Χρήστος Καπούτσης
Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές λιτότητας των Μνημονίων, έχουν πλήξει και τον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Οι Μνημονιακές Κυβερνήσεις δεν κατόρθωσαν να εξαιρέσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις από τον «θανάσιμο εναγκαλισμό» της ΤΡΟΙΚΑΣ. Φυσικά πολλές εγχώριες πολιτικές, οικονομικές, μιντιακές και κοινωνικές δυνάμεις «του σοσιαλισμού, της Βουλής, της προόδου, της ρεμούλας, της αρπαχτής, του συνδικαλισμού, των αργόμισθων απάτριδων, των «δήθεν» της πλατείας Κολωνακίου, των διανοούμενων Πανεπιστημιακών και των καρεκλοκενταύρων της αριστεράς», υπεδείκνυαν , στους υπαλλήλους της ΤΡΟΙΚΑΣ, να περικόψουν τις αμυντικές δαπάνες, ώστε να σωθούν π.χ. τα «προνόμια» των ταξιτζήδων, αλλά κυρίως, τα δικά τους!!!
Φυσικά η ΤΡΟΙΚΑ έστερξε να ανταποκριθεί και αντιστάσεως μη ούσης, να επιβάλει τις επιλογές της, αφού Υπουργοί και Υφυπουργοί Άμυνας αποδείχτηκαν μικρομεσαίου πολιτικού μεγέθους και πάντως, ανίκανοι να διατηρήσουν αλώβητο τον χώρο των Ενόπλων μας Δυνάμεων. To χειρότερο απ’ όλα είναι ότι, οι υπάλληλοι της ΤΡΟΙΚΑΣ γνωρίζουν τις δυνατότης και τις αδυναμίες του Στρατιωτικού μηχανισμού, αφού έχουν πρόσβαση στα ΑΠΟΡΡΗΤΑ σχέδια των Πολεμικών Επιχειρήσεων!!!
Οι πολιτικές λιτότητας όμως , έχουν και τα ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα.
Η κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα είναι απογοητευτική, σε όλους τους τομείς. Πιο συγκεκριμένα:
Στρατιωτικό προσωπικό: τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αισθάνονται και δικαιολογημένα, ένα αίσθημα πικρίας και απογοήτευσης από την πολιτική ηγεσία. Νοιώθουν προδομένοι και παραγκωνισμένοι! Οι περικοπές στις αποδοχές των στρατιωτικών είναι πολύ μεγάλες. Οι στρατιωτικοί σήμερα πένονται και ζουν τον καθημερινό εφιάλτη της επιβίωσης. Οι στρατιωτικοί εξοργίζονται, όταν ακούν τον πολιτικό τους προϊστάμενο να δηλώσει αυτάρεσκα ότι, «οι στρατιωτικοί έχουν αποσυνδέσει την προσφορά τους προς την πατρίδα, από τα δικαιολογημένα μισθολογικά τους αιτήματα»!!
Η άμυνα της χώρας, δεν εξασφαλίζεται μόνο από τα σύγχρονα συστήματα, που διαθέτει το οπλοστάσιό της. Η άμυνα της χώρας διασφαλίζεται κυρίως, από το στρατιωτικό προσωπικό. Στα χέρια κακών επαγγελματιών και τα πιο σύγχρονα και πανάκριβα οπλικά συστήματα, δεν είναι παρά άχρηστα παλιοσίδερα.
Δραστηριότητες- εκπαιδευτικές ασκήσεις:Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που αποτελούν θεμελιώδες κριτήριο για να χαρακτηριστεί αξιόμαχο και ετοιμοπόλεμο το Στρατιωτικό σύνολο, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο , λόγω κόστους! Μεγάλες Διακλαδικές ασκήσεως ακυρώνονται, διότι δεν υπάρχουν καύσιμα, για να κινηθούν τα άρματα μάχης, ή για κάνουν πτήσεις τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα!! Πρόσφατα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προκειμένου να παρακολουθήσει μια άσκηση ετοιμότητας Μονάδας της Μεθορίου, χρησιμοποίησε για την μετακίνησή του ΜΜΜ, και λόγω καθυστέρησης των δρομολογίων, έφτασε, όταν η άσκηση είχε ολοκληρωθεί!!! Για λόγους οικονομίας ο ΥΠΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλος απαγόρευσε τη χρήση στρατιωτικών ελικοπτέρων ακόμη και για σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους, στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων!!!!
Νέα οπλικά συστήματα: το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) έχει προτείνει στην Κυβέρνηση την αγορά συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, απολύτως αναγκαία, για την επαρκή αμυντική θωράκιση της χώρας. Όλες οι προτάσεις των Στρατηγών έχουν απορριφθεί από την Κυβέρνηση, για λόγους οικονομικούς. Ποιες είναι όμως οι παλαιότερες παραγγελίες οπλικών συστημάτων (συμβάσεις που είναι σε εξέλιξη), αρκετές μάλιστα έχουν εξοφληθεί (έχουν καταβληθεί και οι σχετικές «μίζες»), αλλά ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο Ελληνικό οπλοστάσιο;
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένουν την παράδοση 16 μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90GR, 6 υποβρυχίων (3 νεότευκτα +2 Τύπου 214 και 1 εκσυγχρονισμένο Τύπου 209AIP) και 3 πυραυλάκατων τύπου SuperVita . «Καρκινοβατεί» η παραλαβή των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams και υποστηρικτικών οχημάτων, 224 Τεθωρακισμένων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113Α2, 110 οχημάτων αντιαρματικών βλημάτων TOW (ITV) Μ901A2, τα οποία παραχωρούνται δωρεάν από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Επίσης έχουν σταματήσει οι «προχωρημένες» συζητήσεις για την αγορά μεταχειρισμένων ελικόπτερων UH-60 BlackHawk, καθώς και για, εξομοιωτές επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και διατρητικά πυρομαχικά αρμάτων, με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο κατάλογος των αναγκαίων οπλικών συστημάτων ή πυρομαχικών ή ο εκσυγχρονισμός παλαιών, όπως έχει αξιολογηθεί από το ΓΕΕΘΑ και έχει υποβληθεί στην Κυβέρνηση, είναι:
ΓΕΑ Συντήρηση-υποστήριξη οπλικών συστημάτων ΠΑ 1.241,57(εκατομ. ευρώ)
2. ΓΕΣ Υποστήριξη οπλικών συστημάτων και μέσων 1.090,00(εκατομ. ευρώ)
3. ΓΕΝ Συντήρηση-υποστήριξη οπλικών συστημάτων ΠΝ 532,44(εκατομ. ευρώ)
4. ΓΕΣ Πυρομαχικά υψηλής καταστροφικότητας – Έξυπνα πυρομαχικά, συμπλήρωση αποθεμάτων επιχειρήσεων & εκπαίδευσης 336,00 (εκατομ. ευρώ)
5. ΓΕΝ Προμήθεια νέων βαρέων τορπιλών και ολοκλήρωση στο οπλικό σύστημα Υ/Β τύπου 214 & 209 ΑΙΡ 140,00(εκατομ. ευρώ).
6. ΓΕΝ Προμήθεια αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας [μελέτη: €350 εκατ. Πραγματικό κόστος 500 εκατομ. ευρω]
7. ΓΕΝ Ναυπήγηση νέων φρεγατών [μελέτη € 3,8 δις, πραγματικό ~ €5 δις ευρώ.]
8. ΓΕΣ Βελτίωση δυνατοτήτων Αεροπορίας Στρατού 628,50(εκατομ. ευρώ)
9. ΓΕΝ Εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ , κόστος 400 -600 εκατ. Ευρώ.
10. ΓΕΑ Προμήθεια εκπαιδευτικών αεροσκαφών [μελέτη: 647 € εκατ.]
11. ΓΕΣ Προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων [μελέτη: €1,2 δις., πραγματικό κόστος 1,6 δις. ευρω]
12. ΓΕΑ Εκσυγχρονισμός Mirage 2000 , κόστος 360-420 εκατομ. ευρώ.
13. ΓΕΑ Προμήθεια συστημάτων προσέγγισης με έλεγχο ραντάρ (RAPCON) 100 εκατομ. ευρω.
14. ΓΕΣ Βελτίωση δυνατοτήτων πυροβόλων & μέσων πυροβολικού κόστος 550 εκατομ. ευρώ.
15 ΓΕΣ Προμήθεια οχημάτων & μέσων περισυλλογής 100-120 εκατομ. ευρώ.
16. ΓΕΑ Αναβάθμιση F-16 Blοk 50 & 52+ κόστος 560 εκατομ. ευρώ.
17. ΓΕΑ Αγορά 30-40 Νέων Μαχητικών Αεροσκαφών , κόστους 2,5 δισεκ. ευρώ.
Το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ακόμη αποφασίσει να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες, για την υλοποίηση, έστω και μιας από τις προτάσεις του ΓΕΕΘΑ!!
4. Οπλικά συστήματα- Ανταλλακτικά
Η αναχαίτιση , η καταδίωξη και ο βομβαρδισμός, είναι αποστολές υψηλού επιπέδου, που μπορούν να υλοποιήσουν με ευτυχία τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής μας Αεροπορίας τα: F-16 Block 50 και 52 + , Mirage 2000 και Mirage 2000-5. Αποτελούν την αιχμή του δόρατος της πολεμικής ισχύος της χώρας μας και τον κορμό του Εθνικού συστήματος αεράμυνας. Ωστόσο, αρκετά από αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος, λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά!! Δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε για ανταλλακτικά μαχητικών αεροσκαφών …
Η ίδια εικόνα και στο Πολεμικό Ναυτικό. Πολεμικά πλοία κινούνται με τη μέθοδο του «κανιβαλλισμού», λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά. Και ακόμη κρίσιμες επιχειρησιακές δραστηριότητες (περιπολίες, ναυτική επιτήρηση κ.ά) έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, επειδή δεν υπάρχουν καύσιμα για τα πλοία του Στόλου!!
Συμπερασματικά, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική της Κυβέρνησης για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το στρατιωτικό προσωπικό. Αν παραταθεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις θα περάσουν στη φάση της απαξίωσης από τα γειτονικά κράτη, ειδικά από εκείνα που εγείρουν αξιώσεις σε βάρος Εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως η Τουρκία καταρχήν και δευτερευόντως, η Αλβανία και η π.Γ.Δ. Μακεδονίας.
Και φυσικά προκύπτει αβίαστα το εύλογο ερώτημα: Ποιοι ωφελούνται από την αποδυνάμωση των Ενόπλων μας Δυνάμεων; Η καθήλωση του στρατιωτικού μηχανισμού , τα συμφέροντα ποίων εξυπηρετεί;