logo Agkalia
Δίνουν μια «χείρα» βοηθείας σε κάθε έγκυο, εγκαταλελειμμένη ή ακόμα και ανύπαντρη, στηρίζοντας την ψυχολογικά και οικονομικά, ώστε να πει «όχι» στην έκτρωση!
Οι εθελοντές του συλλόγου «Αγκαλιά» (www.unborn.gr) έχουν προστατέψει εδώ και14 χρόνια πάνω από 1600 αγέννητα παιδιά και έχουν συμβάλλει υλικά στο να ζήσουν φυσιολογικά.
Εκατοντάδες έγκυες χωρίς δουλειά γεννούν δωρεάν, έγκυες χωρίς σύντροφο έρχονται σε επαφή με ψυχολόγους, ενώ οι φτωχές κοπέλες δέχονται πάνες, γάλα για το μωρό τους, ρούχα και κρεβατάκια. Η Βαρβάρα Μεταλληνού, πρόεδρος της «Αγκαλιάς» και ηΑναστασία Παπαδοπούλου, κοινωνική λειτουργός στο σύλλογο μιλούν στο flowmagazine.gr για το αδιέξοδο που βρίσκονται πολλές γυναίκες μέσα στην κρίση…
«Η Ελλάδα βρίσκεται στη 3η θέση παγκοσμίως στις αμβλώσεις. Έρχονται στο σύλλογο γεμάτες απελπισία για το μέλλον τους. Στεκόμαστε δίπλα τους σαν μια «μάνα». Καμία δεν έχει μετανιώσει που «κράτησε» το αγγελούδι της. Καθημερινά ακούμε: “ευτυχώς που βρεθήκατε στο δρόμο μας”, σχολιάζει η πρόεδρος του «Αγκαλιά» στο flowmagazine.gr.

Μια εθελοντική «αγκαλιά» στα βρέφη και τις μητέρες

Από το 1996 μέχρι σήμερα, κορίτσια από το Λύκειο μέχρι και γυναίκες 30-35 χρονών έχουν περάσει το κατώφλι της «Αγκαλιάς» και έχουν καταφέρει να «κρατήσουν» το μωρό τους. Ένα μεγάλο ποσοστό από τις 166 γυναίκες του συλλόγου πίστευαν ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν, αφού εγκαταλείφθηκαν από τον άντρα τους, είναι άνεργες και δεν έχουν καμία στήριξη από την οικογένεια τους.Σύλλογος «Αγκαλιά»: Δίπλα στις έγκυες γυναίκες… χωρίς χρήματα και ελπίδα!Ωστόσο, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι, οι μαιευτήρες, οι δικηγόροι και ο κάθε εθελοντής του συλλόγου χαρίζουν ελπίδα, φροντίδα και αγάπη. Παράλληλα, κάθε δεύτερη Παρασκευή μοιράζουν πάνες, γάλα, εμβόλια, παιδικές τροφές, παιχνίδια, παιδικά καροτσάκια και ρούχα, αγαθά που έχουν συγκεντρωθεί στην αποθήκη χάρην της αγάπης του κόσμου.
«Οι περισσότερες γυναίκες λένε «πώς θα τα βγάλω πέρα;». Δεν έχουν λεφτά, μερικές ούτε σπίτι και ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι είναι έγκυες και ότι ο σύντροφός τους έφυγε μακριά. Θέλουν να κρατήσουν το μωράκι… αλλά νιώθουν ανυπεράσπιστες!», ισχυρίζεται ηΒαρβάρα Μεταλληνού, πρόεδρος της «Αγκαλιάς» στο flowmagazine.gr.
Στις αρχές, μια φοιτήτρια μεταπτυχιακού από χώρα της Ανατολής οδηγήθηκε στο σύλλογο, καθώς όταν έμαθε για την εγκυμοσύνη της, εγκαταλείφθηκε από το μελλοντικό σύζυγο της. Όπως προσθέτει η πρόεδρος στο ηλεκτρονικό περιοδικό μας: «Ήταν σε μια ξένη χώρα και έκλαιγε για τη ζωή του μωρού της. Εμείς την αγκαλιάσαμε στην πράξη, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι διδάκτορας και η κόρη της φοιτήτρια. Όταν υπάρχει αλληλεγγύη… δεν κάνουμε τόσο μεγάλα λάθη».

Σήμερα οδηγούνται και έγγαμες γυναίκες στην «Αγκαλιά»

Σύλλογος «Αγκαλιά»: Δίπλα στις έγκυες γυναίκες… χωρίς χρήματα και ελπίδα!Η οικονομική κρίση έχει φέρει τα πάνω κάτω, με το σύλλογο να δέχεται κατά 50% παντρεμένες γυναίκες που ζητούν βοήθεια μαζί με το σύντροφό τους. Πολλές έχουν ανάγκη την παρακολούθηση από γυναικολόγο και ψυχολόγο, ενώ άλλες συμμετέχουν σε μια ομάδα με μαίες που ενημερώνουν για το θηλασμό, τον τοκετό κ.α. Σύμφωνα με την Αναστασία Παπαδοπούλου, κοινωνική λειτουργό:«Πριν μερικά χρόνια έβλεπες μόνο ξένες γυναίκες με ένα μωρό στην κοιλιά, αλλά σήμερα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι Ελληνίδες που έρχονται με το σύντροφό τους, καθώς δεν αντέχουν οικονομικά για να κρατήσουν το παιδί τους».
Ωστόσο, υπάρχουν και περιστατικά κοριτσιών, που δεν έχουν σχέσεις με την οικογένεια τους, αφού οι γονείς τα έδιωξαν από το σπίτι μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης τους. Οι κοινωνικοί λειτουργοί της «Αγκαλιάς» μιλούν με τους γονείς και προσπαθούν να τους φέρουν και πάλι σε επαφή…
Πριν μερικά χρόνια, μια κοπέλα που σπούδαζε γιατρός στην Ιταλία, έμπλεξε με τα ναρκωτικά, ενώ παράλληλα έμεινε έγκυος. Ο πατέρας της σταμάτησε να της δίνει χρήματα και οδηγήθηκε ανήμπορη στο κέντρο φροντίδας του συλλόγου. «Μου έλεγε διαρκώς: “δεν θέλω να κάνω κακό στο παιδί μου”. Μίλησα με τον πατέρα της και κατάλαβε το λάθος του. Μετά από μερικές ημέρες, την πήραν σπίτι, έφτιαξαν παιδικό δωμάτιο και η κοπέλα ξέφυγε από τα ναρκωτικά», συνεχίζει η κ.Παπαδοπούλου της «Αγκαλιάς» στο flowmagazine.gr.

Σύλλογος «Αγκαλιά»: Δίπλα στις έγκυες γυναίκες… χωρίς χρήματα και ελπίδα!Ενημερώνουνακόμα και τους μαθητές για την εγκυμοσύνη!

Δυστυχώς, η ενημέρωση του κοινού στην Ελλάδα όσον αφορά την εγκυμοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα προβλήματα μετά την έκτρωση είναι ελλιπής. Ο σύλλογος «Αγκαλιά» διοργανώνει ημερίδες και ομιλίες σε σχολεία και συλλόγους σχετικά με την ανάπτυξη του εμβρύου. Όπως δηλώνειη κ. Μεταλληνού στο flowmagazine.gr: «Η Ελλάδα έρχεται 1η σε αμβλώσεις στην Ευρώπη, καθώς στις νεαρές ηλικίες υπάρχει ελάχιστη ενημέρωση και πολλές ζωές “φεύγουν” έτσι! Είναι προτεραιότητα μας να ενημερώνουμε το κοινό για την προφύλαξη, αλλά και την ανάγκη να αποφευχθεί η έκτρωση».
*Τα έσοδα της παράστασης «Ο Γιαννάκης» στο θέατρο του Νέου Κόσμου στις 17 Φεβρουαρίου θα δοθούν στο σύλλογο «Αγκαλιά».