ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Η Γερμανία Καθορίζει το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Σερβίας
Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βερολίνο, και στο περιθώριο συνεδρίου με θέμα τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, που διοργάνωσε το ίδρυμα Konrad Adenauer στο Βελιγράδι, ο διευθυντής του ιδρύματος, Χένρυ Μπονέ, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Beta, υπογράμμισε ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα για το βόρειο Κόσσοβο και τους παράλληλους θεσμούς, η Σερβία δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Γερμανία είναι ελαστική ως προς το είδος της λύσης στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές, εκτιμά ωστόσο ότι δεν αρκούν οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Γκύντερ Κριχμπάουμ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Novosti, τόνισε ότι η Γερμανία, σε αντίθεση με άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ, δεν εμποδίζει τις προσπάθειες της Σερβίας να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο. «Τα γερμανικά κοινοβουλευτικά κόμματα συναινούν στο ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας» επισήμανε ο κ. Κριχμπάουμ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «για την έναρξη των διαπραγματεύσεων απαιτείται η ορατή και σταθερή βελτίωση των σχέσεων του Βελιγραδίου με την Πρίστινα και αυτό είναι θέμα για το οποίο θα γνωμοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εμπεριστατωμένη έκθεση της, τον Απρίλιο».
O Έλληνας SACEUR Προστατεύει την Κληρονομιά των Σέρβων
Την αναγκαιότητα να εγγυηθεί η διεθνής κοινότητα την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού στο Κόσσοβο υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδη, ευχαριστώντας τον παράλληλα, για τη δέσμευση της KFOR να προστατεύει το Πατριαρχείο του Πετς και τη Μονή Ντέτσανι. Οι δύο συνομιλητές συζήτησαν και θέματα μελλοντικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», αλλά και τη συμμετοχή των σερβικών ενόπλων δυνάμεων σε ειρηνευτικές αποστολές της ΕΕ και του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο κ. Σταυρίδης εκτίμησε ότι η προσήλωση της σερβικής κυβέρνησης στο διάλογο με την Πρίστινα είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο της Σερβίας στην πορεία της προς την Ευρώπη, ενώ έδωσε έμφαση στη σπουδαιότητα της περιοχής τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τις ΗΠΑ.
Η Βοσνία το Μεγαλύτερο Πρόβλημα στα Δ. Βαλκάνια
Την εκτίμηση ότι το σοβαρότερο πρόβλημα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι η κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη διατύπωσε ο εισηγητής για τη Σερβία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γέλκο Κατσίν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Μπάνια Λούκα, Nezavisne Novine. Ο κ. Κατσίν επισήμανε ότι το πρόβλημα της Βοσνίας είναι πολύ μεγαλύτερο από το καθεστώς του Κόσσοβου και ότι χρειάζεται να ασκηθούν πιέσεις στη Βοσνία για τη διευθέτηση του. «Χάρη στον πολιτικό διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών βελτιώνονται σταδιακά» σημείωσε ο κ. Γέλτσιν, προσθέτοντας ότι «αντίθετα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στη Μπάνια Λούκα και το Σαράγεβο και θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πιέσεις και να αναλάβει συντονισμένη δράση προς την κατεύθυνση αυτή».
Αξιολογώντας την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Γέλτσιν διαχώρισε τις χώρες της περιοχής σε «καλά και κακά παιδιά», σημειώνοντας ότι «το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κόσσοβο εκπέμπουν θετική ενέργεια η μία χώρα προς την άλλη, και οι τρεις μαζί προς όλες τις χώρες της περιοχής, την ΕΕ και την Ευρώπη. Η Αλβανία, η Βοσνία και η ΠΓΔΜ είναι ακόμα χαμένες, όχι στα Βαλκάνια, αλλά κάπου στο σύμπαν»