Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα έχει παραλάβει μέσα στο 2013, 36 νέα σκάφη σύμφωνα με τον υπαρχηγό του ρωσικού γενικού επιτελείου ναυτικού Αντιναύαρχο Alexander Fedotenkov.
Σύμφωνα με τον Αντιναύαρχο το ρωσικό ναυτικό θα παραλάβει στο 2013 36 μονάδες επιφανείας κάτι το πρωτοφανές στην ιστορία του. Αυτήν την στιγμή το ρωσικό ναυτικό έχει σε ανάπτυξη 60 μονάδες επιφανείας σε όλον τον πλανήτη.
Εξάλλου, όπως ανέφερε και ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Shoigu μέχρι το 2020 το ρωσικό ναυτικό θα έχει παραλάβει 24 νέα υποβρύχια και 54 σκάφη διαφόρων κλάσεων. Για αυτό τον σκοπό η ρωσική κυβέρνηση θα διαθέσει 166 δις δολάρια.
Τα 8 αφορούν στρατηγικά πυρηνικά υποβρύχια συμπεριλαμβανομένων 3 Υ / Β κλάσης Borey και 5 Υ / Β κλάσης Borey-A (SSBN) εφοδιασμένα με βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους Bulava.
Επίσης θα υπάρχουν 16 Υ / Β πολλαπλών ρόλων συμπεριλαμβανομένων 8 επιθετικών Υ / Β κλάσης Graney καθώς και εκσυγχρονισμένων ηλεκτροκίνητων Υ / Β κλάσης Kilo και Lada (SSK).
Το ρωσικό ναυτικό θα παραλάβει φρεγάτες κλάσης Admiral Gorshkov, Κορβέτες κλάσης Steregushchy και Buyan και μεγάλης χωρητικότητας αποβατικά πλοία κλάσης Ivan Gren.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η προμήθεια των νέων πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποτελέσει υψίστη προτεραιότητα κατά την επόμενη δεκαετία. Η ρωσική κυβέρνηση θα διαθέσει πέντε τρισεκατομμύρια ρούβλια ($ 166 δισ.), Ή το ένα τέταρτο του συνολικού προϋπολογισμού της για την προμήθεια οπλικών συστημάτων μέχρι το 2020 για το σκοπό αυτό.
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών