Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Συμβούλιο της Ευρώπης: Σοσιαλιστική έκθεση-χάδι για την Τουρκία

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ CASUS BELLI ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
25/04/2013

Την έκθεση της Γαλλίδας Σοσιαλίστριας βουλευτού Ζοζέτ Ντιριέ, σχετικά με τα αποτελέσματα του διαλόγου του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Τουρκίας, ενέκρινε η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσω Ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίζεται ότι «η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια σαφή, σημαντική, αλλά και μεγάλη διαδικασία μεταρρυθμίσεων». 

Η Ολομέλεια της Συνέλευσης χαιρέτισε «την αλληλεγγύη που επέδειξε η γειτονική χώρα στους πρόσφυγες της Συρίας» και υπογράμμισε την ανάγκη «να αποκτήσει η Τουρκία σταθερότητα διότι αποτελεί σημείο αναφοράς στις μουσουλμανικές χώρες της νότιας ακτής της Μεσογείου, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλη αστάθεια».
 

Στο Ψήφισμα αναγνωρίζεται ότι «η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια σαφή, σημαντική και μεγάλη διαδικασία μεταρρυθμίσεων», χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου Συντάγματος και η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα. 

Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, διευκρινίζεται στο Ψήφισμα, «λαμβάνει χώρα σε εξαιρετικά σύνθετες συνθήκες, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσον και στις εξωτερικές της σχέσεις», ενώ τονίζεται ότι, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια «η Τουρκία έχει εισέλθει σε μία περίοδο πολιτικής μετάβασης που χαρακτηρίζεται από τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του στρατού, το άνοιγμα μεγάλων κοινωνικών δράσεων, την επίλυση του κουρδικού προβλήματος και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του ΡΚΚ». 

Αναφέρεται, ωστόσο, ότι «εναπόκειται στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό να καθορίσει στο μέλλον το δημοκρατικό σύστημα και τον Τύπο διακυβέρνησης της χώρας» και καλούνται οι τουρκικές αρχές να αξιοποιήσουν την εμπειρογνωμοσύνη της Επιτροπής της Βενετίας πριν από την οριστική αναθεώρηση του σχεδίου του Τουρκικού συντάγματος. 

Εκφράζεται παράλληλα η λύπη της Συνέλευσης για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα είναι μεγάλος ο αριθμός των προφυλακισμένων βουλευτών κουρδικής καταγωγής, δημοσιογράφων, αιρετών αρχόντων περιοχών της ΝΑ Τουρκίας και απευθύνεται έκκληση στις τουρκικές αρχές να προωθήσουν επειγόντως μία νομοθετική λύση για το πρόβλημα, στο πλαίσιο του σεβασμού του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια καθώς και του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. 

Απαιτείται εις βάθος αναθεώρηση νομικών διατάξεων και διοικητικών μέτρων που αφορούν διατάξεις του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας και την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αναφέρεται στο Ψήφισμα. 

Παρέμβαση Ντόρας Μπακογιάννη 


Σε θέματα, όπως το casus belli κατά της Ελλάδος και η κατοχή του 40% της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, η Τουρκία έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο, αναφέρθηκε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη. 

Με παρέμβαση της, στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Τουρκία, η επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υποστήριξε ότι «είναι μικτή η εντύπωσή της για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία», εκτιμώντας ότι «από τη μία πλευρά υπάρχει ένα "κύμα" θετικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι ο ρόλος του στρατού, η υπεροχή της πολιτικής έναντι της στρατιωτικής εξουσίας και η πρόοδος ως προς τους Κούρδους». 

Υπάρχουν, όμως, όπως υπογράμμισε, θέματα που είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και ανήκουν συγχρόνως στις θεμελιώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα οποία δεν έχει σημειωθεί παρά ελάχιστη πρόοδος, και στην Έκθεση δεν αναφέρονται παρά μόνο λίγα απ' αυτά. 

Ανάμεσα τους, υποστήριξε, είναι η διατήρηση του casus belli κατά της Ελλάδος, καθώς και η συνεχιζόμενη κατοχή του 40% περίπου του κυπριακού εδάφους από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, τη στιγμή που η Τουρκία διαπραγματεύεται να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. 

Καταλήγοντας, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να λύσει το υφιστάμενο πρόβλημα, ώστε γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Συγχαίρω την Τουρκία για τις μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνω την τουρκική κυβέρνηση να συνεχίσει. Αν μπορέσει να αντιμετωπίσει το κουρδικό πρόβλημα, κάτι που ελπίζω να γίνει, πιστεύω ότι, με τη βοήθεια και της Ελλάδας, θα μπορέσει να επιλύσει και το κυπριακό». 

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ