Υποβαθμισμένα: Ελλάδα Αποσυνάγωγοι Δείκτης «ανεπτυγμένες» χώρες
Πηγή: WSJ
Το τελευταίο πλήγμα για την Ελλάδα: MSCI Α.Ε. MSCI -0.92% την εκκίνηση του μέλη της ζώνης ευρώ από το δείκτη των ανεπτυγμένων χωρών.
Η απόφαση, που ανακοινώθηκε αργά την Τρίτη, είναι η πρώτη φορά που ο πάροχος του δείκτη υποβιβάστηκε μια χώρα από «αναπτυγμένες» του στην "αναδυόμενες αγορές" κατηγορίας από την έναρξη της ναυαρχίδας της αναδυόμενες αγορές δείκτη το 1987.
Επιβεβαιώνει αυτό που οι επενδυτές πίστευαν εδώ και χρόνια. Πολλές διασώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την απότομη συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και ένα ακόμα-μεγάλο χρέος σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει περισσότερα κοινά με την Ουγγαρία από τη Γαλλία.
MSCI, η οποία εκτιμά ότι σχεδόν 7.000 δισεκατομμύρια δολάρια των επενδύσεων παρακολούθηση δεικτών της, δήλωσε ότι η Ελλάδα απέτυχε να προκριθεί ως ανεπτυγμένη αγορά με βάση διάφορα κριτήρια, όπως η ευκολία με την οποία οι διαχειριστές χρήματα μπορούν να διαπραγματεύονται τις μετοχές στο χρηματιστήριο της χώρας. Σχετικά με $ 1.4 τρισεκατομμύρια κομμάτια δείκτη MSCI Emerging Markets.
Ενώ υπάρχει κάποια συζήτηση ως προς το πώς ορισμένες χώρες θα πρέπει να επισημαίνονται, MSCI τονίζει το μέγεθος και την προσβασιμότητα των χρηματιστηριακών αγορών. Ανεπτυγμένες αγορές τείνουν να έχουν μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές και τους κανόνες που ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις, ενώ το αντίθετο είναι συχνά αλήθεια για τις αναδυόμενες αγορές.
«Η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς," Remy Briand, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας δείκτη MSCI, είπε σε μια κλήση συνακρόασης.
Όταν ενώνει επίσημα το δείκτη MSCI Emerging Markets, το Νοέμβριο, η Ελλάδα θα έχει συντελεστή 0,3%, ο κ. Briand είπε.
Χρηματιστηριακή αγορά στην Ελλάδα οργάνωσαν μια διαδήλωση του περασμένου έτους και στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά και μετοχές έχουν πωληθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από τις πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο δείκτης FTSE Ελλάδα δείκτης έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 5% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την FactSet.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μάχεται με τις πληρωμές του χρέους. Επίσης, είναι υπό πίεση για να συγκεντρώσει τα χρήματα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τα οποία είναι ανοικτά σε ένα αδύναμο ξεκίνημα. Τη Δευτέρα, η Ελλάδα δεν έλαβε προσφορές στη δημοπρασία του φυσικού αερίου μονοπώλιο της, σκουραίνει οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Η Ελλάδα είναι μια αναδυόμενη αγορά πριν. MSCI Ελλάδα είχε χαρακτηριστεί ως μια αναδυόμενη αγορά μέχρι τον Μάιο του 2001, όταν μεταφέρθηκε ως αναπτυγμένη αγορά λίγο μετά την υιοθέτηση του ευρώ.
Άλλες χώρες είδαν τις προσφορές την Τρίτη. Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κινήθηκαν προς το καθεστώς των αναδυόμενων αγορών από την κατηγορία σύνορα.
Κινήσεις της Τρίτης από την MSCI είναι «μια υπενθύμιση της συνεχιζόμενης μετατόπιση της οικονομικής ισχύος από τη Δύση προς την Ανατολή," Thomas Costerg, οικονομολόγος της Standard Chartered Bank, έγραψε σε ένα e-mail.
Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, ωστόσο, θα διατηρήσει τη θέση τους ως αναδυόμενες αγορές, MSCI είπε. Η εταιρεία έχει διατηρήσει τη Νότια Κορέα υπό αναθεώρηση για πιθανή αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά το καθεστώς από τον Ιούνιο του 2008, ενώ η Ταϊβάν ήταν υπό εξέταση από τον Ιούνιο του 2009.
MSCI χαρακτηριστεί το Μαρόκο ως αγορά σύνορα, ένα βήμα κάτω από την αναδυόμενη αγορά. MSCI είπε ότι μπορεί να αρχίσει διαβουλεύσεις με τους επενδυτές για το αν η Αίγυπτος θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις αναδυόμενες αγορές δείκτη του λόγω συναλλάγματος ελλείψεις στη χώρα.