Το φαινόμενο βροχή διαττόντων αστέρων, των Λεοντιδών, αναμένεται να παρατηρήσουμε τις επόμενες μέρες στους ουρανούς της Ελλάδας και μάλιστα εις... διπλούν!
Η κορύφωση από τα «πεφταστέρια» αναμένεται σύμφωνα με τους αστρονόμους τα ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου, ενώ μια δεύτερη κορύφωση του φυσικού φαινομένου είναι πιθανό να υπάρξει τα χαράματα της Τρίτης 20 Νοεμβρίου.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, φέτος αναμένεται μια μέτρια πτώση μετεώρων με ταχύτητα περίπου 72 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και με ρυθμό περίπου 10- 15 την ώρα, τα οποία θα μπορούν να δουν οι παρατηρητές, στον βαθμό που ο κατά τόπους ουρανός
στη χώρα μας δεν θα είναι συννεφιασμένος.
Η βροχή διαττόντων, φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της, παρουσίασαν μια εντυπωσιακή έξαρση κατά τα έτη 1998-2002 και έκτοτε εμφανίζουν μια πολύ πιο ήπια και μεταβλητή δραστηριότητα.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη Τέμπλ-Τατλ και η οποία περιοδικά διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης, η οποία κινείται με ταχύτητα 110.000 χιλιομέτρων την ώρα γύρω από τον Ήλιο.
Ο κομήτης, όπως και σχεδόν όλοι οι άλλοι, αποσυντίθεται αργά και έτσι σταδιακά δημιουργεί ένα κινούμενο «ποτάμι» υπολειμμάτων εκατομμυρίων χιλιομέτρων σε πλάτος και εκατοντάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων σε μήκος. Όταν τα απομεινάρια του κομήτη, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου, συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας σε ύψος 80 έως 130 χιλιομέτρων, αυτά αναφλέγονται λόγω της τριβής.
Η ανάφλεξη ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα δύο έως τριών μέτρων που φαίνεται από τη Γη και ονομάζεται διάττων, μετέωρο ή «πεφταστέρι».
Ο κομήτης Τέμπλ-Τατλ πραγματοποιεί μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε περίπου 33 χρόνια. Η έξαρση των μετεώρων του 1998-2002 οφειλόταν στο ότι τότε η τροχιά του κομήτη τον έφερε πιο κοντά στη Γη, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες μετέωρα ανά ώρα (μια πραγματική «καταιγίδα» από διάττοντες, από τις πιο θεαματικές στην ιστορία).
Πηγή: ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=48642:etoimasteite-na-kanete-tis-eyhes-sas&catid=52:episthmonika&Itemid=350#ixzz2CcPyoWYk
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου