Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Αργά και σταθερά ξεκινούν οι πρώτες συνεργασίες για την απορρόφηση ελληνικής στέβιας (11/6/2013 13:19)

ΠΗΓΗ :  http://www.agrotypos.gr


Μπορεί η καλλιέργεια στέβιας στην Ελλάδα να βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο και η έλλειψη μεταποιητικών μονάδων να αποτελεί το “νούμερο 1” ανασταλτικό παράγοντα για την καλλιέργειά της, όμως φαίνεται ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Stevia Hellas (ιδρύθηκε το 2012 και έχει ως έδρα την πόλη της Λαμίας) έχει ξεκινήσει να κάνει τις πρώτες οργανωμένες προσπάθειες για την εμπορία του προϊόντος που παράγουν τα μέλη του. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ. Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος του Α.Σ., φέτος στην περιοχή καλλιεργούνται 250 στρέμματα στέβιας και το προϊόν των παραγωγών θα απορροφηθεί στο σύνολό του αφού ήδη έχουν συναφθεί συμφωνίες με ελληνική φαρμακοβιομηχανία (η οποία έχει την δυνατότητα να κάνει εκχύλιση), δύο εταιρείες καλλυντικών και ζαχαροπλάστες. Σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη αυτή την περίοδο η παραγωγή βρίσκεται στο στάδιο της μεταφύτευσης και τον Αύγουστο θα ξεκινήσει η συγκομιδή.

Συνεργασία με Cooperatives Europe


Ειδικότερα ο κ. Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Έχουμε συνεργαστεί με το Cooperatives Europe (ευρωπαϊκές συνομοσπονδίες συνεταιρισμών) στον οποίο ανήκουν οι περισσότεροι συνεταιρισμοί της Ευρώπης. Έχουμε συνεργαστεί μαζί τους ώστε να έχουμε το “know how” όσον αφορά την λειτουργία του συνεταιρισμού και βαδίζουμε με βάση κάποια πρότυπα που μας υποδεικνύουν αυτοί οι άνθρωποι».

80 παραγωγοί, 250 στρέμματα


Και προσθέτει: «Οι παραγωγοί μέλη μας είναι 200 και αυτοί που καλλιεργούν φέτος στέβια είναι 80 παραγωγοί και τα στρέμματα φθάνουν στα 250 στρέμματα. Πέρσι καλλιεργήσαμε πολύ μικρή ποσότητα και φέτος η προσπάθεια έγινε πιο οργανωμένα. Ωστόσο, φέτος βάλαμε πλαφόν να μην καλλιεργήσει κανείς πάνω από 10 στρέμματα (η πρόταση του Συνεταιρισμού ήταν ο κάθε παραγωγός να καλλιεργήσει 3 έως 5 στρέμματα). Αυτό το κάναμε για να αποφύγουμε φαινόμενα όπως αυτά άλλων συνεταιρισμών και καλλιεργειών που προτείνουν καλλιέργειες και στο τέλος αντιμετωπίζουν προβλήματα όλοι μαζί. Είναι η πρώτη χρονιά, το ρίσκο είναι αυξημένο και για τον παραγωγό και τον Συνεταιρισμό που θα κληθεί να το εμπορευθεί, επομένως θέλαμε να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο».

Στη μεταφύτευση


Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με την φάση στην οποία βρίσκεται αυτό το διάστημα η καλλιέργεια ο κ. Σταμάτης μας κάνει γνωστό ότι: «η καλλιέργεια αυτές τις ημέρες μεταφυτεύεται στο χωράφι. Είχαμε τα φυτά σε σπορεία (float system) και τώρα τα μεταφυτεύουμε στα χωράφια».

Οι συνεργασίες


Που θα απορροφηθεί όμως το προϊόν; Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Α.Σ: «Στην Ελλάδα όταν ακούει κάποιος στέβια αμέσως σκέφτεται ότι δεν υπάρχει μεταποίηση. Αυτό είναι λάθος και αυτό θα το αποδείξουμε φέτος μεταποιώντας το προϊόν μας στην χώρα μας. Έχουμε κλείσει συνεργασία με ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία έχει την δυνατότητα εκχύλισης της στέβιας που θα παραδώσουμε. Επίσης ποσότητες θα μας απορροφήσουν και οι εταιρείες Korres και Apivita. Έχουμε κάνει ακόμα συζητήσεις με τους Ζαχαροπλάστες Αττικής, με τους οποίους θα δουλέψουμε πειραματικά ώστε να δούμε πως μπορεί να “μπει” η στέβια στα γλυκά. Επίσης, έχουμε μιλήσει με μικρούς παραγωγούς που κάνουν μαρμελάδες ή άλλα γλυκά και θέλουν στέβια σε υγρή μορφή. Με απλά λόγια η ποσότητά μας φέτος θα απορροφηθεί και σχετικά σε μια καλή τιμή. Από του χρόνου ευελπιστούμε σε κάτι ακόμα καλύτερο. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε βήμα – βήμα».

Κόστος


Όσον αφορά το κόστος καλλιέργειας της στέβιας ο κ. Σταμάτης μας τονίζει ότι «είναι πανομοιότυπο με αυτό του καπνού. Γι’ αυτό και στην περιοχή μας βρήκαμε αρκετό κόσμο να καλλιεργήσει. Όταν οι παραγωγοί σταμάτησαν την καλλιέργεια καπνού τους έμεινε ο εξοπλισμός (μηχανές, ξηραντήρια κ.α.). Η στέβια λοιπόν έχει την ίδια ακριβώς διαδικασία καλλιέργειας και το κόστος είναι το ίδιο και ίσως λίγο χαμηλότερο από αυτό του καπνού. Η συγκομιδή υπολογίζουμε ότι θα ξεκινήσει περίπου στα τέλη Αυγούστου».

Εισαγωγές


Τέλος σε ερώτησή μας σχετικά με τα διάφορα προϊόντα που διαφημίζονται στην χώρα μας και τα οποία περιέχουν στέβια ο κ. Σταμάτης μας αναφέρει: «η στέβια που περιέχουν αυτά τα προϊόντα είναι εισαγωγής. Οι χώρες από τις οποίες εισάγουμε είναι η Κίνα, Λατινική Αμερική αλλά και Βουλγαρία. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά είναι χαμηλότερης ποιότητας από αυτό που έχουμε την δυνατότητα να παράξουμε στην Ελλάδα. Εμείς αυτό που θα βγάλουμε μπροστά είναι ένα προϊόν με μια υπεράξια αφού υπάρχει και η τάση για την προώθηση του “ελληνικού προϊόντος”».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ