kouroupitos
Ο Κουρουπητός, η παράνομη χωματερή στο Ακρωτήρι Χανίων που έγινε συνώνυμο της ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών, σήμερα ανθίζει.
Η χαράδρα που από το 1996 έως το 2001 είχε δεχθεί πάνω από 1.100.00 τόνους απορριμμάτων είναι πλέον ένα πράσινο τοπικό με καταπληκτική θέα στη θάλασσα.
Οπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», η απόρριψη σκουπιδιών στον Κουρουπητό είχε σταματήσει τον Φεβρουάριο του 2001. Ως τότε η Ελλάδα είχε αγνοήσει όλες τις προειδοποιήσεις, τις πιέσεις και τις προθεσμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο της τάξεως των 20.000 ευρώ για κάθε ημέρα που θα συνεχιζόταν η λειτουργία της ανεξέλεγκτης χωματερής. Μπροστά στο κόστος του προστίμου η χωματερή έκλεισε και η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου ξεκίνησαν.
Ο σημερινός επισκέπτης της περιοχής φθάνει σήμερα σε σημεία που ούτε κατά διάνοια δεν μπορούσε κανείς να πλησιάσεις κατά το παρελθόν. Τότε ήταν τέτοιος ο κορεσμός της περιοχής ώστε μόλις τα απορριμματοφόρα άδειαζαν το περιεχόμενό τους τα σκουπίδια τυλίγονταν στις φλόγες. Τίποτε πλέον δεν θυμίζει την εποχή εκείνη. Αρκετό πράσινο, δέντρα (όσα επέτρεπε να μεγαλώσουν η συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη βόσκηση) και μονοπάτια συνθέτουν το τοπίο.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα συνολικά υπολογίζεται ότι από το 1966 που ξεκίνησε η απόρριψη των απορριμμάτων στη χαράδρα έως τον Φεβρουάριο του 2001 που έκλεισε έπεσαν 1.100.000 τόνοι! Συνολικά η αποκατάσταση του χώρου κόστισε 1,7 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.