foodbank_lo
από την Deutsche Welle
Η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων στη Γερμανία ξεπερνά κάθε φαντασία. Οι χαμηλές τιμές στα βασικά είδη αλλά και η πλούσια γκάμα προϊόντων που διατίθενται στις αγορές, είναι ανάλογες με τους ρυθμούς κατανάλωσης.
Η ταχύτητα αντικατάστασης τροφίμων, που δεν έχουν ακόμα καταναλωθεί ή χαλάσει, με άλλα είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα καθημερινά να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων τεράστιες ποσότητες τροφίμων που είτε δεν έχουν αλλοιωθεί είτε διαθέτουν ακόμη ικανή για κατανάλωση ποσότητα.
Ένας πρωτότυπος ιστοχώρος κι ένα εναλλακτικό πρότζεκτ παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο πλαίσιο της έκθεσης αγροτικών προϊόντων «Πράσινη Εβδομάδα» ( Grüne Woche) στο Βερολίνο. Τo foodsharing.de δεν είναι μία ιστοσελίδα όπως όλες οι άλλες. Παραγωγοί, λιανοπωλητές αλλά και απλοί καταναλωτές δημιουργώντας εύκολα έναν ηλεκτρονικό λογαριασμό μπορούν να αναρτούν διαδικτυακά τις προσφορές τους για τρόφιμα όλων των ειδών που έχουν περίσσέψει και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και από άλλους. Βασική προϋπόθεση, η τήρηση αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών.

Προσφέρω αντί να πετάξω

H βασική ιδέα πίσω από το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα είναι απλή. Οποιοδήποτε φαγώσιμο υπάρχει σε πλεόνασμα σε ψυγεία, αποθήκες ή ντουλάπια και μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί δεν πετιέται αλλά αντίθετα ανταλλάσσεται. Το όλο πρότζεκτ λειτουργεί σε καθαρά εθελοντική βάση αφιλοκερδώς. Στο σάιτ αυτό ο επισκέπτης μπορεί να βρει καθημερινά σχεδόν τα πάντα, από βιολογικά φρούτα και λαχανικά, φρέσκο γάλα και αυγά μέχρι μέλι και σοκολάτα.
Μία φανατική επισκέπτρια της σελίδας και πλέον μέλος, η Ούτε Κος, είχε αγοράσει πρόσφατα πρόπολη, ένα παρασκεύασμα από μέλι με θεραπευτικές ιδιότητες. Γρήγορα όμως ανακάλυψε ότι ήταν αλλεργική κι έτσι προσπάθησε να βρει μία εναλλακτική οδό για να τη διαθέσει μιας και ήταν σχεδόν αχρησιμοποίητη. «Έτσι αποφάσισα να την ανεβάσω στην ιστοσελίδα προκειμένου να μην την πετάξω», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το ίδιο έκανε και η Βαλεντίν Τουρν, η οποία είχε ένα μεγάλο απόθεμα νόστιμων βιολογικών μήλων. Δεν επρόκειτο να τα καταναλώσει αλλά από την άλλη δεν ήθελε να πάνε και χαμένα. Μία νεαρή κοπέλα από την περιοχή έδειξε αμέσως ενδιαφέρον.

«Δοκίμασε τι πετάς»

Η Βαλεντίν Τουρν, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και ανακύκλωσης, εντυπωσιάστηκε από την «πράσινη» φιλοσοφία της ιστοσελίδας. Σκηνοθέτις στο επάγγελμα, προχώρησε μάλιστα και στη δημιουργία ενός μικρού ντοκιμαντέρ εμπνεόμενη από αυτό το πρότζεκτ. Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Taste the waste» ή σε ελεύθερη απόδοση «Δοκίμασε τι πετάς», παρουσιάζει ακριβώς τις εναλλακτικές δυνατότητες ανακύκλωσης μέσα σε μία υπερκαταναλωτική κοινωνία, που πετάει αλόγιστα χωρίς να σκέφτεται προηγουμένως τις δυνατότητες αξιοποίησης των προϊόντων που θεωρεί άχρηστα.
Το ζητούμενο τόσο στο φιλμ όσο και στο ίδιο το foodsharing.de δεν είναι η άντληση κέρδους αλλά η ηθική ικανοποίηση που απορρέει από την έμπρακτη υλοποίηση των αρχών ενός πιο «πράσινου» τρόπου ζωής. Όπως δηλώνουν οι εμπνευστές του, ο σύλλογος παραγωγών και καταναλωτών FOODSHARING Verein με έδρα την Κολωνία, η ιστοσελίδα αριθμεί ήδη 5.000 μέλη κατά τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της.