Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΠΑ

GAZPROM: «ΔΕΝ ΛΑΒΑΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ»
11/06/2013
Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα προχωρήσει η κυβέρνηση, αφού καμία δεσμευτική προσφορά δεν υπεβλήθη τελικά στη διαδικασία αποκρατικοποίησής της. 

Για τον ΔΕΣΦΑ υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 66% η SOCAR, από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η ρωσική Sintez δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον. 

Συγκεκριμένα, η ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει τελικά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ διότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της. 

Ο επίσημος εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ δήλωσε πως «όλες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο». 

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η εταιρεία ήδη έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ». 

Ο εκπρόσωπος της Gazprom σημείωσε πως όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, ενώ το αντίτιμο της συμφωνίας προτείνεται να οριστικοποιηθεί ήδη από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων. 

Τι λέει η κυβέρνηση 

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, δήλωσε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν τη ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης και μη υποβολή προσφοράς. 

Ωστόσο ανέφερε ότι από πηγές της Μόσχας προκύπτει ότι πιθανώς η ρωσική εταιρία διέβλεψε πως θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. 

Πάντως η ίδια η Gazprom δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση για τις αιτίες που την οδήγησαν σε μη κατάθεση προσφοράς. 

Όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ η προσφορά από την εταιρία φυσικού αερίου SOCAR θα αξιολογηθεί, όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου και εφόσον είναι καλή τότε αυξάνονται οι πιθανότητες υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. 

Ο αγωγός ΤΑΡ, υπενθυμίζεται, εφόσον επιλεγεί να υλοποιηθεί σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας. 

«Εκείνο που έχει σημασία είναι οι αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας να γίνονται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και Οδηγίες και να εξυπηρετούν σε μακροπρόθεσμη βάση τα συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο υφυπουργός. 

Σχολιάζοντας πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί μη επαρκών εγγυήσεων για τα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι σε όλους τους υποψηφίους είχαν δοθεί τα στοιχεία για τις οφειλές και τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές ενώ τόνισε πως στην ελεύθερη αγορά υπάρχει και ρίσκο και ότι δεν υπάρχει αγορά με κρατικές εγγυήσεις. 

Ο υφυπουργός δεν διευκρίνισε πότε θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, ανέφερε ωστόσο ότι ο προηγούμενος προκηρύχθηκε σε περίοδο που παρέμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, όποτε οι συνθήκες θα είναι πλέον καλύτερες. 

Ο κ. Παπαγεωργίου διευκρίνισε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου και την ανανέωση της σύμβασης θα συνεχιστούν, ενώ το χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, που είναι μέτοχος της ΔΕΠΑ, θα επανεξετασθεί προκειμένου αν αποφασιστεί αν θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματισθεί, ή θα αναβληθεί προκειμένου να μεσολαβήσει ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ