Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΒΕΛΓΙΚΟΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ

Εκ της Ιστοσελίδος : TA NEA Online     9 Αυγούστου 2011
Ο Τζάκι βγαίνει παγανιά. Έξι βελγικοί ποιμενικοί θα... κάνουν περιπολία σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα. ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010
Στη μάχη για τη μείωση της εγκληματικότητας ρίχνει η ΕΛ.ΑΣ. από τις αρχές Φεβρουαρίου τους Ντίγκι, Οξάν, Τζάκι, Μπλάνκι, Φάλκον και Φρέντι. Οι 6 νέοι διώκτες του εγκλήματος είναι τετράποδοι, γαβγίζουν και όταν βρεθούν μπροστά σε κακοποιό δεν διστάζουν να δαγκώσουν δυνατά.



Τα έξι σκυλιά, τα οποία είναι ράτσας malinois, επελέγησαν μεταξύ δέκα «συναδέλφων» τους και εκπαιδεύτηκαν ανάλογα για να συνδράμουν τους αστυνομικούς του Τμήματος περιπολιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.



«Θα περιπολούν μαζί με τους συνοδούς τους σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα και θα επεμβαίνουν μόλις ο αστυνομικός εντοπίσει κάποιον κακοποιό», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος αποκαλύπτει πως το τελικό σχέδιο προβλέπει την εκπαίδευση και επιχειρησιακή ενεργοποίηση 30 αστυνομικών σκύλων.



Και στα γήπεδα

Στα καθήκοντά τους θα περιλαμβάνεται επίσης η φύλαξη προσώπων και πραγμάτων, θα συμμετάσχουν σε μεταφορές επικίνδυνων κακοποιών για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα απόδρασής τους, σε αναζητήσεις εξαφανισθέντων ατόμων, αλλά και στα γήπεδα. Στο πρότυπο των αγγλικών, ολλανδικών, βελγικών και γερμανικών γηπέδων οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν και τη συνδρομή των τετράποδων «Ρεξ» που θα δείχνουν τα δόντια τους στους χούλιγκαν. Αντίθετα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαβεβαιώνει πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση τα σκυλιά να χρησιμοποιηθούν στην αστυνόμευση πορειών και διαδηλώσεων».



Η συζήτηση για τη χρησιμοποίηση των σκύλων για περιπολίες και συλλήψεις κακοποιών είχε αρχίσει από τα τέλη του 2008, τον Φεβρουάριο του 2009 κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια έγινε η παραγγελία τους. Καθένα από τα σκυλιά κοστίζει 2.000 ευρώ και οι πρώτοι εκπαιδευτές τους προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ ήρθαν για το σκοπό αυτό και δύο Γερμανοί εκπαιδευτές από την Αστυνομία του Μονάχου, από όπου και αγοράστηκαν και ορισμένα από τα σκυλιά.



Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμήθηκε η υψηλή αποτελεσματικότητα που έχουν οι σκύλοι στην πρόληψη επεισοδίων μεταξύ φιλάθλων και τη συνοδεία επικίνδυνων κακοποιών, ενώ αρκετά ικανοποιητικές θεωρούνται και οι επιδόσεις τους στη σύλληψη κακοποιών.



Το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης των αστυνομικών σκύλων πραγματοποιήθηκε σε ειδικό κέντρο εκπαίδευσης, ενώ μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου τα 6 σκυλιά εκπαιδεύονται σε εξωτερικούς χώρους, όπου θα χρειαστεί και να δράσουν. Με τους εκπαιδευτές τους πραγματοποιούν περιπολίες σε εξωτερικούς χώρους του «Ελευθέριος Βενιζέλος», στα δικαστήρια της πρώην Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, σε Θήβα, Τανάγρα, Κορωπί, σε σταθμούς του Μετρό, στο Παλαιό Ψυχικό, στο Ολυμπιακό Στάδιο και σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης των Αθηνών. Τα σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί ακόμη και να καταδιώκουν κακοποιούς που διαφεύγουν με αυτοκίνητο, αλλά και να επιτίθενται σε ένοπλους εγκληματίες. Αρχικά οι έξι σκύλοι θα διατεθούν στο Τμήμα περιπολιών Αθήνας και όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και των υπολοίπων θα δοθούν ορισμένοι και στη Θεσσαλονίκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ