Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ηλιακή καταιγίδα απειλή την γή

ΠΗΓΗ :

08/02/2013 - 17:40

«Σούπερ» ηλιακή καταιγίδα απειλεί τη Γη

Ο πλανήτης μας κινδυνεύει από μία σούπερ , η οποία θα προκληθεί από την εκτόξευση δισεκατομμυρίων τόνων ενεργειακής ύλης από τον Ήλιο.
Η ύλη αυτή ταξιδεύοντας με ταχύτητα ενός εκατομμυρίου μιλίων την ώρα θα πλήξει την Γη στο εγγύς μέλλον παραλύοντας τις τηλεπικοινωνίες. Το άσχημο είναι ότι οι επιστήμονες θα μπορούν να εκδώσουν προειδοποίηση μόλις 30 λεπτά πριν συμβεί το κακό, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού “Independent”.

Η τελευταία ηλιακή καταιγίδα που επηρέασε τη Γη ήταν το 1859, και έγινε γνωστή ως φαινόμενο Κάρρινγκτον, από τον Άγγλο αστρονόμο που την κατέγραψε.
Αυτή η ισχυρή ηλιακή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, επικίνδυνες βλάβες στα δίκτυα παροχής ηλεκτρισμού, και σημαντικές διαταραχές σε συστήματα πλοήγησης το 2013.
Μία παρόμοια ηλιακή καταιγίδα θα είχε σοβαρές συνέπειες πάνω στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς οι μετασχηματιστές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε απότομες αυξήσεις της ισχύος. Άλλες αρνητικές συνέπειες θα παρατηρούνταν στο σύστημα πλοήγησης GPS (για αρκετές ημέρες), στην αεροπλοΐα και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ειδικά τα νεότερα που χρησιμοποιούν δίκτυο 4G, βασιζόμενο σε χρονισμό GPS. Η ακτινοβολία που θα δέχονταν οι επιβάτες ενός αεροπλάνου την ώρα της ηλιακής καταιγίδας ισοδυναμεί με τρεις ακτινογραφίες, και δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.
Σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών στο Λονδίνο, είναι κοινά αποδεκτό ότι μία ισχυρή ηλιακή καταιγίδα είναι αναπόφευκτη, και θα πρέπει να αναρωτιόμαστε περισσότερο για το πότε θα συμβεί παρά για το εάν θα συμβεί. Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου μαζικές εκτινάξεις ενέργειας από τη στεφάνη του Ήλιου (CME) εκτοξεύτηκαν στο διάστημα και πέρασαν σε κοντινή απόσταση από τη Γη.
Το 1989 μία σχετικά αδύναμη ηλιακή καταιγίδα εξουδετέρωσε ένα μεγάλο αριθμό κεντρικών μετασχηματιστών στον ηλεκτρικό δίκτυο του Καναδά, αφήνοντας ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού χωρίς ηλεκτρισμό για εννέα ώρες. Παρόμοια περιστατικά προκάλεσαν αύξηση στην ατμοσφαιρική ακτινοβολία το 1956, το 1972 και το 2003, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτά τα φαινόμενα είναι πιο συχνά, αλλά και πολύ πιο αδύναμα από τις πραγματικές ισχυρές καταγίδες όπως αυτή του 1859.
Λόγω της πανταχού παρουσίας των ηλεκτρονικών αλλά και την εξάρτηση των τηλεπικοινωνιών από τους δορυφόρους, η ανθρωπότητα σήμερα είναι πολύ πιο ευάλωτη ως προς τις αρνητικές συνέπειες μίας ηλιακής καταιγίδας σε σχέση με το 1859.
«Μία ισχυρή ηλιακή καταγίδα θα αποτελέσει πρόκληση αλλά όχι καταστροφή. Οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις για κάθε κυβέρνηση θα είναι το ευρύ φάσμα των τεχνολογιών που μπορούν να επηρεαστούν, αλλά και η εμφάνιση απροσδόκητων ανωμαλιών και αδυναμιών όσο εξελίσσεται η τεχνολογία», δήλωσε ο Πωλ Κάννον, μέλος της Ακαδημίας και προεδρεύων της ομάδας εργασίας πάνω στις ηλιακές καταιγίδες. «Το μήνυμά μας είναι μην πανικοβάλλεστε, αλλά προετοιμαστείτε», πρόσθεσε.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ