memoro


Βιντεο-αφηγήσεις και αναμνήσεις από την «παλιά» Αθήνα, γεμάτες με νοσταλγικούς έρωτες και εμπειρίες από την κατοχή… επιστρέφουν στο παρόν μέσα από την Ελληνική Τράπεζα Αφηγήσεων (www.bankofmemories.gr)!
Τα βιώματα απλών ανθρώπων που γεννήθηκαν πριν το 1950, ηλικιωμένων του κοντινού καφενείου, μετατρέπονται σε ιστορικές «καταθέσεις». Προσωπικά διδάγματα αλλά και ξεχασμένες αναμνήσεις βρίσκουν ξεχωριστή θέση μέσα στο “Memoro”, συνθέτοντας ένα αρχείο που μεταφέρει «ζωντανά» τους πολέμους, τη φτώχεια αλλά και την ξεγνοιασιά μιας άλλης εποχής.
Η Μαρίνα Σαρλή, μια εκ των ιδρυτών του “Memoro” και ο 28χρονος Νικόλας Νικολαΐδης, «εξερευνητής» αναμνήσεων, μιλούν στο flowmagazine.gr για τη σημασία μιας ιστορικής αφήγησης για το μέλλον της Ελλάδας…
«Μπαίνουμε μέσα στα ζεστά σπίτια τους, σαν άγνωστοι, και μας ανοίγουν κατευθείαν την καρδιά τους. Έχουν ανάγκη να τους ακούσεις, να δώσεις σημασία στη ζωή τους. Στο τέλος ακούς μόνο “ευχαριστώ”. Είναι απίστευτο πόσα μαθήματα έχει μια ιστορία που σημάδεψε το παρελθόν τους», λέει η Μαρίνα Σαρλή στο flowmagazine.gr.
«Τράπεζα Αναμνήσεων»: Ηλικιωμένοι αφηγούνται ιστορίες πριν το ‘60!Ένας 80χρονος συνταξιούχος στη Θεσσαλονίκη κατέγραψε την εισβολή των Γερμανών στο χωριό του, ενώ η Δέσποινα Φούτα περιέγραψε πως ήταν το Κολωνάκι του 1930, όταν κάτω από το μπαλκόνι υπήρχαν πρόβατα! Η Χριστίνα Κουμπαρά ανέφερε το πρώτο της φιλί, ενώ η Πηνελόπη Πατρικίου αφηγήθηκε το γεγονός ότι παντρεύτηκε και πήγε στην Αφρική… μακριά από τη δημοκρατία της πατρίδας της. Όπως μας αναφέρει ο Νικόλας Νικολαϊδης του “Memoro: «Οι περισσότεροι μαθαίνουμε διπλωματική ιστορία, πως ένας πόλεμος επηρέασε τις σχέσεις μεταξύ κρατών… αλλά λίγοι γνωρίζουν πως βίωσαν οι άνθρωποι τις τότε καταστάσεις. Εμείς δεν αφήνουμε αυτές τις μαρτυρίες να χαθούν μέσα στο χρόνο, αφού είναι πολύτιμες για τις επόμενες γενιές».

Οι αναμνήσεις της παλιότερης γενιάς… στη «μοντέρνα» Ελλάδα!

Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη τράπεζα, αλλά για μια παγκόσμια πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό να μεταφέρει την ιστορία… μέσα από την προσωπική ματιά των καθημερινών ανθρώπων. Μέχρι στιγμής, από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία μέχρι την Ιταλία (πρώτη τράπεζα αναμνήσεων, το 2007) και την Καταλονία έχουν καταγραφεί πάνω από 1,7 εκατ. βιντεο-αφηγήσεις, από εθελοντές που προσπαθούν να δώσουν στους νέους μια γεύση του παρελθόντος.
Κάθε ιστορία και ένα δίδαγμα… με κοινές αξίες και εμπειρίες! Σύμφωνα με την κ. Σαρλή, οι περισσότερες αφηγήσεις καταλήγουν σε ένα θετικό μήνυμα για τους νέους, αφού οι ηλικιωμένοι νιώθουν πικρία που αφήνουν μια τέτοια Ελλάδα στην επόμενη γενιά. «Αν ακούγαμε τις ιστορίες για τον ναζισμό, τις εμπειρίες των ηλικιωμένων της διπλανής πόρτας… η κοινωνία θα επεξεργαζόταν διαφορετικά την πολιτική κατάσταση της χώρας. Μέσα στην κρίση, ο ρατσισμός είναι αποτέλεσμα της αμάθειας γύρω από την ιστορία»,συνεχίζει στο flowmagazine.gr
«Τράπεζα Αναμνήσεων»: Ηλικιωμένοι αφηγούνται ιστορίες πριν το ‘60!
Στην Ελλάδα, η Τράπεζα Αναμήσεων λειτουργεί από τον Μάϊο του 2011, χάρη στην Μαρίνα Σαρλή, την Αμαρρυλίς Ραουγέου, την Παρασκευή Τζουβέλη και την Ελένη Καββαδία, και διαθέτει 100 εξερευνητές αφηγήσεων και 150 αφηγήσεις από ηλικιωμένους της χώρας μας… «Ήμουν έγκυος, όταν ξαφνικά έχασα τη γιαγιά μου, ένα σήμα αναφοράς στη ζωή μου. Τότε, διαπίστωσα ότι η κόρη μου δεν θα άκουγε ποτέ παρόμοια μαθήματα ζωής σαν παιδί.
Έτσι, αποφάσισα να δημιουργήσω το “Memoro” και στην Ελλάδα!», λέει η ιδρύτρια του “Memoro” στο flowmagazine.gr. Απώτερος σκοπός της είναι η προώθηση του πολιτισμού μέσα από την προσωπική μνήμη, γεφυρώνοντας ταυτόχρονα το μεγάλο χάσμα των γενεών. Με άλλα λόγια, προσπαθούν να δώσουν ξανά κοινωνική αξία στους ηλικιωμένους, που έχουν αποκλειστεί από την τεχνολογία και να κάνουν τον «παππού» και τη «γιαγιά» σημείο αναφοράς και διδαγμάτων για τους νέους.

«Τράπεζα Αναμνήσεων»: Ηλικιωμένοι αφηγούνται ιστορίες πριν το ‘60!Οι «εξερευνητές» αφηγήσεων χτυπούν την «πόρτα» της ιστορίας

Περίπου 15 «φανατικοί» εθελοντές της ΜΚΟ στην Ελλάδα κατευθύνονται προς τα σπίτια των ηλικιωμένων, με μια κάμερα ή κινητό, ένα κομμάτι χαρτί και στυλό… λειτουργώντας ως «εξερευνητές» αφηγήσεων! Ο καθένας μπορεί να γίνει «εξερευνητής αναμνήσεων», αρκεί να διαθέτει ένα μαγνητόφωνο, μια κάμερα ή ένα κινητό. Μετά την καταγραφή της ιστορίας ενός συγγενή ή γνωστού του… μπορεί να κάνει εγγραφή στο “Memoro” και να προσθέσει το βίντεο στη προσωπική σελίδα του.
«Έχω συγκεντρώσει μέχρι τώρα 57 ιστορίες από δέκα αφηγητές από το ευρύτερο περιβάλλον μου. Μετά από λίγο «σπάει» ο πάγος και μου ανοίγουν την καρδιά τους για περίπου 45 λεπτά. Όταν φεύγω από το σπίτι, τα συναισθήματα δεν περιγράφονται…», εξηγεί ο 28χρονος «εξερευνητής αναμνήσεων» στο flowmagazine.gr.
Σύμφωνα με τον Νικόλα Νικολαΐδη, όλες οι ιστορίες είναι ιδιαίτερες, αφού παρουσιάζουν μια Αθήνα που οι νέοι δεν γνώρισαν ποτέ! Στον Άγιο Διονύσιο μια παράγκα διοργάνωνε παραστάσεις του καραγκιόζη, ενώ ο οπωροπώλης περνούσε τις πρωινές ώρες από κάθε μονοκατοικία. «Οι άντρες μιλούν πιο συχνά για το χώρο της δουλειάς τους ή τη ξενιτιά, ενώ οι γυναίκες εστιάζουν στη ζωή μέσα στη γειτονιά και τις συνήθειες της κοινωνίας. Ακόμα και οι λιγότερο ομιλητικοί μετά από δέκα λεπτά “αφήνονται” στα βιώματά τους», συνεχίζει ο ίδιος.
* Φέτος, οι εθελοντές του “Memoro” θα κατευθυνθούν προς το 2ο Λύκειο Δάφνης, το 54ο Λύκειο στα Σεπόλια και το 2ο Λύκειο Ηλιούπολης, ώστε να παρακινήσουν τους μαθητές να γίνουν «εξερευνητές» αναμνήσεων και να πλησιάσουν την παλιότερη γενιά!