Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Μεταλλαγμένες πεταλούδες στη Φουκουσίμα

ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΥ ΝΕΦΟΥΣ
17/08/2012
Θύματα του ραδιενεργού νέφους που διέφυγε από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα έπεσαν και οι ιαπωνικές πεταλούδες του είδους Pseudozizeeria maha. 

Η πυρηνική καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 φαίνεται πως επηρέασε τα όμορφα έντομα αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες μία στις δέκα πεταλούδες που εξέτασαν είχε ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. 

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο των Νήσων Ρίου Κίου, στην Οκινάβα, συνέλεξαν 144 ενήλικες πεταλούδες από 10 τοποθεσίες στην Ιαπωνία, ανάμεσά τους και τη Φουκουσίμα, λίγες εβδομάδες μετά από το πυρηνικό δυστύχημα. 

Διαπίστωσαν ανωμαλίες, όπως πολύ μικρά φτερά ή μάτια αναπτυγμένα με ασυνήθιστο τρόπο, σε πάνω από το 10% του δείγματος. 

Οι πιο σοβαρές μεταλλάξεις εντοπίστηκαν από τους επιστήμονες στις πεταλούδες που προέρχονταν από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ποσότητα ραδιενέργειας. 

«Μέχρι σήμερα επικρατούσε η αντίληψη ότι τα έντομα είναι πολύ ανθεκτικά στη ραδιενέργεια», λέει στο BBC ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζότζι Οτάκι. «Από αυτήν την άποψη, τα αποτελέσματά μας ήταν απροσδόκητα», τονίζει. 

Ο Οτάκι και οι συνάδελφοί του εξέθρεψαν τις πεταλούδες στο εργαστήριο, σε μεγάλη απόσταση από τη Φουκουσίμα, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα και άλλον επιπτώσεων από το περιβάλλον. 

Αυτή τη φορά είδαν νέες ανωμαλίες, τις οποίες δεν είχαν αρχικά ανιχνεύσει, π.χ. κακοσχηματισμένες κεραίες. 

Λίγους μήνες αργότερα, η ομάδα επέστρεψε στη Φουκουσίμα για να πάρει νέα δείγματα, από πεταλούδες δεύτερης γενιάς. 

Όπως διαπίστωσε η ομάδα, οι μεταλλάξεις ήταν 18% πιο συχνές, κάποια από τα έντομα πέθαναν πριν ενηλικιωθούν και όταν δεύτερης γενιάς μεταλλαγμένες πεταλούδες ζευγάρωσαν με υγιείς, οι απόγονοί τους είχαν μεταλλάξεις σε ποσοστό 34%. 

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τεχνητά ραδιονουκλίδια από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα προκάλεσαν μορφολογικές και γενετικές βλάβες στις πεταλούδες του είδους Pseudozizeeria maha», αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. 

Συμπληρώνουν επίσης πως η έκθεση στη ραδιενέργεια επηρέασε τα γονίδια των εντόμων και πως οι βλάβες είναι πλέον κληρονομικές. 

«Δεν υπάρχει περιθώριο αμφιβολίας ότι οι μεταλλάξεις σχετίζονται με την πυρηνική καταστροφή» και τονίζουν πως «είναι ανάγκη να γίνουν αντίστοιχες μελέτες σε άλλες ομάδες και είδη ζώων, καθώς η ευαισθησία διαφέρει από το ένα είδος στο άλλο». 

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ