Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΙΕΡΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ


-«Η εν Αγίω ΄Ορει Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου κείται εν μέσω σχεδόν της χερσονήσου του Αγίου ΄Ορους και προς το βόρειον αυτού μέρος, παραλιακή παρά τω ομωνύμω αυτής κόλπω… βλέπουσα βορειοδυτικώς και έχουσα απέναντι το όρος Παγγαίον». Ούτω διηγείται εις την ιστορίαν αυτού ο λόγιος μοναχός Αρκάδιος ο Βατοπαιδινός ζήσας κατά τας αρχάς του παρόντος αιώνος.
-Η Ιερά αυτή Μονή – κατά τα Πάτρια αυτής τα περιγράφοντα την εκ παραδόσεως ιστορίαν της (Βατοπαιδινός κώδιξ 690 ) – έκτισται υπό του Μεγάλου Θεοδοσίου, δια τος εξής θαύμα συνεχίζει ο μοναχός Αρκάδιος αναφέρων την διάσωσιν του Αρκαδίου, υιού του Μεγάλου Θεοδοσίου, από θαλάσσιον πνιγμόν και την αόρατον μεταφοράν αυτού υπό της Κυρίας ημών Θεοτόκου, εις τα παράλια της Ιεράς Μονής πλησίον μιας βάτου. Ο δε Θεοδόσιος, ακούσας ταύτα και παρά του υιού αυτού Αρκαδίου και πως εσώθη δια της Θεοτόκου, έκτισεν την Ιεράν Μονήν εις το όνομα της Θεοτόκου, εις ο μέρος ευρέθη ο Αρκάδιος, προσφέρων ευγνωμοσύνην εις την Θεοτόκον.


-Η Μονή αυτή υφίσταται καταστροφήν υπό των πειρατών περί τα αρχάς του 10 ου αιώνος και ανακαινίζεται υπό των τριών κτητόρων αυτής, Αθανασίου, Αντωνίου και Νικολάου περί τα τέλη του αυτού αιώνος.

-Η Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου έζησεν ημέρας πνευματικής ανόδου και συντόμως καθίσταται Δευτέρα κατά τα πρεσβεία εις την τάξιν του Αγίου ΄Ορους.


-Απέδωκε γλυκυτάτους καρπούς διότι εντός των τειχών αυτής ηγίασαν πλέον των τεσσαράκοντα γνωστών αγίων, οίτινες ουχί μόνον το ΄Αγιον ΄Ορος και τον ελλαδικόν χώρον εφώτισαν αλλά και έτερα έθνη όπως το ρώσικον, το σερβικόν κ.λ.π.

-Μεταξύ αυτών ο άγιος Μάξιμος ο Γραικός, φωτιστής των Ρώσων, ό άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, όστις εκάρη μοναχός εν τη Μονή ταύτη, ο πρίγκιψ Ράστκο και ο πατήρ αυτού μέγας ζουπάνος Στέφανος Νεμάνια μετανομασθέντες εις Σάββαν (όστις είναι εθνάρχης των Σέρβων ) και Συμεών ο γνωστός μυροβλύτης, Σάββας ο δια Χριστόν σαλός. Ευδόκιμος ο νεοφανής όσιος, οι τρείς άγιοι κτήτορες κ.α.


-Οι άγιοι πατέρες μας και κτήτορες εκτός του ιδικού των προσωπικού αγώνος δια του οποίου επέτυχον την αγιότητα, εφρόντισαν με πολλούς κόπους και θυσίας δια της συνδρομής ευλαβών εν τω κόσμω πιστών να δωρήσουν εις τον Θεόν ευκτηρίους οίκους και σκηνώματα θεία, εις δόξαν του Τριαδικού Θεού και της Κυρίας ημών Θεοτόκου της προστάτιδος του Αγιωνύμου τούτου ΄Ορους.


-Τοιουτοτρόπως χαιρόμεθα εν Κυρίω ημείς τα τέκνα μετά παρέλευσιν χιλίων και πλέον ετών να ζώμεν και να κινούμεθα εντός βυζαντινών κτηρίων, όπως το Καθολικόν του οποίου ή οικοδομική φάσις ανάγεται εις τον 10ον αιώνα και είναι αφιερωμένον εις τον Ευαγγελισμόν της Θεοτόκου. Εσωτερικώς κοσμείται δι΄εξαιρετικής τέχνης μαρμαροθετημένων δαπέδων, ψηφιδωτών του 11ου και 14ου αιώνος και δια τοιχογραφιών του 1312, τας οποίας η παράδοσις και αι τελευταίαι επιστημονικαί ανακοινώσεις αποδίδουν εις τα εργαστήρια του Πανσελήνου και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών.

-΄Αξια δε ιδιαιτέρας προσοχής είναι το βυζαντινόν Κωδωνοστάσιον του 1424 ή Τράπεζα, κτίσμα του τέλους του 1786. Ο Πύργος της Παλαιάς Βιβλιοθήκης και της Μετανορφώσεως.

-Ανεκτίμητα δε είναι επίσης τα παντός είδους κειμήλια, χειρόγραφα κώδικες, έντυπα, αρχεία, χρυσοκέντητα, εικόνες, ξυλόγλυπτα, αργυρά, μικροτεχνήματα, δωραιά ευλαβών αυτοκρατόρων, ηγεμόνων, Πατριαρχών και άλλων, δείγματα απείρου ευλαβείας « Ευγνωμοσύνης οία σημεία » προς την Κυρίαν ημών Θεοτόκου κατά την φράσιν του Δεσπότου Ιωάννου Ούγκλεση.

-Αι Ιεραί Μοναί αι οποίαι αφιερωμέναι εις τον Τριαδικόν Θεόν ημών, την Κυρίαν μας Θεοτόκον και τους Αγίους της Εκκλησίας μας, αποτελούν την μεγαλυτέραν ευλογίαν των πατέρων μας προς ημάς τα τέκνα αυτών. Είναι πνευματικαί οάσεις του Θεού αι οποίαι δεν ανήκουν εις ανθρώπινα πρόσωπα, αλλά διοικούνται και φροντίζονται έως της παραμικράς λεπτομερείας υπό της δεξιάς του Υψίστου.

-Ευχόμεθα ταπεινώς όπως η παρούσα έκδοσις συμβάλη, ώστε άπαντες να αξιοποιήσωμεν έτι πλέον τας ορθοδόξους παραδόσεις μας και να κατανοήσωμεν ότι δια την πνευματικήν επιβίωσίν μας, απολύτως αναγκαίον είναι η επιστροφή εις αυτάς. Δια τούτον ακριβώς τον λόγον η καθ΄ημάς Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπεδίου προβαίνει εις την έκδοσιν εικόνων, τοιχογραφιών τοπίων και κειμηλίων, τα οποία θεωρούμενα επνέουν ευλάβειαν, αγάπην προς τον Θεόν και υπενθυμίζουν εις ημάς την ένδοξον καταγωγήν μας κα τους τόπους όπου ηγωνίσθηκαν οι πατέρες ημών.-

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς και Σεβασμίας

Μεγίστης Μονής του Βατοπεδίου

Αρχιμανδρίτης Εφραίμ

Και οι συν εμοί εν Χριστώ αδελφοί.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ