Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Κοινοβούλιο: Υποχρεωτικό το σύστημα eCall για τα αυτοκίνητα

Πέμπτη, 21 Ιούνιος 2012 20:25

      Κοινοβούλιο: Υποχρεωτικό το σύστημα eCall για τα αυτοκίνητα

Οι επιτροπές εσωτερικής αγοράς και μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησαν μια μη δεσμευτική απόφαση, καλώντας όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι το 2015 να έχουν ενσωματώσει συσκευές eCall που θα στέλνουν σήμα σε περίπτωση ατυχήματος.

«Η Επιτροπή ακλουθεί από το 2003 μια στρατηγική για την οδική ασφάλεια, και πάντα υποστήριζε ένα
ισότιμο σύστημα για όλα τα κράτη μέλη, πράγμα που δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα. Έτσι το ΕΚ θέλει να πιέσει την Επιτροπή για νομοθετική πρόταση και έπειτα να τεθεί σε εφαρμογή από όλα τα μέλη», είπε ο Gediminas Vilkas εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου στη EurActiv, μετά το ψήφισμα της Τρίτης.
Ο σκοπός αυτού του ενσωματωμένου στο όχημα τηλε-συστήματος (βασισμένο στην επείγουσα τηλεφωνική πλατφόρμα του 112) είναι να εξασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες βοήθειας θα βρίσκονται σε εγρήγορση σε περίπτωση σοβαρών ατυχημάτων. Αυτό λογικά σώσει ζωές και θα μειώσει τις σοβαρές συνέπειες των τραυματισμών, καθώς η οδική βοήθεια θα φτάνει στο τόπο του ατυχήματος πολύ νωρίτερα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σύστημα eCall μπορεί να σώσει μέχρι και 2.500 ζωές ετησίως και θα μειώσει τη σοβαρότητα των τραυματισμών από 10% έως 15%. Το 2009 περίπου 35.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια τραυματίζονται σε περίπου 1,15 εκατ. τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της ΕΕ.
«Το eCall θα μπορούσε να σώσει ζωές με σχετικά μικρή προσπάθεια», είπε σε μια δήλωση ο Dieter-Lebrecht Koch, μέλος της επιτροπής μεταφορών (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανίας),
Έδωσε ένα πρόσφατο παράδειγμα από ένα τροχαίο ατύχημα στη Γερμανία, που εντοπίστηκε τυχαία σε μια περιπολίας ρουτίνας από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
«Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης των eCall», είπε.
«Χαίρομαι που οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν την έγκαιρη και υποχρεωτική εισαγωγή του συστήματος eCall. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλο», δήλωσε ο Jacob Bangsgaard, γενικός διευθυντής της FIAΤ στην Περιφέρεια.
«Πολυτέλεια» για όλους
Μολονότι υπάρχει η τεχνογνωσία, σήμερα μόνο ένα μικρό ποσοστό των αυτοκινήτων της ΕΕ (0.4%) έχουν ενσωματώσει το σύστημα.
«Μερικά προγράμματα έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι μια ανοικτή πλατφόρμα για το eCall είναι τεχνικά εφικτή με ασφαλή τρόπο», δήλωσε ο Bangsgaard.
«Η εγκατάσταση του συστήματος σε όλα τα νέα οχήματα θα προσφέρει σε όλους τους ευρωπαίους οδηγούς την ευκαιρία να επιλέξουν πρόσθετες υπηρεσίες, εφόσον το επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένων οδική βοήθεια, πληροφορίες για την κυκλοφορία, εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων και συστήματα ασφάλιση με άμεση εξόφληση», πρόσθεσε.
Ο Vilkas είπε ότι ενώ το σύστημα eCall είναι προαιρετικό για τα κράτη μέλη της ΕΕ αυτή τη στιγμή, ενώ είναι πολύ πιο συνηθισμένο σε πολυτελή αυτοκίνητα, όπως Alfa Romeo, Porsche και BMW που ήδη παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Δηλαδή αν υπάρχει ένα σοβαρό ατύχημα, η BMW θα στείλει μήνυμα προς το ιδιωτικό τηλεφωνικό κέντρο και στη συνέχεια ειδοποιείτε το αντίστοιχο δημόσιο κέντρο έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπής, η τιμή για το σύστημα eCall σε κάθε όχημα θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ € 50 - € 300, αλλά η τιμή θα μειωθεί με το πέρας του χρόνου, πρόσθεσε ο Vilkas.
Oρόσημα
Ιούλιος 2012: Η μη νομοθετική πρόταση θα ψηφιστεί στην ολομέλεια του Στρασβούργου
Τέλος 2012: Η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει νομοθετική πρόταση για το eCall.
EurActiv.gr
ΠΗΓΗ : BLOKO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ