synallois
Αλεύρι από τα Φάρσαλα, πατάτες από την Τρίπολη, λάδι από τα Χανιά… αλλά και καφές από το Μεξικό και σοκολάτες από την Ιταλία.
Πέντε άτομα του συνεταιριστικού δικτύου «Συν Άλλοις» στρέφονται υπέρ του ηθικού εμπορίου και κατά της αισχροκέρδειας, προσφέροντας στους πολίτες εγχώρια (και όχι μόνο) βιολογικά προϊόντα σε δίκαιες τιμές!
Δεν σκέφτονται μόνο την ανταμοιβή του παραγωγού, αλλά και την προσιτή τιμή του προϊόντος στον καταναλωτή, το οποίο έχει έρθει κατευθείαν από το χωράφι… στο ράφι του συνεταιρισμού. Ο Ηλίας Ζιώγας, ένας από τους υπεύθυνους του «Συν Άλλοις» (http://synallois.org) μιλά στο flowmagazine.gr για το πόσο σημαντικό είναι να στραφούμε προς μια διαφορετική διέξοδο μέσα στην κρίση…

Βιολογικά προϊόντα που «μυρίζουν» Ελλάδα

Ηλικιωμένοι, νέοι άνεργοι και μαθητές επισκέπτονται το χώρο του «Συν Άλλοις» στο Θησείο (Νηλέως 35) και προμηθεύονται από ελληνικά ζυμαρικά και κρασί από τη Νεμέα, μέχρι κουλουράκια και μέλι από την Κρήτη.
Πέντε εργαζόμενοι στον συνεταιρισμό αποδεικνύουν καθημερινά στον κόσμο ότι μπορούμε να πούμε «όχι» στην κερδοσκοπία των μεσαζόντων, με τους εγχώριους παραγωγούς και καταναλωτές να είναι ευχαριστημένοι. «Σχεδόν όλα τα προϊόντα μας είναι βιολογικά. Πληρώνουμε δίκαια τον παραγωγό και κρατάμε σε λογική τιμή το προϊόν. Μπορεί τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ να είναι πιο φθηνά, αλλά εκεί ξέρεις ότι τρως επεξεργασμένα τρόφιμα!», σχολιάζει ο Ηλίας Ζιώγας στοflowmagazine.gr.
«Συν Άλλοις»: Γιατί υπάρχει και αλληλέγγυο εμπόριο!Το Σεπτέμβρη του 2011, ιδρύθηκε το «Συν Άλλοις» με τη στήριξη του «Σπόρου», κρίνοντας ότι το αλληλέγγυο εμπόριο χρειαζόταν ένα πιο οργανωμένο δίκτυο! Από τότε άρχισε να προμηθεύεται και να διακινεί προϊόντα σε καφέ και μικρά αλληλέγγυα μαγαζιά ή δίκτυα σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συνεταιρισμού, βλέποντας ότι το δίκαιο εμπόριο δεν αποτελεί πια μια ουτοπία! Και όμως, εκεί τα προϊόντα δεν υπερτιμολογούνται ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, δεν αυξομειώνονται οι τιμές τους και ταυτόχρονα «μυρίζουν» Ελλάδα. Άλλωστε, οι παραγωγοί έρχονται σε προσωπική επαφή με το «Συν Άλλοις» και δημιουργούν μια τίμια αλυσίδα… με το κάθε παράπονο του καταναλωτή να καταλήγει στα αυτιά του αγρότη!
Όπως δηλώνει ο Ηλίας Ζιώγας στο flowmagazine.gr: «Δεν ανοίξαμε το «Συν Άλλοις» ως μια απάντηση στην κρίση, αφού το ξεκινήσαμε πριν από τα μνημόνια. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει και εμπόριο χωρίς αισχροκέρδεια. Γιατί να στηριζόμαστε στους μεσάζοντες και όχι στην ισοτιμία;»

«Συν Άλλοις»: Γιατί υπάρχει και αλληλέγγυο εμπόριο!Κάνουν εισαγωγές από κινήματα του Μεξικού, Ιταλίας, Γαλλίας

Στο εξωτερικό, η αλληλέγγυα οικονομία έχει κάνει τεράστια βήματα, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό πρότυπο αποτελεί η Libero Mondo της Ιταλίας, η οποία εδώ και 15 χρόνια, όχι απλά είναι βιώσιμη, αλλά έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής πολλών κατοίκων. Το «Συν άλλοις» συνεργάζεται με τέτοιες κινήσεις, εισάγοντας, όχι μόνο καφέ από το κίνημα Ζαπατίστας του Μεξικού, αλλά και ζάχαρη, κακάο, δημητριακά, ζυμαρικά και τσάι από τη Λατινική Αμερική, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Ακόμα και βιολογικά απορρυπαντικά διακινούν σε όλη την Ελλάδα! Το χρηματικό ποσό που «μένει» στο πορτοφόλι του συνεταιρισμού είναι περίπου 25% από την τελική τιμή για τα εισαγόμενα και 20% για τα εγχώρια.
Σε αντίθεση με τα εγχώρια προϊόντα που αγοράζονται μόνο από το πρατήριο, τα εισαγόμενα «ταξιδεύουν» σε μικρά μαγαζάκια και «αλληλέγγυα» καφέ σε κάθε μέρος της χώρας. Εκεί μπορείτε να βρείτε τον καφέ εσπρέσσο 3,90 ευρώ, και όχι 4,50 ευρώ που διατίθεται στην αγορά, ενώ τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο 4,00 ευρώ, αντί 4,60. «Βλέπουμε ότι ο κόσμος λόγω της ανεργίας κινείται εναλλακτικά! Πολλοί άνεργοι σκέφτονται την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια συνεργατική πρωτοβουλία, είτε αυτό είναι καφενείο, είτε κούριερ και ξυλουργείο», εξηγεί ο κ. Ζιώγας στο flowmagazine.gr.

Πέρα από τα προϊόντα… διακινούν και ιδέες!

Το πατάρι του «Συν Άλλοις» φιλοξενεί κάθε νέα ιδέα ή σεμινάριο, αλλά και διάφορες εκδηλώσεις… με σκοπό να προωθηθεί η ανταλλαγή των γνώσεων. Διοργανώνουν παρουσιάσεις βιβλίων, προβάλλουν ντοκιμαντέρ για τα αγροτικά προϊόντα και προγραμματίζουν σεμινάρια και συζητήσεις. Το τελευταίο σεμινάριο στο χώρο του συνεταιρισμού έγινε στις 18/2 και είχε θέμα: «Οι παραδοσιακοί σπόροι υπό διώγμο». Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε είχε την ευκαιρία να σχολιάσει την ταινία «Εν αρχή ην ο σπόρος» και να συζητήσει για το ρόλο των κοινωνικών δράσεων.
Ας τους στηρίξουμε!