Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την ένταξη του μαχητικού αεροσκάφους Τ-50 PAK στην ρωσική πολεμική αεροπορία αρκετά νωρίτερα από τα προγραμματισμένα χρονοδιαγράμματα, έρχονται συνεχείς ειδήσεις περί επίσπευσης πολλών προγραμμάτων εξοπλισμού του ρωσικού στρατού προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.
Στεκόμαστε σε μερικές από αυτές για να καταδείξουμε ότι κάτι «μεγάλο» αναμένεται από ρωσικής πλευράς το τελευταίο χρονικό διάστημα.
· Δημιουργία «δύναμης ταχείας επεμβάσεως» με την ένταξη στην δύναμη αυτής 2 αερομεταφερόμενων ταξιαρχιών αλεξιπτωτιστών , μίας ταξιαρχίας καταδρομών και μίας μηχανοποιημένης ταξιαρχίας φρουρών σε εύλογο χρονικό διάστημα 2 μηνών.
· Δημιουργία στόλου Μεσογείου αποτελούμενου από 5-10 μονάδων επιφανείας με απόσπαση πολεμικών πλοίων από τους όλους τους στόλους συμπεριλαμβανομένων και υποβρυχίων και επανδρωμένο με δύναμη πεζοναυτών.
· Άμεση ενίσχυση του στόλου Μαύρης θάλασσας με 15-20 μονάδες επιφανείας αλλά και νέων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αλλαγή του Ρώσου αντιναυάρχου πριν ένα μήνα.
· Ενίσχυση σε στρατιωτικό προσωπικό της ρωσικής βάσης στην Αρμενία (102 στρατιωτική βάση στο Gyumri) και ενίσχυσης της με πυραύλους iskader που προσδίδουν στρατηγική ικανότητα κρούσης με το βεληνεκές μάχης που διαθέτουν ( βλέπε Τουρκία) .
· Ενίσχυση των μονάδων παρακολούθησης εναέριων , θαλάσσιων και επίγειων στόχων με X-band Radar χιλιάδων χλμ που προσδίδουν απεριόριστες δυνατότητες στις ρωσικές δυνάμεις. Σήμερα στην ρωσική ομοσπονδία λειτουργούν 3 σταθμοί ραντάρ τύπου «Βορονέζ» και προγραμματίζεται η τοποθέτηση άλλων 3 μέσα στο 2014 στα σύνορα της χώρας καλύπτοντας όλες τις «επικίνδυνες» κατευθύνσεις.
· Το νέο ρωσικό άρμα μάχης «ARMATA» είναι το μόνο σχέδιο που θα αργήσει χρονικά να εμφανιστεί στα πεδία ασκήσεων αλλά το άρμα μάχης Т-90S που παρουσιάσθηκε σε πλειάδα αμυντικών εκθέσεων θα παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς καλύπτοντας επάξια το κενό μέχρι να εμφανιστεί το μελλοντικό άρμα μάχης .
· Οι πύραυλοι S-400 Triumph αποτελούν την τελευταία λέξη στον τομέα των αντιπυραυλικών συστημάτων έχουν διπλάσιο βεληνεκές μάχης από τους S-300 και ήδη πραγματοποιούν την «εγγύτερη γνωριμία» τους με το στρατιωτικό προσωπικό μέσω συνεχών ασκήσεων και βολών για να καταστούν πλήρως επιχειρησιακοί από τον ρωσικό στρατό.
· Δημιουργία «ειδικής μονάδας» (στα πρότυπα της αμερικανική δύναμης «ΔΕΛΤΑ») με κύριο σκοπό την διενέργεια αποστολών σε οποιαδήποτε σημείο του κόσμου απαιτηθεί. Έχοντας μελετήσει τις πρακτικές σχηματισμού, εκπαίδευσης και χρήσης των δυνάμεων αυτών σε άλλα κράτη του κόσμου, η ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αποφάσισε την δημιουργία αντίστοιχης μονάδος με εξειδικευμένο προσωπικό συμπεριλαμβανομένων των «εδικών δυνάμεων» όπως η δύναμη «Άλφα» . Γνωρίζεται ότι μέχρι πρότινος ο ρωσικός στρατός έχει διασκορπισμένες σε όλη την επικράτεια περίπου 20 ταξιαρχίας Spetsnaz .Στα πλαίσια του ταχύτατου εκσυγχρονισμού συμπεριλαμβάνεται και η πλήρης αναβάθμιση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU σε όλον τον κόσμο στα επίπεδα της σοβιετικής περιόδου .
· Η κατασκευή σε μεγάλους αριθμούς του νέου επιθετικού ελικοπτέρου KA-52 (Alligator) και την ένταξη του εκτός της ρωσικής αεροπορίας και στο βόρειο στόλο αλλά και στα νέα υπό κατασκευή ελικοπτεροφόρα MISTRAL δίνοντας στον ρωσικό στρατό την ισχύ ενός ελικοπτέρου ιδιαίτερα « φορτωμένου» με βαρύ οπλισμό για οποιεσδήποτε επιχειρήσεις.
· Επίσης δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής μας οι συνεχείς ασκήσεις και συναγερμοί σε διάφορες στρατιωτικές διοικήσεις ( η Ρωσία είναι χωρισμένη σε 4 διοικήσεις) με την συνεχή αξιολόγηση και εκπαίδευση των Αξιωματικών και υπαξιωματικών υπό το άγρυπνο μάτι της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Στην τελευταία επιχειρησιακή ετοιμότητα του Στόλου της Μάυρης θάλασσας παρακολουθήθηκε προσωπικά από τον Ρώσο Πρόεδρο.
Τέλος υπάρχουν και αρκετά ακόμη προγράμματα όπως φορητού οπλισμού κά που αποφασίσθηκε πριν από μερικούς μήνες σε κυβερνητική συνεδρίαση υπό τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν να επισπευστούν το ταχύτερο δυνατό. Σημαντικότερο από όλα αποτελούν οι παρουσίες του Ρώσου ΥΠΑΜ στρατάρχη Σ. Σοιγκού ενός «σκληρού» με αρκετές περγαμηνές στο πόλεμο της Τσετσενίας αλλά και του νύν αρχηγού στρατηγού Β. Γερασίμωφ ενός άτεγκτου και μάχιμου αξιωματικού υπο το βλέμμα των οποίων πραγματοποιείται όλη αυτή αναγέννηση των ρωσικών ΕΔ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Συρία δεν αποτελεί την μοναδική προτεραιότητα του ρωσικού στρατηγικού σχεδιασμού αλλά όλη η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και βόρειας Αφρικής λόγω των υδρογονανθράκων συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Β. Καυκάσου που αποτελεί το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και της «δράσης» των σκληρών Τσετσένων ισλαμιστών.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται ο στρατιωτικός σχεδιασμός με την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων με την Κίνα καθώς και με την ισχυροποίηση των χωρών του Oργανισμού Συμφώνου Συνεργασίας της Σαγκάης .
Στην Μόσχα, ο στρατιωτικός αναλυτής Ίγκορ Κοροτσένκο δήλωσε στ Ria Novosti σχετικά:
«Η Ρωσία και η Κίνα με αυτά τα γυμνάσια επιδεικνύουν ότι μεταξύ τους είναι δυνατή μια στρατιωτική συμμαχία και αυτό απευθύνεται, κυρίως, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Δεν υπάρχει όμως κανενός είδους συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα, και αυτό το υπογραμμίζει με έμφαση η ηγεσία της Κίνας. Τα γυμνάσια έδειξαν το ενδιαφέρον της Ρωσίας και της Κίνας για την κοινή διασφάλιση της ασφάλειας τους».
Το σίγουρα είναι ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για κάτι πιο μεγάλο από ότι διαφαίνεται στον ορίζοντα των γεωστρατηγικών εξελίξεων με την Ελλάδα να ευρίσκεται στο κέντρο των βλέψεων των μεγάλων δυνάμεων . Ίσως να είναι στην μοίρα μας τελικά .
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών