Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ : Ο Νόμος του Προσκόπου

Ο Νόμος του Προσκόπου από δύο Προσκοπικά Βιβλία

Σήμερα που ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη μήπως η αξία του Νόμου των Προσκόπων έχει μεγαλύτερη αξία !!! ποιος θα είναι αυτός που δεν θα ήθελε στην εργασία του να έχει υπαλλήλους με τις παρακάτω αρχές.

ΑΦΙΕΡΩΣΕ Λίγο χρόνο να διαβάσεις τα 

αναγραφόμενα ίσως σε βοηθήσουν κάπου ΔΕΝ 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Να είσαι ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ





Εκ του βιβλίου Αθανασίου ΒΟΣΣΗ ΑΚΡΙΤΑC ο οποίος έχει γράψει λίγα λόγια από

διάφορα κείμενα και ανέκδοτα που είχαν άμεση σχέση με τον Προσκοπισμό.










 ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ : Ο Νόμος του Προσκόπου


΄Ολοι οι Οργανισμοί, οι Σύλλογοι, τα ιδρύματα, οι χώρες έχουν Κανόνες, Νόμους, Κώδικες, ΄Ηθη και ΄Εθιμα, Κανονισμούς με τους οποίους λειτουργούν.

Η Υπόσχεση και ο Νόμος μας έχουν δύο πολύ 


σημαντικά χαρακτηριστικά.

Πρώτο: Η υπευθυνότητα να κρατήσει την Υπόσχεση που έδωσες βρίσκεται σε σένα. Στα σπορ, τους Οργανισμούς ή την Πολιτεία υπάρχει ο διαιτητής, κάποιος που εποπτεύει, ο δικαστής, οι ένορκοι. Ο Προσκοπισμός όμως απευθύνεται σε σένα. Σε εμπιστεύεται.
Δεύτερο : Ο Νόμος του Προσκόπου δίνεται σε σένα με τη μορφή προτροπής. Δεν είναι ένας Νόμος που απαγορεύει να κάνεις αυτό ή εκείνο, αλλά ένας νόμος που λέει τι πρέπει να κάνεις για να είσαι πραγματικός Πρόσκοπος.

Ο Νόμος αυτός θα σε βοηθήσει να γίνεις ένας σωστός πολίτης, χρήσιμος στην πατρίδα σου και στους γύρω σου.
Στα μικρά ή μεγάλα έργα σου θα σε μάθει να είσαι αληθινός και να εμηνεέσαι από αγάπη για ότι κάνεις. ΄Οσο μεγαλύτερη είναι ή προσπάθειά σου να ζήσεις σύμφωνα με το Νόμο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ελπίδα ότι κάποτε οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ζουν όλοι ευτυχισμένοι.

Κι αν η αλήθεια και η αγάπη επικρατήσουν κάποτε στον κόσμο, θα είναι επειδή βρέθηκαν πολλοί άνθρωποι πρόθυμοι να ακολουθήσουν στη ζωή τους αυτά τα ιδανικά.
Πρόσκοπος είσαι κάθε στιγμή, στο σπίτι σου, στο δρόμο, στο σχολείο, στη δουλειά σου.
Ο Νόμος είναι για κάθε μέσα για κάθε ώρα της ζωής σου και αφού αποφάσισες να γίνεις Πρόσκοπος, σημαίνει ότι είσαι πρόθυμος να ζεις σύμφωνα με τις αρχές του.

Ο Νόμος σύμφωνα με τον οποίο θα ζήσεις σαν Πρόσκοπος, θα σε βοηθήσει να στηρίξεις τη ζωή σου σε γερές βάσεις.
Αποτελείται από 10 άρθρα και το καθένα απ΄ αυτά λέει τι είναι ο Πρόσκοπος.

Τα άρθρα του Νόμου

1.- Ο Πρόσκοπος λέει την αλήθεια και κρατά το λόγο του.

Όταν ταχυδρομείς ένα γράμμα εμπιστεύεσαι το Ταχυδρομείο ότι θα το παραδώσει στη σωστή διεύθυνση που έχει γράψει στο φάκελο. Όταν αγοράζεις ένα πακέτο τρόφιμα και γράφει ότι είναι μισό κιλό εμπιστεύεσαι ότι ο προμηθευτής έχει βάλει στο πακέτο πράγματι 500 γραμμάρια.

΄Ο, τι και να κάνουμε στη ζωή βασίζεται στην Εμπιστοσύνη. Σαν Πρόσκοπος είσαι κάποιος που οι άλλοι τον εμπιστεύονται. Κάνεις τα πράγματα που λες ότι θα κάνεις, ακόμη κι αν δεν είναι κανένας εκεί να σε δει, γιατί ποτέ δεν ξεχνάς ότι υποσχέθηκες να λες την αλήθεια. Κι αν κάποτε σφάλεις δεν διστάζεις να ομολογήσεις το σφάλμα σου. Με τον τρόπο αυτό δεν αφήνεις τους ανθρώπους να αμφιβάλλουν για σένα.
Το δικαίωμα να είσαι Πρόσκοπος φέρνει μαζί του και την υποχρέωση, το καθήκον να είσαι αξιόπιστος.


2.-Ο Πρόσκοπος είναι δίκαιος, ξέρει να πειθαρχεί και να τηρεί τους νόμους.

Αληθινά δίκαιος, είναι εκείνος, που άσχετα με το φόβο της τιμωρίας, αγαπά τη δικαιοσύνη και αποφεύγει την αδικία.

Σαν Πρόσκοπος, όχι μόνο δεν πρέπει να αδικείς ο ίδιος και να βλάπτεις τα δικαιώματα των συνανθρώπων σου, αλλά αντίθετα πρέπει να προστατεύεις το δίκαιο σε κάθε περίσταση, ακόμη κι αν αδικείσαι ο ίδιος. Κι αργότερα όταν κληθείς και γίνεις ολοκληρωμένος πολίτης θα προχωρήσεις ακόμη περισσότερο, δεν θα ανέχεσαι την αυθαιρεσία και θα αγωνίζεσαι με πάθος να επικρατήσει το δίκαιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα πειθαρχείς στους νόμους της πολιτείας, αντίθετα με το παράδειγμα του πειθαρχημένου ανθρώπου θα πείθεις ότι η δικαιοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή σου, και ότι πρώτος εσύ τηρείς του νόμους για να επικρατεί ή τάξη.

3.- Ο Πρόσκοπος είναι χρήσιμος στην οικογένειά του και την κοινωνία.

Δίνοντας την Υπόσχεσή σου αναλαμβάνεις την υποχρέωση να βοηθάς τους συνανθρώπους σου. Η πρώτη υποχρέωση αρχίζει από την οικογένειά σου. Θα είσαι χρήσιμος σ΄ αυτήν όταν τιμάς το σπίτι σου και κάνεις τους άλλους να εκτιμούν με τη σειρά τους και να σέβονται την οικογένειά σου. Να συνεισφέρεις σε προσπάθεια, σε εργασία και σε συμπαράσταση, όπου η οικογένειά σου σε χρειασθεί.

΄Ενας τρόπος εφαρμογής αυτού του άρθρου του Νόμου μας είναι να εκτελείς κάθε μέρα, ανελλιπώς, την « καλή σου πράξη ».
Στην αρχή ίσως είναι δύσκολο να κάνεις κανόνα της ζωής σου να βοηθάς τους συνανθρώπους σου και να είσαι χρήσιμος στους γύρω σου. ΄Αρχισε τις ευκαιρίες να φανείς χρήσιμος στο σπίτι, στο δρόμο, στην εργασία σου, δεν είναι ανάγκη η βοήθειά σου να είναι μεγάλη. Από τα μικρά θα φθάσεις στα μεγάλα.

Θα χρειασθεί μερικές φορές να θυσιάσεις την ανάπαυσή σου, την ησυχία σου, ακόμη και μέρος από τον εαυτό σου, για να γίνεις πραγματικός αλτρουιστής αλλά αξίζει τον κόπο.

Σκέψου 25.000.000 καλές πράξεις την ημέρα, μήπως μπορούν να κάνουν τον κόσμο πολύ καλύτερο.

4.- Ο Πρόσκοπος είναι φίλος και ευγενής προς όλους και αδελφός με κάθε Πρόσκοπο.

΄Εχε φίλους ! Πολλούς φίλους, μερικοί είναι αληθινοί φίλοι, φίλοι για μια ζωή. Επιλέγεις τους φίλους σου γιατί σ΄ ευχαριστεί η παρέα τους. Μπορείς να μιλήσεις μαζί τους να παίξεις μαζί τους να μοιραστείς μαζί τους, τους βοηθάς και σε βοηθούν.

Στη ζωή όμως δεν υπάρχουν μόνοι οι αληθινοί και « επιστήθιοι » φίλοι, υπάρχουν και οι άλλοι άνθρωποι. Μπορείς να είσαι φιλικός με όλους, να είσαι έτοιμος να χαμογελάσεις, να δώσεις κι όχι να πάρεις, να ψάχνεις να βρείς το καλύτερο που έχουν, να συζητάς και να μαλώνεις, να νοιάζεσαι και να τους υπολογίζεις, να τους σκέφτεσαι πριν από τον εαυτό σου, να βοηθάς πριν σου ζητηθεί, να είσαι ευγενικός μαζί τους.

Σαν Πρόσκοπος έχεις εκατομμύρια αδέλφια, πραγματικά αδέλφια.

Η γλώσσα τους, το χρώμα τους και οι στολές τους μπορεί να είναι διαφορετικές, φοράτε όμως το ίδιο τρίφυλλο στο στήθος.

Ο Πρόσκοπος πιστεύει στην « Παγκόσμια αδελφότητα », απλώνεται πέρα από ωκεανούς, ηπείρους, χρώμα, εθνικότητα και θρησκεία. Είναι ο κοινός δεσμός με όλους τους Προσκόπους του κόσμου, μέσα από την κοινή αποδοχή του Προσκοπικού Νόμου και της Υπόσχεσης που μας κάνει αδέλφια.

΄Ενας κόσμος γεμάτος αδέλφια δεν είναι μικρό πράγμα, είναι ό, τι θα ήθελε ο Θεός…

5.-Ο Πρόσκοπος σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους, προσέχει τα λόγια και τις πράξεις του.

Αυτοσεβασμός σημαίνει να ζεις σύμφωνα με « τα πιστεύω » σου, δηλαδή τις αξίες που ένας καλός πολίτης έχει βάλει σαν κανόνες της ζωής του.

Ο σεβασμός για τους άλλους γεννιέται όταν σέβεσαι εσύ τον εαυτός ου. Να κάνεις στους άλλους αυτό που θα ήθελες να κάνουν οι άλλοι σε σένα.

Να προσέχεις να μην προσβάλλεις κανένα, να μην υποτιμάς το μυαλό του, τα πιστεύω του, τη γνώμη και τις απόψεις του. Να προσέχεις τα λόγια σου, η ευπρέπεια στον τρόπο που μιλάς σου δίνει ανωτερότητα.

Πιο πολύ όμως απ΄ όλα να προσέχεις τις πράξεις σου. Όπως έλεγε ο ιδρυτής μας Baden Powell « τα έργα σου φωνάζουν πιο δυνατά απ΄ τα λόγια σου ». Στη ζωή μετράνε οι πράξεις, τα έργα κι αυτό θέλει ο Προσκοπισμός από σένα….. τα καλά έργα.

6.- Ο Πρόσκοπος αγαπά τη φύση και προστατεύει το περιβάλλον.

Το φυσικό περιβάλλον έχει μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο. Επιδρά στην ψυχική, διανοητική και σωματική του διάπλαση, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, την καλή του υγεία και επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο.

Η αγάπη στη φύση και η υπαίθρια διαβίωση αποτελεί κύριο στοιχείο στο πρόγραμμα του Προσκοπισμού. Εσύ σαν Πρόσκοπος, λοιπόν έχεις την υποχρέωση να καταβάλλεις κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, για να συνεχίσει να υπάρχει στη γη μας ο καθαρός αέρας ο ήλιος, η ηρεμία της φύσης, το πράσινο των δασών, η ευωδία και οι πολύχρωμες ποικιλίες των λουλουδιών, ο φλοίσβος της θάλασσας, το θρόισμα του δάσους, το κελάηδημα των πουλιών, και των ρυακιών.

Είναι τιμή που εμείς οι Πρόσκοποι από το 1910 συνεχώς δείχνουμε τόσο έντονα την αγάπη μας στη φύση με εκδρομές, με κατασκηνώσεις, με δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς, που βοηθούν στην καλλιέργεια πνεύματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η αγάπη για το φυσικό και ζωικό βασίλειο θα σε γεμίσει ικανοποίηση και θα οδηγήσει τα βήματά σου να γνωρίζεις τα θαύματα της δημιουργίας και μέσα από αυτά τη σοφία και το μεγαλείο του Δημιουργού του θεού.

7.- Ο Πρόσκοπος είναι εύθυμος και αισιόδοξος.

Είναι φυσικό στη ζωή σου να υπάρχουν δυσκολίες και άτυχες στιγμές. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα το βάλεις κάτω απογοητευμένος. Ο Πρόσκοπος δεν απογοητεύεται ποτέ. Αν καμιά φορά η τύχη δεν σου χαμογελάσει γέλα εσύ για να την αφοπλίσεις, κι αν πάλι αποτύχεις, ξανάρχισε από την αρχή μέχρι να πετύχεις. Σε κάθε δυσάρεστη περίσταση, προσπάθησε να χαμογελάς, κι άρχισε να σφυρίζεις ένα χαρούμενο τραγούδι, η αποθάρρυνση και η στενοχώρια θα φύγουν μακριά και συ θα ξαναρχίσεις με καινούργια δύναμη.

΄Ενας Πρόσκοπος βλέπει τη ζωή από την ευχάριστη πλευρά και νοιώθει πως είναι ωραία. Η αισιοδοξία και η ευθυμία είναι μεταδοτική και κάνουν το περιβάλλον μας πιο ευχάριστο και την εργασία μας πιο αποδοτική.
Κανείς δεν συμπαθεί τους κατσούφηδες. Η αισιοδοξία είναι λίγο πολύ μια συνήθεια που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις πολλούς φίλους και να ευχαριστηθείς περισσότερο η ζωή σου. Το κέφι και η αισιοδοξία είναι σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας στη ζωή σου.

8.- Ο Πρόσκοπος είναι οικονόμος και φροντίζει για την καλή χρήση του χρόνου.

Χρησιμοποίησε τα χρήματά σου για κάτι που είναι σημαντικό για σένα ή για να βοηθήσεις κάποιον που πραγματικά έχει ανάγκη.

Φρόντισε τα υπάρχοντά σου και τη περιουσία σου, από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι σου. Να τα χρησιμοποιείς προσεχτικά και με αγάπη, ώστε να κρατήσουν όσο το δυνατό περισσότερο μέσα στο χρόνο.

Με τον ίδιο τρόπο να μεταχειρίζεσαι τα υπάρχοντα και την περιουσία των άλλων ανθρώπων καθώς και τα κοινά αγαθά που σου προσφέρει η Πολιτεία.

Κάθε υλικό αγαθό γύρω σου, έχει πληρωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γιατί κάποιος, κάπου κάποτε εργάστηκε για να το φτιάξει ή για να το αποκτήσει. Αν το καταστρέψουμε είναι σαν να σπατάλησαν άσκοπα το χρόνο και το χρήμα που διέθεσαν.

Ο Χρόνος είναι ένα από τα πολύτιμα πράγματα στον κόσμο. Δεν μπορείς να μακρύνεις μια μέρα περισσότερο από 24 ώρες ή ένα χρόνο πάνω από 365 μέρες. Ο χρόνος που σπαταλιέται είναι χαμένος χρόνος και ποτέ δεν θα ξαναποκτήσεις το χρόνο που έχασες. Γι΄ αυτό σαν Πρόσκοπος φρόντισε όσο περισσότερο γίνεται για να ζήσεις την κάθε στιγμή της ζωής σου.

Το να αξιοποιήσεις το χρόνο σου δεν σημαίνει να τρέχεις κάθε λεπτό της ώρας. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις που θα πρέπει να μοιράσεις το χρόνο σου παραγωγικά.

  • Βρες χρόνο να προσεύχεσαι, φέρνει το Θεό κοντά σου.
  • Βρες χρόνο για τους φίλους σου, είναι η πηγή της ευτυχίας.
  • Βρες χρόνο για να εργασθείς, είναι το τίμημα της επιτυχίας.
  • Βρες χρόνο για να σκεφθείς, είναι η πηγή της δύναμης.
  • Βρες χρόνο για να διαβάσεις, είναι η πηγή της γνώσης.
  • Βρες χρόνο για να γελάσεις, απαλύνεις τα προβλήματα της ζωής.
  • Βρες χρόνο για να αγαπήσεις, είναι το ωραιότερο κομμάτι της ζωής.
  • Βρες χρόνο να ονειρευτείς, μεταφέρει την ψυχή στ΄ αστέρια.
  • Βρες χρόνο για να παίξεις, είναι το μυστικό της νεότητας.
  • Βρες χρόνο να κοιμηθείς, είναι η πηγή της πνευματικής και φυσικής ανανέωσης.


9.- Ο Πρόσκοπος είναι εργατικός και προοδεύει μόνο με τις ικανότητές του.

Με την εργασία του ο άνθρωπος έφθασε σε ένα ζηλευτό σημείο πολιτισμού. Μετέβαλε βουνά σε μαγευτικά τοπία και ερήμους σε καταπράσινους κήπους. Οι καρποί των οπωροφόρων δέντρων, τα λαχανικά στα περιβόλια, τα ωραία σπίτια που ζούμε, τα σχολεία, οι εκκλησίες, τα γήπεδα που ζούμε, όλα μα όλα είναι έργο ανθρώπινων χεριών και αποτέλεσμα εργασίας. Φυσικά εκτός από τη σημαντική εργασία υπάρχει και η πνευματική, εκείνη που βοήθησε τον άνθρωπο να λύσει τα προβλήματα των φυσικών φαινόμενων που τον απασχολούν, να ανακαλύψει τους μυστηριώδεις νόμους της φύσεως να φθάσει μέχρι τη σελήνη και να χρησιμοποιήσει αυτές τις γνώσεις για να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη, χαρούμενη και δημιουργική. Οι προγονοί μας πίστεψαν την εργασία « ως μητέρα κάθε αρετής » και θεωρούσαν ντροπή την οκνηρία. Και στον Προσκοπισμό την εργατικότητα την πιστεύουμε ως πηγή επιτυχίας και ευτυχίας.

Κι ακόμη πιο πέρα, ο Προσκοπισμός σου ζητά να προοδεύσεις με την εργασία και τις ικανότητές σου. Τότε θα ανακαλύψεις ότι η εργασία γεμίζει τον άνθρωπο με μια ιδιότυπη χαρά που έχει μοναδικές ιδιότητες : την υγεία, την αισιοδοξία, την προθυμία και τελικά μεταμορφώνει το μόχθο σε ικανοποίηση, την κούραση σε δύναμη, τον κόπο σε χαρά.


10.- Ο Πρόσκοπος είναι αποφασιστικός, έχει θάρρος και αυτοπεποίθηση και αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.

Θάχεις διαβάσει ή ακούσει το θάρρος που επιδεικνύουν πολλοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, σε καιρό πολέμου και ειρήνης. Πυροσβέστες να ανεβαίνουν ψηλές σκάλες και να παλεύουν μέσα στις φλόγες, αστυνομικούς να αγωνίζονται να συλλάβουν οπλισμένους κακοποιούς, ομάδες διάσωσης στο βουνό και σε σπηλιές να εξορμούν μέσα στη χιονοθύελλα, ναυαγοσωστικά πληρώματα να αντιμετωπίζουν καταιγίδες και τρικυμίες και τόσες άλλες θαρραλέες προσπάθειες απλών ανθρώπων που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να σώσουν ή να προστατεύσουν τη ζωή άλλων συνανθρώπων τους.

΄Ολοι αυτοί οι άνθρωποι με το ανεπτυγμένο συναίσθημα του
« αλτρουϊσμού » - παρ΄όλο που είναι άριστα εκπαιδευμένοι – δεν θα κατόρθωναν και πολλά πράγματα αν μέσα τους δεν έκαιγε η φλόγα της γενναιότητας και του θάρρους.

Και οι Πρόσκοποι, δεν περνάει ούτε μία μέρα, χωρίς να δραστηριοποιηθούν κάπου στον κόσμο, να προσφέρουν με θάρρος και αυταπάρνηση τη βοήθειά τους.

Και συ σαν Πρόσκοπος, παρά τη μικρή σου ηλικία, θα εκπαιδευτείς να αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις και επείγοντα περιστατικά. Μπορείς λοιπόν και ξέρεις να βοηθήσεις.
Αυτό θα σε γεμίσει αυτοπεποίθηση και πίστη ότι θα τα καταφέρεις. Ν έχεις το θάρρος να τολμάς να είσαι αποφασιστικός σε κάθε στιγμή της ζωής σου, ιδιαίτερα τις δύσκολες στιγμές. Μη σε τρομάζει η αποτυχία, είναι καλύτερη από το να μην κάνεις τίποτε. Μόνο αυ-τοί που δεν κάνουν τίποτα δεν χάνουν, μα και δεν κερδίζουν.

Μάθε από τώρα που είσαι παιδί να ενεργείς με θάρρος και αποφασιστικότητα, για να σταθείς αύριο το ίδιο δυνατός στο στίβο της ζωής.

Αυτός είναι ο Νόμος του Προσκόπου, « ο κώδικας τιμής » παιδιών της ηλικίας σου αλλά και όλων των μελών της Προσκοπικής Κίνησης Εκατομμύρια Πρόσκοποι σε όλο τον κόσμο έχουν υποσχεθεί να τον τηρούν. Ο Νόμος μας θα αποδώσει μόνο αν γίνει πράξη και κανόνας της ζωής σου. Αν με όλ σου τη δύναμη ζεις σύμφωνα με το Νόμο του Προσκόπου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ