Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Πάνω από ένα εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό ως το 2020

ΠΗΓΗ :   "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " ΕΚΤΙΜΑ Ο ΣΕΤΕ
11/07/2013
Περισσότερες από 1.000.000 θέσεις θα έχει δημιουργήσει συνολικά η τουριστική βιομηχανία της χώρας έως το 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). 

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Γιώργος Βερνίκος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ιωάννης Ρέτσος, δήλωσαν πως αυτή τη στιγμή ο ευρύτερος τομέας των τουριστικών υπηρεσιών προσφέρει 780.000 θέσεις εργασίας. 

Παράλληλα, αναμένονται για φέτος συνολικά 17 εκατομμύρια αφίξεις και έσοδα 11 δισ. ευρώ στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι μεταφορές και η κρουαζιέρα. 

Με την αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης υπολογίζεται ότι έως το 2021 ο τζίρος θα φθάσει περί τα 50 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν από 300.000 έως 320.000 επιπλέον, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. 

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες στον τουρισμό ισχυρίζονται ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξεύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων. 
Όσον αφορά στη λειτουργία του προγράμματος «10.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό για νέους έως 29 ετών», που έχει ανατεθεί στο ΣΕΤΕ και την ΕΕΔΕ και εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας, οι επιχειρηματίες εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του. 

Η τελική επιλογή των 10.000 δικαιούχων από τους 52.000 που είχαν υποβάλλει αίτηση, έγινε με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι, τις σπουδές τους, την ηλικία τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, το εισόδημά τους όταν εργάζονταν, και το χρονικό διάστημα που είναι χωρίς δουλειά. 

Οι νέοι που επελέγησαν, μετά από 80 ώρες κατάρτισης θα έπρεπε να προσληφθούν σε θέσεις μαθητείας από τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ έως σήμερα έχουν επιλεγεί, από τις επιχειρήσεις 1.200, έχουν απορριφθεί 250, ενώ ένα 20% έως 30% έχουν τυπικά κωλύματα, όπως μεγαλύτερη ηλικία από την προβλεπόμενη. 

Αξίζει να αναφερθεί πως σε κατ' εξοχήν τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη, το Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο, στις οποίες οι επιχειρήσεις εκφράζουν ενδιαφέρον, έχουν γίνει πολύ λίγες αιτήσεις και σε ορισμένες περιοχές όπως η Ρόδος καμιά. 

Τέλος κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου, οι υποψήφιοι για μαθητεία ζήτησαν να προσληφθούν μετά το καλοκαίρι. 

Ο ΣΕΤΕ θα προτείνει στο υπουργείο Εργασίας, για το συγκεκριμένο θέμα, να αλλάξει η διαδικασία και να προηγείται η δέσμευση των επιχειρήσεων για τον αριθμό των εκπαιδευομένων που θέλουν να απορροφήσουν, ενώ η μοριοδότηση των υποψηφίων να γίνεται μετά τη διασύνδεση τους με τις επιχειρήσεις και τα Κέντρα Επαγγελματικής κατάρτισης. 

Επιπλέον θα ζητηθεί η συμμετοχή των επιχειρήσεων στη μοριοδότηση των ανέργων, με στόχο να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας και να μην τεθεί σε κίνδυνο η επιτυχία του προγράμματος με δεδομένο ότι ακολουθεί πρόγραμμα με ακόμη 40.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό. 

«Είναι ανάγκη να συνδεθεί η επιστημονική κατάρτιση με την επιχειρηματικότητα» τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ. 

Σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις ο ΣΕΤΕ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στην αδήλωτη εργασία, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέα Ανδρεάδη, σημείωσε πως ο ΣΕΤΕ προτίθεται να δημιουργήσει δική του τηλεφωνική γραμμή που θα δέχεται καταγγελίες για αδήλωτη εργασία στο χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων. 

Σχετικά με το πρόβλημα ότι αρκετές επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού, καθυστερούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους, οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ ανέφεραν ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα ρευστότητας δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει κατά πολύ τις χορηγήσεις. 

Ο ΣΕΤΕ ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε και επισήμως στους κοινωνικούς εταίρους, υπέγραψε τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που πάντως δεν έχει πλέον υποχρεωτικό χαρακτήρα παρά μόνο για τις επιχειρήσεις μέλη των ενώσεων που έχουν υπογράψει, ενώ η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων υπέγραψε πέρυσι κλαδική σύμβαση με εισαγωγικούς μισθούς από 753,69 ευρώ έως 821,96 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ