Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

«ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ…»

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
25/04/2013
Μία πρωτότυπη έκθεση κατασκευών φιλοξενεί το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, όπου με τη χρήση του ειδικού ξύλου μπάλσα ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «έχτισε» Μονές του Αγίου Όρους. 

Έτσι, στο «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής, τοποθετημένες όπου ακριβώς βρίσκονται πάνω στην τραχιά χερσόνησο του Άθω στη Μακεδονία, θα παρουσιαστούν αυτές οι Μονές για πρώτη φορά σε μια θεματική ενότητα, από την Μ. Τετάρτη 1 έως και την Τρίτη 14 Μαΐου 2013. 

Οι Ιερές Μονές ακοίμητοι φρουροί της θρησκευτικής πνευματικότητας  και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κτισμένες εκεί, σε ένα απομονωμένο αλλά φιλόξενο όρος, από το 963 έως και τον 14ο αιώνα, παρουσιάζονται στην έκθεση του Μ. Βασιλόπουλου με όλο το μεγαλείο τους και τις αρχιτεκτονικές τους λεπτομέρειες ως ένα μέρος από την ιστορία της ανθρώπινης περιπέτειας και ένα δείγμα από τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιχειρεί να ερμηνεύσει τον κόσμο και να καθοδηγήσει τη συνείδησή του. 

Η έκθεση, που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δίνει την δυνατότητα στο γυναικείο φύλο να εισέλθει στο «άβατον» του Αγίου Όρους και να αισθανθεί μια διαφορετική εμπειρία. 

Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη. Τα μαθητικά του χρόνια
ξεκίνησαν με την Ευαγγελική Σχολή, ακολούθησε το Α' Γυμνάσιο Πλάκας, κι έπειτα, στη  δεκαετία του 70, ήρθε η ώρα της Σχολής Δοξιάδη. Καθηγητές του σπουδαίοι άνθρωποι της Τέχνης, όπως ο Δημήτρης Μυταράς, ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, ο Γιώργος Γεωργιάδης και άλλοι. Σπούδασε Σχέδιο - Διακόσμηση - Μακέτα. Αργότερα, στη Σχολή Μποζάρ μετέδωσε τις γνώσεις του πάνω στο σχέδιο, δίδαξε για μερικά χρόνια και δημιούργησε στενές σχέσεις ζωής. 

Δεκάδες κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και εταιρικοί χώροι, σε όλη την Ελλάδα, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν με το γούστο και την εμπειρία του. Δημιουργίες του έχουν βραβευτεί από τον Δήμο Αθηναίων.

Τα τελευταία 12 χρόνια «απολαμβάνει» τις ελεύθερες ώρες του, κατασκευάζοντας διάφορα έργα με μικροσκοπικά κομμάτια από το ξύλο «μπάλσα». Εκκλησίες, μνημεία από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, βιομηχανικοί χώροι, καράβια κάθε εποχής, αλλά και διάφορα απλά αντικείμενα αποτελούν την πηγή της έμπνευσής του, κατασκευάζοντας πιστά αντίγραφα τους. 

Κύριος στόχος του η μελέτη και η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής ιστορίας αυτών των μνημείων και βέβαια, σε συνέχεια, η αρχιτεκτονική τύχη τους. Συλλογή έργων του για πρώτη φορά παρουσίασε η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας. 

Το μπάλσα (ochroma pyramidale) είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο. Προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, στα βόρεια του Νοτίου Μεξικού. Είναι ευλύγιστο και κατατάσσεται ανάμεσα στα σκληρά ξύλα, και με μία έννοια συμβολίζει, μια ισορροπία φυσικών ιδιοτήτων, η οποία αξιοποιείται για τις ανθρώπινες ανάγκες. Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν σχεδίες.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί κατασκεύασαν απ’ αυτό το de Havilland Mosquito, ένα ελαφρύ και γρήγορο ανιχνευτικό αεροπλάνο, ενώ οι αρχιτέκτονες το χρησιμοποιούν ακόμη για να κατασκευάζουν μακέτες. 

Παράλληλα, όλες τις ημέρες λειτουργίας της Έκθεσης προβάλλεται το  ντοκιμαντέρ  του Γιώργου Ζερβουλάκου «Άθως: Το Περιβόλι της Παναγιάς» (1973), διάρκειας 50', στο Video-Room του ΙΜΚ από τις 18:00  έως τις  22:00. 

Ακόμα, την Πέμπτη 9 Μαΐου στις 19:00,  με την ευκαιρία της Έκθεσης  και των ημερών  του Πάσχα διοργανώνεται ειδική εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν για την Έκθεση και για τις Ιερές Μονές -μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς-, ο Πρέσβης της Σερβίας κ. Dragan Zupanjevac και ο ποιητής Θανάσης Θ. Νιάρχος. 

Η Μάνια Παπαδημητρίου θα διαβάσει ένα κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και τέλος ο Παν/τος Ειρηναίος Νάκος και ο Γιώργος Δεμελής  με τη συνοδεία μικρού χορού Ιεροψαλτών και κυμβάλου θα ψάλλουν έναν ύμνο με τον Αθωνίτικο τρόπο. 

Info: 

Οργάνωση: Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μανιουδάκης
Εκθεσιακός χώρος 1ου ορόφου
Έναρξη: Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου 2013, στις 19:00
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11:00-14:00 και 18:00 -22:00
Κλειστά: Μ. Παρασκευή απόγευμα, Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα
Προβολή ντοκιμαντέρ  "Άθως: Το Περιβόλι της Παναγιάς" (1973), διάρκειας 50', 
του Γιώργου Ζερβουλάκου  στο Video-Room του ΙΜΚ από τις 18:00 - 22:00
Κλειστά: Μ. Παρασκευή απόγευμα, Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα
Πέμπτη 9 Μαΐου 2013, στις 19:00
Εκδήλωση στο πλαίσιο της Έκθεσης
Ομιλητές: κ. Dragan Zupanjevac, Πρέσβης Σερβίας & Θανάσης Θ. Νιάρχος, ποιητής
Διαβάζει: Μάνια Παπαδημητρίου
Έναν Ύμνο ψάλλουν με τον Αθωνικό τρόπο ο Παν/τος Ειρηναίος Νάκος και ο Γιώργος Δεμελής με τη συνοδεία μικρού χορού Ιεροψαλτών και κυμβάλου
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418 550 

  ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "  

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ