Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ξεκινούν εργασίες στον Αγιο Κωνσταντίνο

 

naos agiou konstantinou
Δεν πίστευαν τα νέα που άκουγαν. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων γύρω από τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, οι Eλληνες θαμώνες των γύρω καφενείων, ακόμη και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο.
Μόνο ο χαρούμενος ήχος της καμπάνας στις 10.30 χθες το πρωί τούς έπεισε ότι αυτή τη φορά αληθεύει η είδηση της αποκατάστασης του ρημαγμένου εδώ και χρόνια ναού που κρύβει τα «τραύματά» του πίσω από λινάτσες και σκαλωσιές.
Ηταν και οι ξαφνικοί επισκέπτες, ο δεσπότης Θεοδώριχος, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που χοροστάτησε στον αγιασμό, η γ.γ. του αρμόδιου για θέματα πολιτισμού υπουργείου κ. Λίνα Μενδώνη
και βέβαια ο εργολάβος ο οποίος μπήκε στο μνημείο και ετοιμάζεται για το έργο. Και ίσως από τις πιο συγκινητικές στιγμές χθες ήταν η χαρά του εφημέριου Σεραφείμ που έβλεπε να γίνεται πραγματικότητα αυτό που ευχόταν χρόνια τώρα.
Το εντυπωσιακό οικοδόμημα με τα στοιχεία νεοκλασικής και αναγεννησιακής προέλευσης, τη μνημειώδη είσοδο σε μορφή αρχαίου πρόπυλου και τον εξίσου σημαντικό εσωτερικό διάκοσμο, ήταν χρόνια τώρα η ντροπή της Ομόνοιας. Η αποκατάστασή του δεν συμβάδισε με εκείνη του Εθνικού Θεάτρου και του κτιρίου του Τσίλλερ όπως ήταν για χρόνια το ζητούμενο κατοίκων και καταστηματαρχών και βέβαια του διευθυντή της κρατικής σκηνής κ. Γιάννη Χουβαρδά.
Ετσι, ενώ η επανεκκίνηση του Εθνικού έφερε μια νέα ζωντάνια στη δύσκολη περιοχή της Ομόνοιας, στην ουσία δεν κατάφερε ποτέ να υποστηριχτεί. Τώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας – Πολιτισμού υπόσχεται με τη βοήθεια φυσικά των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ότι το έργο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, θα αποπερατωθεί σε δυο χρόνια.
Τεράστια ανάσα για το ίδιο το μνημείο, που ρήμαζε όχι μόνο στα σημεία που έβλεπαν οι περαστικοί, αλλά και στην οροφή του. Γεμάτη τρύπες, ορατή στα απέναντι διαμερίσματα όπως και οι ρωγμές της από τις οποίες «λούζονταν» οι εκκλησιαζόμενοι τις βροχερές Κυριακές. Παρόμοιες εικόνες ντροπής ήταν και οι κουβάδες και οι λεκάνες που επιστρατεύονταν από τους κληρικούς, οι δεκαοχτούρες που τρύπωναν από τον τρούλο, οι σοβάδες που έπεφταν τακτικά. Ακόμη και τα εκατοντάδες σκουπίδια, χαρτιά, ρούχα και μπουκάλια τα οποία στοιβάζονταν μεταξύ των εξωτερικών τοίχων του ναού και των σκουριασμένων σκαλωσιών. Και βέβαια οι άστεγοι και οι τοξικομανείς που έβρισκαν καταφύγιο στον περίβολο.
Ολα αυτά που υποβάθμισαν το μνημείο μετά τους σεισμούς του 1981 και του 1999 και συνέβαλαν στη διαρκή απαξίωσή του, μαζί και της ευρύτερης περιοχής. Τυλιγμένος σε λινάτσες για παραπάνω από δέκα χρόνια, ο νεοκλασικός ναός, έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου που θεμελιώθηκε το 1871 και ολοκληρώθηκε το 1905, αναμένεται να συμβάλει με την επαναλειτουργία του στην αναβάθμιση της Ομόνοιας και να δώσει νέα ώθηση σε μικροεπιχειρήσεις και πολιτιστικές δράσεις.
Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε, ενώ το επόμενο δίμηνο ξεκινούν οι εργασίες. Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις της κ. Μενδώνη θα συντηρηθούν και οι αγιογραφίες του, ενώ το μνημείο θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2015. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν πολλές αναβολές, αδιαφορία, αλλά έγιναν και εντατικές προσπάθειες της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
«Σε ημέρες εθνικής κρίσης είναι πολύ σημαντικές τέτοιες κινήσεις και δράσεις με τη σφραγίδα της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας και της συνέπειας προς τα μνημεία» τόνισε μετά τον αγιασμό ο δεσπότης κ. Θεοδώριχος, ευχαριστώντας την πολιτεία για το ενδιαφέρον της. Είναι μια καλή αρχή να προχωρήσουν και τα άλλα εργοτάξια της Αθήνας.
Της Γιωτας Συκκα για την καθημερινή
Πηγή: Καλά Νέα

ΠΗΓΗ: "   schizas.com   " 

Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=50166:xekinoyn-ergasies-ston-agio-konstantino&catid=39:omorfos-kosmos&Itemid=220#ixzz2LN4ZFOa5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ