Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

G8: Ενωμένοι για την ειρήνη στη Συρία

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
19/06/2013
Προσπάθεια επίλυσης των διαφορών ανάμεσα στη Ρωσία και τις χώρες της Δύσης αποτέλεσε η κοινή διακήρυξη των ηγετών της G8, έπειτα από τη διήμερη συνάντησή τους στη Βρετανία. 

Οι ηγέτες των πιο προηγμένων βιομηχανικά εθνών του πλανήτη ανέφεραν ότι είναι ενωμένοι στη θέληση για μια διεθνή διαπραγμάτευση «το συντομότερο δυνατό» η οποία θα οδηγήσει σε ειρήνευση στη Συρία «υπό μια ηγεσία η οποία θα εμπνέει εμπιστοσύνη στο συριακό λαό». 

Με τις αντιρρήσεις της Ρωσίας σχετικά με την προδιαγραφή του πολιτικού μέλλοντος της Συρίας, το κείμενο ολοκληρώθηκε χωρίς αναφορές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Η Ρωσία μπλόκαρε κάθε αναφορά στην πολιτική τύχη του Σύρου προέδρου στο κείμενο της τελικής διακήρυξης, είχε δηλώσει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ. 

Η Μόσχα θεωρεί την διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για το συριακό τη μόνη διέξοδο για να δοθεί τέλος στην εμφύλια διαμάχη στη χώρα, πρόσθεσε ο κ. Ριάμπκοφ, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος, μαζί με τους υπόλοιπους επτά ηγέτες, θα καλέσει σε επίσπευση της «Γενεύης 2». 

Οι προσπάθειες αυτές αναμένεται να καταλήξουν στην ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη, η οποία πιθανότατα μεταφέρεται για τον Αύγουστο και μπορεί να οδηγήσει στην αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία. Μάλιστα, σύμφωνα με την διακήρυξη, οποιοδήποτε μέρος θελήσει να λάβει μέρος στις συνομιλίες θα πρέπει να συμφωνεί στην αποπομπή των μαχητών της Αλ Κάιντα από τη Συρία. 

Παράλληλα, δεσμεύει πόρους ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες και καταδικάζει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία τόσο από τις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και από την πλευρά των ανταρτών, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη διάκριση. 

Ακόμη, οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ διακήρυξαν την άρνησή τους να πληρώνουν λύτρα σε περιπτώσεις απαγωγών από «τρομοκράτες», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. 

Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, η «βιομηχανία» των απαγωγών απέφερε περίπου 70 εκατ. δολάρια στο σύνολο του δικτύου Αλ Κάιντα στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. 

Τέλος, οι πρόεδροι Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν στη διοργάνωση μιας διμερούς συνόδου κορυφής μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα. 

«Για να ενισχυθεί η εποικοδομητική φύση των σχέσεών μας προβλέπουμε να διατηρήσουμε τακτικές επαφές στο πιο υψηλόβαθμο επίπεδο και να διοργανώσουμε μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφωνούν όσον αφορά στον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στη Συρία ωστόσο και οι δύο θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία και οι εμπόλεμες πλευρές να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συνέκρινε με «εθνική προδοσία» μια ενδεχόμενη αποχώρησή του την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

Στη συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Άσαντ σημείωσε ότι η σύρραξη πρόκειται να διαρκέσει «επί μακρόν», κατηγορώντας τις χώρες οι οποίες υποστηρίζουν την αντιπολίτευση ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για ειρήνευση. 

«Είναι μέσω εκλογών ή μετά κάποιο δημοψήφισμα, που κάποιος μπορεί να μάθει εάν ο λαός θέλει να τον κάνει να εγκαταλείψει το αξίωμά του. Η θητεία του προέδρου της Συρίας λήγει το 2014. Σε περιόδους κρίσης είναι θεμιτό να μην εγκαταλείπει κανείς τη χώρα του», συμπλήρωσε. 

Επιπλέον, ο Σύρος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες «εκατοντάδες» μαχητές της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ οι οποίοι δρουν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά προσπάθησε να μειώσει τη σημασία της παρουσίας τους.
ΠΗΓΗ : "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ