Ο Ρώσος επικεφαλής του τμήματος τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Konashenkov δήλωσε το Σάββατο ότι «η σινο-ρωσική κοινή αντιτρομοκρατική άσκηση με την επωνυμία «Αποστολή Ειρήνης 2013″ αποτελεί μία από τις πολλές που έχουν ήδη προγραμματισθεί για το τρέχον έτος».
Εκτός από την σινορωσική άσκηση έχουν προγραμματιστεί, επίσης, Ινδο-Ρωσική κοινή άσκηση, στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας και Ρωσίας – Ουκρανίας καθώς και ασκήσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.
Η κοινή στρατιωτική άσκηση Ρωσίας-Λευκορωσίας με την ονομασία «West 2013″, και η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκορωσία το Σεπτέμβριο θα εμπλέξει σημαντικά λιγότερες δυνάμεις των 2 χωρών.
Ο υποστράτηγος Ιγκόρ Konashenkov υπογράμμισε ότι η κοινή σινο-ρωσική αντιτρομοκρατικού χαρακτήρα άσκηση «Peace Mission-2013″ έχει ήδη γίνει ένα είδος «στρατιωτικής συνεργασίας και ειδικής εκπαίδευσης» μεταξύ των δύο χωρών, η οποία μαζί με την εμβάθυνση της επιτρέπει την ενίσχυση και την διευκόλυνση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας των 2 δυνάμεων .
Ο Konashenkov δήλωσε ότι το πρακτικό μέρος της άσκησης θα υλοποιηθεί στην περιοχή Chelyabinsk της Ρωσίας στην οποία θα μεταφερθούν σιδηροδρομικώς οι κινεζικές χερσαίες δυνάμεις με την παράλληλη μετακίνηση και των αεροπορικών δυνάμεων . Στις χερσαίες ασκήσεις θα συμμετάσχουν ένα τάγμα των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού με πλήρη τεχνικό εξοπλισμό και ένα αντίστοιχο κινεζικό με τα ιδία μέσα .
Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, και η κινεζική θα συγκροτήσουν μια κοινή ομάδα για την παροχή κάλυψης στις επίγειες δυνάμεις πραγματοποιώντας αεροπορικές κρούσεις με την συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών καθώς και ελικοπτέρων .
Ο ρωσικός στρατός που συμμετέχει στην εν λόγω άσκηση αποτελείται επι το πλείστον από μονάδες της περιοχής του Βόλγα και της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και από μονάδες των ειδικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων έχοντας την υποστήριξη βομβαρδιστικών Su-24 και Mi-8 ελικοπτέρων .
Σύμφωνα με τον Igor Korotchenko, διευθυντή του Κέντρου ανάλυσης του παγκόσμιου εμπορίων όπλων (TSAMTO) είναι απαραίτητο να επιστήσουμε την προσοχή μας στο γεγονός ότι από την κινεζική πλευρά στην σινο-ρωσική στρατιωτική άσκηση συμμετέχουν μονάδες της 39ης Στρατιάς που εδρεύει στην περιοχή Shenyang.
Μιλάμε για ένα σχηματισμό που διαθέτει πλούσια στρατιωτική εμπειρία, διότι στο παρελθόν συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας. Μετά τον πόλεμο, η κινεζική στρατιά αναπτύχθηκε κατά μήκος των συνόρων με την Βόρεια Κορέα . Επιπλέον, η 39η Στρατιά ήταν η μόνη ετοιμοπόλεμη δύναμη αντιμετώπισης του σοβιετικού στρατού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου .
«Η Μόσχα και το Πεκίνο – είναι δύο ανεξάρτητες χώρες με εθνική κυριαρχία . Οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών μας έχουν ιστορικά φιλικές σχέσεις, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και την ασφάλεια του λαού μας «, δήλωσε ο Ιγκόρ Korotchenko, διευθυντής του ινστιτούτου TSAMTO.
Ο Korochenko τόνισε επίσης ( προφανώς ευλογώντας τα γένια του) ότι στο ρωσικό έδαφος η κινεζική στρατιωτική δύναμη θα εκπαιδευτεί σε συνθήκες μάχης, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του συνόλου των μηχανοκίνητων και εναέριων μέσων. Επιπλέον σύμφωνα με τον ίδιο , ένα άλλο πλεονέκτημα αποτελεί η ανάπτυξη κοινών επιτελικών σχεδίων που θα εφαρμόζουν από εδώ και στο εξής οι δυνάμεις των 2 χωρών.
Επίσης έγινε γνωστό ότι ό επικεφαλής της κινεζικής πλευράς, ο υποδιοικητής της στρατιωτικής περιφέρειας της Shenyang Υποστράτηγος Zhang Yan αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία MV Frunze και είχε αφιερώσει την καριέρα του στην περιοχή αυτή της Κίνας.
Ο ίδιος υπηρέτησε σε όλες τις προβλεπόμενες θέσεις του βαθμού του στην συγκεκριμένη στρατιωτική περιφέρεια ανελισσόμενος ως Προϊστάμενος του Επιτελείου της 39ης Στρατιάς. Ο Zhang γνωρίζει άπταιστα ρωσικά και συμπλήρωσε την εκπαίδευση του φοιτώντας σε σχολές πολέμου, επιτελών στην ρωσική επικράτεια εντρυφώντας ακόμη περισσότερο στην ρωσική στρατιωτική φιλοσοφία και κουλτούρα αποτελώντας έτσι τον κατάλληλο συνδετικό κρίκο μέσω του οποίου θα «ενεργούν» οι στρατιωτικές δυνάμεις των 2 χωρών.
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών