Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011



Σε αδιέξοδο το Μετοχικό Ταμείο Στρατού

Το ετήσιο έλλειμμα του ΜΤΣ αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέες περικοπές σε μια σειρά παροχών.


Στο... κόκκινο βρίσκεται το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι πως φέτος επιβλήθηκε ψαλίδι 25% στα μερίσματα και ταυτόχρονη αύξηση εισφορών, σε μια προσπάθεια να δοθεί οικονομική ανάσα και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Το Ταμείο έχει λυγίσει υπό το βάρος μιας... «βιομηχανίας παραγωγής πλασματικών βαθμών» που εντοπίζεται χρονικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τις αστοχίες στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας και τη μαζική αποστρατεία των τελευταίων ετών, λόγω των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.
Το ετήσιο έλλειμμα του ΜΤΣ αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, με απο­τέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέες περικοπές σε μια σειρά παροχών.
«Το Ταμείο δυστυχώς έχει κα­ταρρεύσει», σημειώνει χαρακτη­ριστικά στην αναλογιστική του μελέτη για το ΜΤΣ ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Φράγκος στα τέλη του 2010. Όπως έχει γράψει το «Έθνος», οι μισθολογικές προαγωγές που δόθηκαν στους εν ε­νεργεία μετόχους αλλά και στους συνταξιούχους με δύο νόμους του 2000 και του 2002 εκτόξευσαν τον αριθμό των υψηλόβαθμων που εισπράττουν μεγάλα μερίσματα.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως πριν από το 2000 ο αριθμός των συνταξιούχων που έπαιρναν μέρισμα αρχηγού ΓΕΣ και Αστυνομίας ήταν 763 άτομα, ενώ στα τέλη του 2010 είχαν φτάσει αισίως τους 2.760. Την ίδια περίοδο υπήρχαν 9.050 αντιστράτηγοι και 7.100 υποστράτηγοι. Όλα αυτά, όπως είναι φυ­σικό, είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του Ταμείου.
Αν και τα προβλήματα ρευστότητας είχαν αρχίσει να γίνονται ορατά εδώ και πολλές δεκαετίες, τα διοικητικά συμβούλια εισηγού­νταν αυξήσεις στο μέρισμα πέραν του πληθωρισμού και της εισοδη­ματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο αναλο­γιστικό έλλειμμα. Την περίοδο 1990-2009 δόθηκαν στο μέρισμα αυξήσεις χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα έσοδα. Ενδεικτικά ανα­φέρεται πως η αναλογιστική με­λέτη του κ. Φράγκου αποτυπώνει αύξηση 96,23% της αξίας του με­ριδίου τη περίοδο 1998-2006.
Την ίδια στιγμή η σχέση μετόχων-μερισματούχων (εργαζομένων προς συνταξιούχους) είναι ιδιαι­τέρως προβληματική, καθώς αγ­γίζει το 1,40:1 με τάση περαιτέρω επιδείνωσης. Ουσιαστικά το Τα­μείο απειλείται με αργό θάνατο, καθώς η αποδεκτή σχέση που συ­νάδει με διεθνείς πρακτικές είναι 3:1.
Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς και τη μη σωστή διαχεί­ριση της ακίνητης περιουσίας, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά έσοδα που θα βοηθούσαν το Ταμείο να ανταποκριθεί στις αυ­ξημένες υποχρεώσεις του. Αντίθε­τα, η εύκολη λύση της εκποίησης μεγάλου αριθμού ακινήτων υπο­θήκευσε ουσιαστικά το μέλλον του φορέα.
Σημειώνεται, επίσης, πως το ΜΤΣ χορηγεί σήμερα μέρισμα σε σχεδόν 42.000 απόστρατους, 15.000 χήρες και 3.800 ορφανά, από τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανύπαντρες κόρες που λαμβάνουν μέρισμα δια βίου, εφόσον δεν παντρεύονται.
ΕΦ. ΕΘΝΟΣ 17-11-2011
ΠΗΓΗ : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ. forapartida-forapartida.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ