Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Αγωνία για τις καταθέσεις - Υψηλά επιτόκια από τις τράπεζες

Κυριακή, 27 Μαϊ 2012 22:09 

 

Αγωνία για τις καταθέσεις - Υψηλά επιτόκια από τις τράπεζες
Αμεσα συνδεόμενες με τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, οι καταθέσεις, οι αποταμιεύσεις ετών Ελλήνων πολιτών, είναι ο πρώτος χώρος που δέχεται «σεισμικές δονήσεις». Αυτό έδειξε η πρόσφατη συμπεριφορά των καταθετών, μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης.
Από πλευράς τους, οι τράπεζες εμφανίζονται καθησυχαστικές για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων και αντιπροτείνουν, αντί των εκροών, υψηλότοκες προθεσμιακές καταθέσεις, ακόμη και για χαμηλά κλιμάκια και πρωτότυπα καινούρια αποταμιευτικά προϊόντα, με
ελκυστικά χαρακτηριστικά.
Σήμερα, μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά αποδόσεις της τάξεως του 5% δεσμεύοντας τα χρήματά του για συγκεκριμένη χρονική περίοδο μέσα σε μία προθεσμιακή, ακόμη και με ποσά της τάξεως των 20.000 ευρώ. Επίσης, μπορεί να τοποθετήσει τις αποταμιεύσεις του σε ένα υψηλότοκο προϊόν, λαμβάνοντας ανά τακτή βάση συγκεκριμένη απόδοση, αλλά με τη δυνατότητα να αποσύρει τα χρήματά του όταν θελήσει.
Από τα τελευταία προϊόντα που λανσάρουν οι τράπεζες, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν τα κύματα εκροών, είναι πέραν των προθεσμιακών καταθέσεων και για χαμηλά ποσά, ευέλικτοι λογαριασμοί τύπου ταμιευτηρίου, με επιπλέον προνόμια. Το βασικότερο χαρακτηριστικό στα προϊόντα αυτά είναι η άμεση πρόσβαση του καταθέτη στα κεφάλαιά του, ανεξάρτητα από τον προσυμφωνημένο χρόνο δέσμευσής τους. Αυτό ικανοποιεί, όπως είναι λογικό, όσους αποταμιευτές θέλουν να αισθάνονται ότι τα χρήματά τους είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή και ότι όσο παραμένουν στις τράπεζες, απολαμβάνουν υψηλές αποδόσεις.
Υπάρχουν δύο τρόποι βάσει των οποίων λειτουργούν τα αντίστοιχα αποταμιευτικά προγράμματα, είτε με περιορισμούς μόνο στις αναλήψεις είτε με υποχρεωτικές καταβολές. Για τη μεν πρώτη περίπτωση των περιορισμών, αυτό σημαίνει ότι ο καταθέτης απολαμβάνει υψηλή απόδοση έως και 4%, αρκεί να μην πραγματοποιήσει περισσότερες αναλήψεις από ένα μέγιστο όριο που ορίζει η τράπεζα ή αρκεί το υπόλοιπό του να μην πέσει κάτω από ένα προκαθορισμένο όριο.
Για τη δεύτερη περίπτωση, πάλι η απόδοση μπορεί να ανέλθει έως το 4%, αρκεί ο καταθέτης να αποταμιεύει κάθε μήνα ένα συγκεκριμένο ποσό, ίσως ακόμη και ένα ευρώ!!! (δίνεται η δυνατότητα να κυμαίνεται η τακτή ελάχιστη κατάθεση μεταξύ 1 και 500 ευρώ). Επίσης, θα πρέπει να μην πραγματοποιούνται αναλήψεις για μία περίοδο που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 12 μήνες.
ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Ενδιαφέρον, πάντως, αποτελεί η κατεύθυνση των εκροών που σημειώθηκε το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, με κορύφωση την εβδομάδα της 14ης Μαΐου (ειδικά την Τρίτη 15 Μαΐου) την ένατη ημέρα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπου δεν είχε σχηματισθεί κυβέρνηση. Ηταν τότε, που έφυγαν από το σύστημα περίπου 800 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ποσών που επανατοποθετήθηκαν σε άλλα προϊόντα.
Σύμφωνα με κάποια άτυπα στοιχεία που προέρχονται από την κίνηση μεγάλων τραπεζών, ποσοστό 50% των αναλήψεων είχε προορισμό οικίες, σεντούκια, χρηματοκιβώτια, στρώματα και θυρίδες τραπεζών. Μάλιστα, επειδή ο σκοπός ήταν συγκεκριμένος, οι καταθέτες ζητούσαν τα χρήματά τους σε χαρτονομίσματα των 200 ευρώ και των 500 ευρώ και όχι μικρότερα.
Ενα άλλο ποσοστό, της τάξεως του 20%, κατευθύνθηκε σε τράπεζες στο εξωτερικό. Κυρίως, αποτέλεσε πρόσθετες μεταφορές κεφαλαίου σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ήδη έχουν ανοιχθεί σε χώρες εκτός Ελλάδος, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τη Μ. Βρετανία και πολύ λιγότερο, συγκριτικά με άλλες εποχές, την Κύπρο. Ενα τμήμα του ποσοστού αυτού, αφορά καινούριους επενδυτές ξένων τραπεζών, που αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξαγωγής των χρημάτων τους.
Να σημειωθεί ότι η τάση αυτή (της εξόδου χρημάτων) είναι αρκετά ισχυρή, όμως, οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι σχετικές δυσκολίες, ειδικά για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που δεν το αποφασίζουν εύκολα, περιόρισαν τη φυγή ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό. Διευκρινίζεται ότι για να ανοιχθεί τραπεζικός λογαριασμός π.χ. στο Λονδίνο, δεν γίνεται απλώς αν κάποιος πάει σε μία από τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα. Αλλωστε και αυτές εμπίπτουν στο ίδιο καθεστώς με τις ελληνικές. Οπως έχει επανειλημμένα γράψει το «Κ», αυτό μπορεί να γίνει ή αν κάποιος πάει σε μία άλλη χώρα και ανοίξει επί τόπου λογαριασμό, είτε μέσω private banking, με μεγάλο μίνιμουμ κεφαλαίων κ.λπ.
Ενα υπόλοιπο 20% των πρόσφατων εκροών, επένδυσε σε ευρωπαϊκά και διεθνή προϊόντα, όπως για παράδειγμα σε ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σε ομόλογα κρατών ή σε διεθνή αμοιβαία, ακολουθώντας την τάση που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, από καταθέτες που επιδιώκουν ασφαλή καταφύγια εκτός Ελλάδος, με τίμημα τις απειροελάχιστες αποδόσεις. Να σημειωθεί ότι για παράδειγμα στο City του Λονδίνου, οι προθεσμιακές καταθέσεις παρέχουν αποδόσεις κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας...
Και ένα τελευταίο 10% των εκροών, κατευθύνθηκε στα... ανταλλακτήρια συναλλάγματος, καθώς σκοπός ήταν η μετατροπή των ευρώ σε δολάρια, εν είδει στάθμισης του κινδύνου. Εννοείται ότι οι καταθέτες παρελάμβαναν τα δολάρια σε χαρτονομίσματα, με προορισμό πάλι, οικίες και σεντούκια.
Το πρώτο βήμα έγινε...
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ενδυναμώσει την κεφαλαιακή τους θέση και θα τους ενισχύσει την άμυνα και τις αντιστάσεις στα απρόοπτα και τις δυσκολίες της κρίσης. Σημειωτέον ότι την Παρασκευή εγκρίθηκαν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών τα κείμενα σύμβασης για την εισροή των ομολόγων του EFSF από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), οπότε και ξεκίνησε η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ του Ταμείου και κάθε Τράπεζας. Τυπικά, τα χρήματα αναμένεται να εισρεύσουν ίσως και αύριο Δευτέρα.
«Οι τράπεζες έχουν πρώτιστο καθήκον να προστατεύουν τις καταθέσεις και για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Και αυτό επιτυγχάνεται με τα 18 δισ. ευρώ σε κεφάλαια με τα οποία ενισχύονται» επεσήμαναν προ ημερών, οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, αναφερόμενοι στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης.
Η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «μόνον η επανάκαμψη των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, που είναι συνάρτηση της αποκατάστασης εμπιστοσύνης μέσω διαφύλαξης ενός πλαισίου σταθερότητας στη λειτουργία της οικονομίας, είναι δυνατόν να οδηγήσει στη χορήγηση νέων δανείων στην αγορά. Τα λεφτά που δίδονται στις τράπεζες (τα 18 δισ. ευρώ) προέρχονται από τη δανειακή σύμβαση που ορισμένοι θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν, ενώ ταυτόχρονα επιμένουν ότι, ακόμη και αν φύγουμε από το μνημόνιο, λεφτά υπάρχουν για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Τα λεφτά αυτά, βεβαίως, είναι νέα κεφάλαια σε αναπλήρωση των κεφαλαίων που χάθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, του PSI plus. Δεν είναι ρευστότητα, όπως είναι οι καταθέσεις. Τα κεφάλαια μίας τραπέζης δεν μπορούν να γίνουν δάνεια (μακροπρόθεσμη τοποθέτηση που δεν είναι άμεσα απαιτητή)».
Κέρδος
.
Διαβάστηκε 12 φορές  
ΠΗΓΗ: BLOKO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ