ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Το πρακτορείο ΒΕΤΑ αναφέρεται σε αξιώσεις της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας σε ανεπίσημο έγγραφο (‘non-paper’), που κυκλοφόρησε προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο η εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινα θα πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ.
Το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρει ότι το ειδικό κεφάλαιο 35 που σχετίζεται με το θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινα, θα πρέπει να ανοίξει ευθύς αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με την προϋπόθεση ότι όλες οι συνομιλίες για τα υπόλοιπα κεφάλαια διαπραγμάτευσης θα συνδεθούν με αυτό.
Το έγγραφο, του οποίου αντίγραφο επικαλείται ότι διαθέτει το πρακτορείο ΒΕΤΑ, αποτελείται από 10 σημεία και στην εισαγωγή του αναφέρει ότι η Σερβία «πρέπει να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία της, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών της διαστάσεων, δεν βρίσκεται σε αντίθεση με την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών της με το Κόσοβο».
Άλλη μια τρανταχτή απόδειξη των επιδιώξεων της Γερμανίας και της ευθείας παρέμβασης στις διαδικασίες της ΕΕ. Η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσοβο, νομοθετικά και γεωγραφικά με δούρειο ίππο τις συνομιλίες των Βρυξελλών αλλά και όλων των κεφαλαίων για την ένταξη στη ΕΕ.