news-apografi-dimosiwn-upallilwn-2
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανέργους και συνταξιούχους μαζί με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος «Αριάδνη», για να αντιμετωπιστούν οι παράνομες συντάξεις, περιλαμβάνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή.
Με το σχέδιο νόμου παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2014 η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων που έληξε στις 31/12/2012 και δίνεται λύση στο πρόβλημα της αναστολής της χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας ή του προνοιακού επιδόματος στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με αναπηρία, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναμονής για την επανεξέτασή τους.
Ακόμη, καθιερώνεται το ηλεκτρονικό σύστημα «Αριάδνη», προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των συντάξεων-μαϊμού που μέχρι τώρα εισέπρατταν παράνομα περί τα 50.000 άτομα, αλλά και το πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης, το οποίο θα δίδεται κατόπιν ελέγχου στις επιχειρήσεις κατά τα πρότυπα του φορολογικού πιστοποιητικού.
Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», προβλέπει τη συνεργασία της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας) και της ΕΥΠΕΑ. Παράλληλα, διευρύνονται οι αρμοδιότητες της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας (ΥΠΟΑ) που πλέον θα έχει ως αποστολή την πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων και ιδίως αυτών που τελέστηκαν εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.
Τέλος, ακριβαίνει το εργόσημο μέσω της αύξησης του ασφαλίστρου από 20% σήμερα σε 30% και αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τις παροχές που θα δίνουν το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ο ΟΑΕΔ σε όσους αμείβονται με κουπόνι εργασίας.
Άννα Μορφούλη για το zougla.gr