Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Κ Α Ρ Π Α Θ Ο Σ

Κάρπαθος

ΑΠΟΨΗ ΠΗΓΑΔΙΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ(Πηγάδια =Πρωτεύουσα Καρπάθου )


Δ Ι Κ Η Μ Ο Υ   Η    ΣΤΗΛΗ    ΑΥΤΗ

Λόγω προσωπικής μου εμπειρίας από μία τυχαία-απρόσμενη αλλά ωραία περίπτωση έζησα το ΝΗΣΙ αρκετά. Άλλο είναι να ρωτάς πληροφορίες και άλλο να ζεις ένα μέρος.

Είναι γεγονός και χωρίς αμφιβολίες είναι μακριά, δύσκολο στην μετακίνηση προς το Νησί αυτό, πλην όμως όταν πας και το δεις φεύγεις με τις καλύτερες εντυπώσεις. Αξίζει να κάτσεις αρκετές ημέρες και να γνωριστείς με τους ντόπιους οι οποίοι πραγματικά είναι φιλόξενοι.

ΠΗΓΑΔΑ
Πάντως όποιος θελήσει να πάει διακοπές στην ΚΑΡΠΑΘΟ, μπορώ να βοηθήσω, γνωρίζω αρκετά διότι έμεινα εκεί συνολικά πέραν τους 2-3 μήνες με αρκετές γνωριμίες με τους κατοίκους του Νησιού.

Δεν έχω λόγια καλύτερα για το νησί και τους κατοίκους του.

Οι φωτογραφίες είναι από τα ωραία μέρη του Νησιού και όχι από σελίδες του ΙΝΤΕRΝΕΤ.

Από κάτω από κάθε φωτογραφία είναι γραμμένη η τοποθεσία που έχω βγάλει την φωτογραφία.
ΠΗΓΑΔΙΑ
ΠΗΓΑΔΙΑ

Κάρπαθος: Τουριστικές πληροφορίες - διακοπές στη Κάρπαθο, Δωδεκάνησα

Πηγαίνοντας διακοπές στην Κάρπαθο είναι σαν να κάνετε ένα "ταξίδι στον χρόνο". Η Κάρπαθος, μεγαλόπρεπη και ορεινή, βρίσκεται στο Καρπάθιο πέλαγος μεταξύ Κρήτης και Ρόδου. Μετά από ένα αρκετά μεγάλο ταξίδι, θα βρεθείτε σ' αυτό το ορεινό νησί, δύσκολο στην πρόσβαση αλλά ομολογουμένως ένα από τα ομορφότερα των Δωδεκανήσων. Είναι ένα νησί με πολύ έντονες παραδόσεις τις οποίες οι κάτοικοι διατηρούν - γι' αυτό είναι ίσως από τα ελάχιστα πλέον νησιά όπου θα αισθανθείτε την φιλοξενία της Ελλάδας όπως ήταν πριν από 50 χρόνια! Αν και η πόλη της Καρπάθου είναι πολυσύχναστη, με πάρα πολλά καφενεία, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, το νησί δεν έχει ακόμα παραδοθεί στον μαζικό τουρισμό και έτσι μπορείτε να ανακαλύψετε μικρές ερημικές παραλίες όπου θα είστε πραγματικά μόνοι σας. ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ να επισκεφθείτε το χωριό 'Όλυμπος", όπου οι γυναίκες κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα φορώντας τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές τους.

Διακοπές στη Κάρπαθο

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με πανέμορφες παραλίες και πολλές φυσικές ομορφιές. Το νότιο τμήμα της έχει πεδιάδες και κάμπους ενώ η κεντρική και βόρεια Κάρπαθος είναι ορεινή. Η Κάρπαθος είναι το ιδανικό νησί για ήσυχες διακοπές. Η Κάρπαθος ή Πηγάδια είναι η πρωτεύουσα καθώς και το κύριο λιμάνι του νησιού. Το αρχαίο της όνομα ήταν Ποτίδαιο ή Ποσείδειο. Είναι μία μοντέρνα πόλη χωρίς ιδαίτερα σημαντικά κτίρια ή αξιοθέατα. Η πόλη είναι χτισμένη στην άκρη του όρμου Βρόντης μίας αμμουδερής παραλίας 4 χλμ όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει ή να κάνει θαλάσσια σπορ. Στην παραλία υπάρχουν τα απομεινάρια του πρωτο-Χριστιανικού ναού της Αγ. Φωτεινής. Ξεκινήστε απ΄τα Πηγάδια και ακολουθήστε το δρόμο προς Αμμοοπή και Μακρύ Γιαλό, πηγαίνετε στις Μενέτες και προχωρήσετε για Αρκάσα όπου υπάρχει η Ακρόπολη και τα απομεινάρια της πρωτο-Χριστιανικής εκκλησίας της Αγ. Αναστασίας. Από εκεί ο δρόμος πάει προς Φοινίκι, Λευκό και Μεσοχώρι. Από το Μεσοχώρι θα πάτε Σπόα και θα συνεχίσετε προς τον γραφικό οικισμό του Ολύμπου.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ


ΕΚ ΟΛΥΜΠΟΥ
 Μόνο φθάνοντας εκεί θα καταλάβετε γιατί ο Όμηρος όταν αναφέρεται στη Κάρπαθο την ονομάζει το νησί των ανέμων. Στο τέλος του δρόμου βρίσκεται το Διαφάνι απ΄όπου θα επιστρέψετε προς την πρωτεύουσα και κατά την διαδρομή αυτήν θα επισκεφθείτε την Κυρά Παναγιά, το Απέρι (αρχαία Κάρπαθος), Βολάδα και Όθος. Με εκδρομικά καϊκια θα επισκεφθείτε τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού και το Διαφάνι που είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Έχει μία παραλία με μεγάλα βότσαλα και 312 κατοίκους. Στις βόρειες θαλάσσιες περιοχές της Καρπάθου ζει το προστατευόμενο είδος Μεσογειακής φώκιας Μonachus-monachus. Το ψηλότερο βουνό της Καρπάθου είναι η Καλή Λίμνη με υψόμετρο 1,215μ.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣ ΛΕΥΚΟ
Κάρπαθος Ιστορία

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο πρώτος κάτοικος της Καρπάθου ήταν ο Τιτάνας Ιαπετός, γιός του Ουρανού και της Γαίας, πατέρας των θεών και των ανθρώπων πολύ πριν τους θεούς του Ολύμπου. Το νησί κατοικήθηκε πρώτη φορά την Νεολιθική εποχή. Οι επαφές που είχε η Κάρπαθος με την Κρήτη έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του νησιού κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού. Τότε το σπουδαιότερο λιμάνι του νησιού το Ποτίδαιο (σημερινά Πηγάδια) έγινε τόπος διαμονής πολλών Κρητικών και έτσι απέκτησε Μινωϊκό χαρακτήρα. Οι επαφές μεταξύ των δύο αυτών νησιών συνεχίστηκαν μέχρι και τον 14ο αιώνα π.Χ. περίοδος που οι Μυκηναίοι κατέκτησαν τον έλεγχο της Καρπάθου. Το Ποτίδαιο εγκαταλείφθηκε μετά απο διάφορες επιδρομές μετά το 1200 π.Χ. Οι κάτοικοι του νησιού μετακινήθηκαν προς πιο ασφαλείς περιοχές όπως είναι το σημερινό Άπερι όπου και έκτισαν την πόλη της Καρπάθου. Οι Καρπάθιοι πολέμησαν με την Σπάρτη στον Πελοποννησιακό Πόλεμο το 431 π.Χ. και κυριεύθηκαν από τη Ρόδο το 400 π.Χ. Το 42 π.Χ. το νησί κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Στους αιώνες που ακολούθησαν, την Κάρπαθο κατέκτησαν οι Άραβες, ο Γενοβέζος πειρατής Μορέσκο, οι Ενετοί και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Ιταλοί κατέλαβαν το νησί κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Την Κάρπαθο κατέλαβαν και οι Γερμανοί για λίγα χρόνια πριν το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κάρπαθος ενσωματώθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος μαζί με όλα τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα την 7η Μαρτίου 1948.

Κάρπαθος Παραλίες

ΠΗΓΑΔΙΑ
Γύρω από το λιμάνι παραλίες με καθαρά νερά. Στις παραλίες Αμοοπής, Μακρύγιαλου, στην Κυρά Παναγιά, Απέλλα, Διαφάνι, Βανάντα. Στην Αρκάσα στις παραλίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου. Επίσης στις παραλίες του Λευκού - από τις καλύτερες του νησιού.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Κάρπαθος χρήσιμες πληροφορίες

Κωδικός: 22450

Κοινότητα Ολύμπου: 51203

Αστυνομία Μεσοχωρίου: 71210

Αστυνομία Διαφανίου: 51213

Λιμεναρχείο Καρπάθου: 22227

Πρώτες Βοήθειες Ολύμπου: 51210

Πρώτες Βοήθειες Μεσοχωρίου: 71209

Κάρπαθος - Ιστιοπλοία/Σκάφος

Θα μπορέσετε να αγκυροβολήσετε στο λιμάνι της Καρπάθου και στο Διαφάνι. Υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού σε νερό και καύσιμα στα Πηγάδια.

Kάρπαθος - Τοπικές μετακινήσεις

Λεωφορεία (πολύ συχνά δρομολόγια), ταξί, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μηχανάκια καθώς και καραβάκια που θα σας πάνε στους διάφορους οικισμούς και παραλίες του νησιού.

Κάρπαθος - Αρχιτεκτονική

Απέρι - Παλιά πρωτεύουσα του νησιού και σήμερα η έδρα του Μητροπολίτη με χαρακτηριστική ρυμοτομία και αρχιτεκτονική των σπιτιών με κόκκινα κεραμίδια, ευρύχωρες αυλε΄ς και διακοσμητικά ανάγλυφα. Αθέατο από τη θάλασσα χτίστηκε το Μεσαίωνα στις πλαγιές αρχαίου και Βενετσιάνικου κάστρου, όταν οι κάτοικοι του Ποτιδαίου αποσύρθηκαν στο εσωτερικό του νησιού για να αντιμετωπίσουν τις πειρατικές επιδρομές. Μια καταπράσινη ρεματιά χωρίζει το Απέρι στα δύο και μια γέφυρα ενώνει τις δύο πλαγιές.
ΣΤΕΝΑ ΔΡΟΜΑΚΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ

Όλυμπος - Παραδοσιακός οικισμός χτισμένος σε ορεινή και δυσπρόσιτη τοποθεσία που αποτέλεσε και το βασικό κίνητρο για την μετοίκηση προσφύγων της Βρυκούντος και της Νισύρου την περίοδο των αραβικών επιδρομών (7ος-9ος αι). Ο σημερινός οικισμός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αρχικό Μεσαιωνικό πυρήνα του, αφού απλώθηκε στις βουνοπλαγιές μόλις η πειρατική απειλή απομακρύνθηκε. Στο βουνό υπάρχουν πάνω από 80 ανεμόμυλοι σε σειρά, ενώ γραφικά ναϋδρια είναι διάσπαρτα στον οικισμό. Πολλά σπίτια είναι σήμερα ακατοίκητα εξαιτίας της μετανάστευσης. Στα Πηγάδια βρίσκονται αξιόλογα δημόσια κτίρια όπως το δημαρχείο, το ταχυδρομείο και η αστυνομία.

Δραστηριότητες: Η Κάρπαθος είναι ένα εξαιρετικό μέρος για ιστιοσανίδα και για μεγάλους περιπάτους. Η Κολύμβηση με αναπνευστήρα, επίσης, είναι πολύ καλή καθώς και οι καταδύσεις (υπάρχει σχολή καταδύσεων στο νησί). Εξερευνήστε τα χωριά της που είναι πολύ πρωτότυπα. Υπάρχουν επίσης περιηγήσεις με λεωφορείο στον Ολυμπο. Το νησί έχει μέρη ιδανικά για ορειβασία γιατί υπάρχουν πολλές χαράδρες.

Φαγητό και Εστιατόρια : Στην Κάρπαθο το φαγητό που σερβίρεται σε πολλές ταβέρνες είναι κυρίως η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα υψηλής ποιότητας. Η τοπική σπεσιαλιτέ είναι ζυμαρικά με κρεμμύδια που ονομάζεται Μακαρούνες. Στη Κάρπαθο μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακά παξιμάδια από σίκαλη σουσαμοκούλουρα και αυγοκούλουρα, ψιλοκούλουρα, μακαρούνες, λαχανοπίτια, δρίλλα, την σπεσιαλιτέ Βυζάντι, που είναι αρνί γεμισμένο με ρύζι και ψημένο σε φούρνο με ξύλα, τον Χόνδρο μια τοπική σπεσιαλιτέ με κρέας και αλεσμένο σιτάρι, την τοπική πηχτή, τον καβρουμά και άλλα. Επίσης πρέπει να δοκιμάσετε τα διάφορα είδη ψωμιού που είναι φτιαγμένα από σιτάρι και κριθάρι και που πάνε τέλεια με τα πικάντικα τοπικά τυριά αρμοτύρι και μεριάρι.

Από γλυκά μπορείτε να δοκιμάσετε τις ξυλικόπιτες, τον τοπικό μπακλαβά της Καρπάθου που είναι πολύ διαφορετικός από το συνηθισμένο, τη μυζηθρόπιτα (πίτα με μυζήθρα), την σησαμόπιτα, σιτακοπιτα, το σουσαμόμελο και τα ξεροτήγανα.

Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Τα περισσότερα μπαρ και κλαμπ είναι στα Πηγάδια και μένουν ανοικτά μέχρι αργά. Η Κάρπαθος επίσης διαθέτει μπαράκια και νυχτερινά κέντρα με ελληνική και ξένη μουσική καλύπτοντας όλο το φάσμα της νυχτερινής σας διασκέδασης.

Κάρπαθος - Μονοπάτια

Υπάρχουν πάρα πολλά μονοπάτια τα οποία έχουν καταγραφεί από περιπατητές.
Υπάρχουν στην Ιστοσελίδα της Καρπάθου

Αξιοθέατα/Μουσεία Κάρπαθος

 Αρκάσσα - Απέρι - Διαφάνι - Λευκός  -  Μενέτες -  Μεσοχώρι  -  Όλυμπος  - Κάρπαθος (Πηγάδια)

ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣ ΛΕΥΚΟ
Κάρπαθος - Φεστιβάλ/Γιορτές

• Κορυφαία γιορτή ο Καρπαθιώτικος γάμος - οι προετοιμασίες κρατάνε μία εβδομάδα και την ημέρα του γάμου οι τοπικοί οργανοπαίκτες παίζουν από το πρωί για να τελειώσουν το γλέντι μετά από 2-3 ημέρες.

• Πανηγύρι της Παναγίας  -  15 Αυγούστου

• Πανηγύρι της Κυράς Παναγιάς & Μυρτιδιώτισσας- 23 Αυγούστου

Κάρπαθος - Εκδρομές

Διοργανώνονται εκδρομές από το Διαφάνι με καίκια προς διάφορες παραλίες καθώς και προς Βρουκούντα και Τρίστομο όπου υπάρχουν αρχαία ευρήματα καθώς και στο νησάκια Σαριά.

ΠΗΓΑΔΙΑ
Κάρπαθος - Λαϊκός Πολιτισμός

Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού στην Όλυμπο, με παραδοσιακή μουσική με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα (τσαμπούνα, λύρα, λαούτο), τραγούδι και χορό. Στα Ολυμπίτικα πανηγύρια οι γυναίκες φορούν πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές με διπλή σειρά χρυσών φλουριών στο στήθος και μαντήλα στο κεφάλι. Τα δυο σημαντικότερα πανηγύρια της περιοχής, του Αγίου Ιωάννου (29/8) στη Βρουκούντα και της Παναγίας, πολιούχου της Ολύμπου (15/8), προσελκύουν ντόπιους και ξενιτεμένους Καρπάθιους. Μοναδική θεωρείται για τον παγανιστικό της απόηχο η ιεροτελεστία της Λαμπρής Τρίτης στην Όλυμπο με καθολικό μνημόσυνο των νεκρών μέσω του αγιασμού των πηγών και της υπαίθρου και λιτάνευση των εικόνων.

Ψώνια και αγορές :Εκτός από τα πολλά καταστήματα στα Πηγάδια, όπου μπορείτε επίσης να βρείτε εφημερίδες, περιοδικά, μοντέρνα ρούχα και παπούτσια (σε μερικά τσαγκαράδικα μπορείτε να παραγγείλετε στιβάλια), υπάρχουν πολλά καταστήματα στα χωριά του νησιού. Μπορείτε να βρείτε πολλά αναμνηστικά όπως χειροποίητα υφαντά, ζωγραφισμένα κεραμικά όπως πιάτα , ξυλόγλυπτα

ΜΑΡΙΝΑ ΠΗΓΑΔΙΩΝ
Κάρπαθος - Παραδοσιακά Προϊόντα

Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα είναι σταφύλια, εκλεκτής ποιότητας κρασί, λάδι, τυρί, μέλι, κυδώνια και εσπεριδοειδή. Τοπικά προϊόντα είναι οι χειροποίητες "μακαρούνες", τα κολοκυθουπούλια, οι κοπέλες (τρίγωνες χορτόπιτες), το γεμιστό αρνί με πληγούρι σε ξυλόφουρνο, οι μυζιθρόπιτες, ο μπακλαβάς και τα ζιμπίλια γεμιστά με σταφίδες. Τα παραδοσιακά "κουλλούρια" φουρνιστά με κλαδιά από το δάσος χρησιμοποιούνται ως ψωμί και ως προσφορά υπέρ της μνήμης των νεκρών, όπως και το "Πεντάρτι", ζυμωτός άρτος για κάθε θρησκευτική πανήγυρη. Ανάμεσα στα είδη λαϊκής τέχνης που θα βρει κανείς στην Κάρπαθο συμπεριλαμβάνονται πιάτα, στιβάνια, υφαντά και μπακίρια. Στην Όλυμπο, όπου άνθιζε η χειροτεχνία μέχρι τα μέσα του 20ου αι., υπάρχουν ακόμα παραδοσιακά υποδηματοποιεία που φτιάχνουν στιβάνια αλλά και παντόφλες με παραδοσιακά μοτίβα καθώς και εργαστήρια παραδοσιακής υφαντικής με κατεργασία μαλλιού. Στην Κάρπαθο υπάρχουν ακόμα ονομαστοί κατασκευαστές της καρπάθικης λύρας, του λαούτου και της τσαμπούνας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ