ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
60% των Γερμανών κατα της Ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ
Άρθρο της Novosti, με τίτλο «Οι Γερμανοί κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», αναφέρεται σε στοιχεία δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό Βild am Sonntag, ενόψει της επίσκεψης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα, από τα οποία προκύπτει ότι το 60% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το 30% δηλώνει υπέρ και το 10% δεν έχει άποψη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 57% του δείγματος εκφράζει ανησυχίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και της στρατιωτικής ισχύος της χώρας, ενώ το 35% τη βλέπει θετικά.
Σημειώνεται επίσης ότι στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης της, η καγκελάριος Μέρκελ θα επισκεφθεί και τα γερμανικά στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία, θα μιλήσει σε επιχειρηματικό συνέδριο για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον π / θ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε δηλώσεις της η κ. Μέρκελ, ενόψει της επίσκεψης της στην Άγκυρα, ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ του ανοίγματος ενός νέου κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, παρότι είναι επιφυλακτική.
Το παιχνίδι με την Τουρκία συνεχίζεται, ώστε αυτή να χρησιμοποιείται όπως ακριβώς εξυπηρετεί τα Δυτικά συμφέροντα, κάθε τυχόν λάθος κίνηση της Τουρκίας θα έχει ανάλογο κόστος. Κεφάλι που σηκώνεται πάνω από το όριο κόβεται διαχρονικά.
Προειδοποιήσεις Βρυξελλών και Ουάσιγκτον στα Τίρανα
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Προειδοποιήσεις εξαιτίας« Μεγάλης Αλβανίας », άρθρο της Novosti, αναφέρεται σε κοινό γερμανο-αμερικανικό μήνυμα προειδοποίησης« ότι η Αλβανία πρέπει να εγκαταλείψει την ανησυχητική ρητορική του εθνικισμού », το οποίο απέστειλαν κατά τις επισκέψεις τους στα Τίρανα ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας , Γουίντο Βεστερβέλε και ο αμερικανός αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Ρίκερ.
Σύμφωνα με εκτίμηση της καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής Σκοπίων, Μπίλιανα Βάνκοβσκα », τα μνήματα του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον υπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα και τους στόχους των μεγάλων δυνάμεων και όχι τη σταθερότητα των βαλκανικών χωρών, όπως η Σερβία και η ΠΓΔΜ, και τα σύνορα τους ». Η κα Βάνκοβσκα εκτιμά επίσης ότι το Βερολίνο και ειδικά η Ουάσιγκτον, μετά την εμπειρία της με τον Μπιν Λάντεν, δεν θα επιτρέψουν η κατάσταση στα Βαλκάνια να ξεφύγει από τον έλεγχο, εξαιτίας των βλέψεων για παναλβανική ενοποίηση.
Σε μπούμεραγκ φαίνεται να εξελίσεται όλος αυτός ο εθνικιστικός παροξυσμός των Αλβανών που ξεπερνά απότι φαίνεται τα όρια που τους έθεσαν οι ιδιοκτήτες τους ..