Ρεπορτάζ: Νάντυ Παπαμήτσου
Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι το μαρμάρινο ιστορικό λιοντάρι του Πειραιά που κοσμεί τον προλιμένα κοντά στον Ι.Ν Ζωοδόχου Πηγής δεν είναι το αυθεντικό!!!
Το πρωτότυπο άγαλμα-σύμβολο που στεκόταν για αιώνες στην είσοδο του λιμανιού και που ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Πειραιάς στον μεσαίωνα ονομαζόταν Πόρτο Λεόνε, έχει κλαπεί και βρίσκεται στην Βενετία.
Το αυθεντικό
Η ιστορία του είναι συγκλονιστική και ήδη έχουν ξεκινήσει προσπάθειες από φορείς της πόλης το Λιοντάρι της Πόλης να γυρίσει πίσω. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος και πότε το έχει κατασκευάσει. Άλλοι υποστηρίζουν ότι φτιάχτηκε στην Κλασσική Περίοδο, άλλοι στην Ρωμαϊκή και άλλοι πιστεύουν ότι ανήκει ακόμα και στην Ρωμαϊκή Περίοδο. Η πρώτη αναφορά του Πειραιά ως Πόρτο Λεόνε συναντάται σε ναυτικό χάρτη του γενοβέζου Πέτρο Βισκόντι το 1328. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει φτιαχτεί νωρίτερα.
Η κλοπή
Η κλοπή του λιονταριού από το λιμάνι του Πειραιά έγινε το 1688 όταν φορτώθηκε σε πλοίο του Μοροζίνη για Βενετία μαζί με άλλα τρία μικρότερου μεγέθους, μιας και εκείνη την εποχή η ιταλική πόλη έφερνε ως έμβλημα το λιοντάρι. Οι βενετοί για μια τριετία εκείνη την περίοδο έκλεψαν πλήθος αρχαιολογικών αντικειμένων ύστερα από λεηλασίες μνημείων μας.
Τώρα το λιοντάρι «φρουρεί» την είσοδο του Ναυαρχείου Arsenale της Βενετίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα διακριτικό, καμία πινακίδα που να ενημερώνει τους επισκέπτες του κτηρίου ότι αυτός είναι ο «Λέων του Πειραιώς».
Δημιουργία αντιγράφου και επαναπατρισμός
Η πιο πρόσφατη προσπάθεια ήταν του εφοπλιστή Απόστολου Δρόμβου και η σύσταση της «Επιτροπής Επιστροφής του Λέοντος». Επί δημαρχίας Λογοθέτη δόθηκε εντολή στον γλύπτη Γιώργο Μέγκουλα να κατασκευάσει ένα μαρμάρινο αντίγραφο, με την ελπίδα ότι οι Βενετοί θα αποκρινόντουσαν θετικά στην επιστροφή του γνήσιου λέοντα.
Αυτό δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα το αντίγραφο να παραμένει ακόμα στην μπούκα του λιμανιού να ατενίζει τη θάλασσα του Πειραιά…
ΠΗΓΗ BLOGGER : http://www.schizas.com
Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=46076:2012-06-23-09-41-46&catid=22:ellinides-fones&Itemid=200#ixzz1ypQp65tP
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου