Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

25 η Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ 1821

ΔΙΠΛΗ ΕΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 



Βγάλτε τις Ελληνικές Σημαίες στα μπαλκόνια στα παράθυρά σας.
 


 
 
 
Παραβρεθείται στις εκδηλώσεις για τιμή στους πεσόντες

 

25 η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 

ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Οι εγχώριοι Τούρκοι της Πελοποννήσου εθορυβούντο βλέποντας ασυνήθη κίνησιν. Προ πάντων ετάραξεν αυτούς η είδησις ότι έθφασεν εις την Μάνην ο περιβότητος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ό από μακρού φυγάς και μέχρι θανάτου καταδιωκόμενος υπό της τουρκικής εξουσίας. Οι πρόκριτοι της Αχαϊας προσκληθέντες δια σύσκεψιν υπο του Καϊμακάμη εις την Τριπολιτσάν  δεν μετέβησαν φοβούμενοι ενέδραν. Τοιουτοτρόπως έμειναν εκτεθειμένοι και εσκέφθησαν να επισπεύσουν το κίνημα. Δια τούτο ενώ ο τολμηρός κλέφτης Νικόλαος Σολιώτης τη προτροπή του Παπαφλέσσα εφόνευσεν ενεδρεύσας εις Πόρτες Αγριδίου οκτώ τούρκους εισπράκτορες, ο γέρων πρόκριτος των Καλαβρύτων Ασημάκης Ζαϊμης επέτρεψεν εις τους εις την υπηρεσίαν τους κλέφτας Χονδρογιάννη και Πετσιώτην να επιτεθούν κατά του σπαχή Σαϊδ Λαλιώτου ( από το περίφημον χωρίον τουλκοαλβανών  της Πελοποννήσου Λάλα ), ο οποίος έφερε χρήματα του δημοσίου εις την Τρίπολιν. Η απόπειρα απέτυχεν, αλλά τα γεγονότα αυτά κατετάραξαν τους Τούρκους και έδωσεν θάρρος εις τους ΄Ελληνες.


Αίφνης εξέσπασεν η μέχρι της στιγμής εκείνης συγκρατουμένη  ορμή και την 21 Μαρτίου όλος ο Χριστιανικός πληθυσμός της χερσονήσου ηγέρθη ένοπλος και επέπεσε μετά πάθους συγκρατουμένου από αιώνων κατά των Μωαμεθανών, ως να ήθελεν εν μια ημέρα να εκδικηθή  δεινοπαθήματα αιώνων. Το σύνθημα ήτο  ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΗ ΜΕΙΝΗ ΣΤΟ ΜΟΡΙΑ ΜΗΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΟΛΟ.

Τότε επήλθον ραγδαία τα γεγονότα. Την 21 Μαρτίου οι Τούρκοι των Καλαβρύτων ηναγκάσθηκαν να παραδοθούν εις τους ΄Ελληνας. Την 23 Μαρτίου ο μπέης της Μάνης Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και ο Κολοκοτρώνης μετά των Μανιατών εις την   Καλαμάταν. Επίσης κατά την 22-24 Μαρτίου εισήλθον εις Πάτρας οι πρόκριτοι της Αχαϊας Ιωαν. Παπαδιαμαντόπουλος, Ανδρέας Λόντος, Ανδρέας Ζαϊμης και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Ο Γερμανός εις την πλατεία του Αγίου Γεωργίου έστησεν μέγαν ξύλινον σταυρόν, προ του οποίοιυ ωρκίζοντο όλοι με την φράσιν

« ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ  ή ΘΑΝΑΤΟΣ »

Τότε άρχισε γενική έξοδος των Τούρκων εις τας ασφαλεστέρας θέσεις και οι την ύπαιθρον χώραν και τα ανοχύρωτους πόλεις κατοικούντες κατέφυγον εις τα φρούρια. Πανικός κατέλαβεν αυτούς, όντας διεδόθη η φήμη ότι έρχεται ευρωπαϊκός στρατός εις βοήθεια των ραγιάδων και οι πυροβολισμοί των Ελλήνων και οι φωναί Μοσκοβιά  και Φραγκιά έτρεπον αυτούς εις φυγήν. Μακραί συνοδείαι Μωαμεθανών εκινούντο ιδίως εις την Τρίπολιν, το κεντρικόν φρούριον της Πελποννήσου, προσβαλλόμεναι και δεκατιζόμενοι υπό των Ελλήνων.

Ζήτω το ΄Εθνος.
 

ΠΗΓΗ Κειμένου : ( εκ σχολικού βιβλίου 1975 ). Γραφή απλής καθαρεύουσας.

Από Θρησκευτικής πλευράς
 
Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης, που με τόσο σαφή τρόπο μας το παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιο του (κεφ. Α' στίχ. 26-38). Την ήμερα αυτή, ο θεόσταλτος αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην Παρθένο Μαρία, στη Ναζαρέτ και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό. Και Όταν η Παρθένος αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να συλλάβει χωρίς άνδρα, ο αρχάγγελος της απάντησε ότι «το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει» Τότε η σεμνή κόρη, η Παρθένος Μαρία, του απάντησε ταπεινά. «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου». και καθώς ο Γαβριήλ εξαφανίστηκε από μπροστά της, συντελέστηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας. με τρόπο υπερφυσικό, η Παρθένος συνέλαβε στην άχραντη κοιλιά της, τον Υιό και Λόγο του Θεού. Εκείνον πού με την εκούσια θυσία του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο και την καταστροφή στην οποία είχε οδηγηθεί μετά την πτώση των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο και την εμφάνιση της αμαρτίας στον κόσμο.

Αξίζει, όμως, να δούμε πως οι εμπνευσμένοι υμνωδοί της Εκκλησίας μας έψαλαν το κοσμοσωτήριο άγγελμα: «Σήμερον χαράς Ευαγγέλια παρθενική πανήγυρις τα κάτω τοις άνω συνάπτεται• ο Αδάμ καινουργείται η Εύα της πρώτης λύπης ελευθερούται και η σκηνή της καθ' ημάς ουσίας τη θεώσει του προσληφθέντος φυράματος ναός Θεού κεχρημάτικεν. Ω μυστήριον! ο τρόπος της κενώσεως άγνωστος, ο τρόπος της συλλήψεως άφραστος. Άγγελος λειτουργεί τω θαύματι παρθενική γαστήρ τον Υίόν υποδέχεται, Πνεύμα άγιον καταπέμπεται Πατήρ άνωθεν ευδοκεί, και το συνάλλαγμα κατά κοινήν πραγματεύεται βούλησιν εν ω και δι' ου σωθέντες, συνωδά τω Γαβριήλ, προς την Παρθένον βοήοωμεν χαίρε, κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου, εξ ης ή σωτηρία, Χριστός ο Θεός ημών, την καθ' ημάς προσλαβόμενος φύσιν προς εαυτόν έπανήγαγεν».

Οι αρχές της εορτής του Ευαγγελισμού δεν είναι επακριβώς γνωστές. Το γεγονός ότι η Αγία Ελένη έκτισε στη Ναζαρέτ βασιλική, στην οποία περιλαμβανόταν κατά παράδοση ο οίκος της Θεοτόκου, όπου αυτή δέχθηκε τον Ευαγγελισμό, επέδρασε ίσως στη σύσταση τοπικής εορτής. Οι πρώτες μαρτυρίες περί αυτής ευρίσκονται στον Άγιο Πρόκλο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το 430 μ.Χ. και στο Πασχάλιον Χρονικόν (624 μ.Χ.), όπου χαρακτηρίζεται ως συσταθείσα στις 25 Μαρτίου από τους θεοφόρους δασκάλους. Η μεγαλοπρεπής πανήγυρη του Ευαγγελισμού ετελείτο από τους Βυζαντινούς στο ναό των Χαλκοπρατείων, όπου παρίσταντο και οι αυτοκράτορες.

ΠΗΓΗ ( Θρησκευτικής Πλευράς ): " http://www.saint.gr/93/saint.aspx  "  Ορθόδοξος Συναξαριστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ