Colorful vegetables and fruits
Η αυστηρή φυτοφαγία μειώνει κατά 32% τον κίνδυνο καρδιακού προβλήματος, αποφαίνεται βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Η έρευνα που επιβεβαιώνει παλαιότερα στοιχεία σχετικά με τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, διαπιστώνει ότι η μείωση των παραγόντων κινδύνου (σωματικού βάρους, υπέρτασης, υπερχοληστερολαιμίας) λόγω χορτοφαγίας αποτελεί την βασική αιτία μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τη Δρ Φραντσέσκα Κράου, μελέτησαν 44.500 ανθρώπους, από τους οποίους οι 15.100 (34%) ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι φυτοφάγοι είχαν 32% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν λόγω καρδιολογικού προβλήματος. Η μελέτη έδειξε ότι οι χορτοφάγοι έχουν γενικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση του αίματος, χαμηλότερη LDL («κακή») χοληστερόλη, μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη και συνήθως πιο φυσιολογικό βάρος. Ακόμα κι αν απομονωθεί ο παράγων του σωματικού βάρους, οι χορτοφάγοι έχουν 28% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιολογικού προβλήματος.
«Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα που επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, αν και δεν παροτρύνω τον καθένα να γίνει χορτοφάγος. Οι χορτοφάγοι έχουν συνήθως χαμηλότερο επίπεδο κορεσμένων λιπών, με αποτέλεσμα να έχουν και μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια», εξηγεί η Δρ Κράου.
Πάντως, η εκπρόσωπος του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος Τρέισι Πάρκερ επεσήμανε πως «η νέα έρευνα υπενθυμίζει ότι πρέπει να προσπαθούμε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, είτε αυτή περιλαμβάνει κρέας, είτε όχι. Η επιλογή της χορτοφαγίας στο μενού δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη το σύντομο δρόμο για μια υγιή καρδιά. Σε τελευταία ανάλυση, υπάρχουν ακόμα άφθονες τροφές κατάλληλες για χορτοφάγους, οι οποίες είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και αλάτι. Αν σκέφτεστε να μεταστραφείτε στη χορτοφαγική δίαιτα, βεβαιωθείτε πως προγραμματίζετε προσεκτικά τα γεύματά σας, ώστε να αντικαταστήσετε τις χαμένες βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος, που συνήθως προσλαμβάνετε μέσω του κρέατος».