Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΑΓΙΟΣ ΟΡΟΣ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ


-Το σύστημα της διακυβερνήσεως του Αγίου ΄Ορους στηρίζεται, εκτός  από λίγες εξαιρέσεις, στα επτά Τυπικά, που εκδόθηκαν από την εμφάνιση της οργανωμένης μοναχικής ζωής στον ΄Αθω μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα. Τα σπουδαιότερα από αυτά στην Ιστορική εξέλιξη του αγιορείτικου μοναχισμού, είναι των ετών 971/2, 1046, 1394 και 1810.
 Ειδικότερα όμως, τα του Αγίου ΄Ορους ρυθμίζει ο Καταστατικός Χάρτης του 1924, που επικυρώθηκε με Ν.Δ, δύο χρόνια αργότερα, το 1926. Σύμφωνα με αυτόν τη νομοθετική εξουσία ασκεί ή " Ιερά Σύναξη ", που αποτελείται από είκοσι μέλη, δηλαδή έναν ηγούμενο ή προϊστάμενο από κάθε μονή, και συνέρχεται στις Καρυές δύο φορές το χρόνο για να ψηφίσει διάφορες κανονιστικές διατάξεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις γίνεται διπλή σύναξη από σαράντα μέλη. Τη διοικητική εξουσία ασκεί η " Ιερά Κοινότης ", που περιλαμβάνει τους είκοσι αντιπροσώπους, δηλαδή έναν από κάθε μονή, που εκλέγονται την 1η Ιανουαρίου για ένα χρόνο και μένουν στις Καρυές, ενώ την εκτελεστική η " Ιερά Επιστασία ", που αποτελείται από τέσσερα μέλη, σύμφωνα με τη διαίρεση των αθωνικών μοναστηριών σε πέντε τετράδες. Από τα πρόσωπα αυτά ο αντιπρόσωπος της πρώτης στην τάξη μονής προεδρεύει στην " Ιερά Επιστασία " και ονομάζεται Πρώτος ή Πρωτεπιστάτης δικαιίωμα εκλογής Πρωτεπιστάτου έχουν οι πέντε πρώτες μονές, Λαύρας, Βατοπεδίου, Ιβήρων, Χελανδαρίου και Διονυσίου, οπότε στέλνουν στις Καρυές έναν ακόμη αντιπρόσωπο, για το αξίωμα αυτό, ενώ τα υπόλοιπα τρία μέλη προέρχονται από τους ίδιους τους αντιπροσώπους, που αποτελούν την " Ιεράν Κοινότητα ". Η εκλογή και η θητεία της " Ιεράς Επιστασίας " αρχίζει από διάφορα σώματα μέσα και έξω από το ΄Ορος.
-Στις Καρυές εδρεύει επίσης ο πολιτικός διοικητής του ΄Ορους, που υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών και είναι υπεύθυνος για την πιστή εφαρμογή του Καταστατικού Χάρτη και γενικά για την τάξη και την Ασφάλεια. Κοντά σ΄αυτόν υπηρετεί ένας μικρός αριθμός από διοικητικούς, αστυνομικούς  κ.λ.π. υπαλλήλους, που όλοι μαζί αποτελούν την έκφραση της επικυριαρχίας του κράτους στο ΄Αγιο ΄Ορος, που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον παραπάνω Χάρτη, αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα της Ελληνικής επικράτειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ