Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Aviationist η κινεζική αεροπορία ανέφερε την επιτυχή δημιουργία του νέου drone αναλόγου του αμερικανικού RQ-170 Sentinel, το οποίο φέρει υψηλή τεχνολογία και επιχειρησιακές δυνατότητες .
Το RQ-170 Sentinel κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, και έχουν κατασκευασθεί περιορισμένος αριθμός μοντέλων του εξαιρετικά πανάκριβου τηλεκατευθυνόμενου εναέριου οχήματος. Το κόστος κατασκευής του η πολυπλοκότητα καθώς και η προηγμένη τεχνολογία που φέρει δεν δύναται να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλο UAV, το οποίο χρησιμοποιείται αυτή την στιγμή από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου για επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και όχι μόνο.
Το RQ-170 χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για λογαριασμό της CIA. Έχουν κατασκευασθεί συνολικά 20 τέτοιου τύπου εναέρια οχήματα .
Το αμερικανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα RQ-170 δεν έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις επιθετικού χαρακτήρα αλλά για επιχειρήσεις επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών . Κύριο καθήκον του αποτελούν οι μυστικές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών δια μέσου της επικράτειας ξένων κρατών που διαθέτουν ισχυρά συστήματα αεράμυνας.
Με γνώμονα τις μεγάλες δυνατότητες του το UAV RQ-170 συμμετείχε σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν την Β.Κορέα και το Ιράν . Βέβαια το Δεκέμβριο του 2011 πάνω από το έδαφος του Ιράν , η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχασε μία μονάδα, προφανώς λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου.
Σύμφωνα με τον συντάκτη της ιστοσελίδας Aviationist David Tsentsiotti το Ιράν «δέχθηκε» σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την επίσκεψη μιας ομάδας κινέζων ειδικών που «μελέτησαν» τη συσκευή( φυσικά με κάποιο αντάλλαγμα λέω εγώ!!!) . Αυτό ήταν μια απόλυτα φυσική πορεία των πραγμάτων. Οι Κινέζοι «βρίσκουν» συχνά πρόσβαση σε αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία. Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι Κινέζοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες μελέτησαν τα μέρη του αμερικανικού μαχητικού F-117 που κατέπεσε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία το 1999
Βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολη μια πιστή αντιγραφή ενός τέτοιου συστήματος που διαθέτει ένα πολύ εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα, ειδικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό αλλά και εξελιγμένο μεν «κλειδωμένο» δε λογισμικό. Οι δημιουργοί του αμερικανικού drone είχαν εξετάσει αυτήν ειδικά την παράμετρο που αφορούσε το σενάριο το RQ-170 «να έπεφτε» στα χέρια του εχθρού.
Από την άλλη όμως, ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα κινεζικής κατασκευής με παρόμοια χαρακτηριστικά πτήσης και επιπέδου του RQ-170 αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα. Στο μέλλον, κινεζικά εναέρια οχήματα που θα διαθέτουν τεχνολογία αιχμής θα αποτελούν τετελεσμένο γεγονός.
Δύο κινέζικα 5ης γενεάς μαχητικά αεροσκάφη καθώς και η κατασκευή ενός υπερπροηγμένου έστω αντιγράφου drone από την κινεζική αμυντική βιομηχανία αποδεικνύει την αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών να «σταματήσουν» τη μαζική ροή δυτικής στρατιωτικής τεχνολογίας στην Κίνα.
Η Κίνα δημιούργησε ένα «πολύπλοκο σύστημα» με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων που τις δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλεύεται στο έπακρο ότι «πέσει στα χέρια της» από προηγμένα δυτικού τύπου συστήματα .
Σχόλιο:
Επειδή τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται σύμφωνα με έκθεση ανάλυσης μελλοντικών απειλών για τις ΗΠΑ από το ινστιτούτο αναλύσεων Arlington, ο Κινεζικός στρατός σχεδιάζει την δημιουργία σμηνών Drones με κύριο σκοπό την εξουδετέρωση των αμερικανικών αεροπλανοφόρων, αναφέρει η ιστοσελίδα stratrisks.com.
Ο στόλος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτών θα έχει την δυνατότητα να εξαπολύει «ειδικούς πυραύλους» με την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά κύματα εναντίον των αεροπλανοφόρων αποτελώντας παράλληλα μία «απάντηση» στο πρόβλημα της κυριαρχίας των αμερικανών στις κινεζικές θάλασσες.
Η Κίνα άρχισε δημοσίως να αναφέρεται σε εγχώριο πρόγραμμα παραγωγής drones απο τον Οκτώβριο του 2009, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της εθνικής επετείου της χώρας. Από τότε, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προχωρήσει στην μαζική παραγωγή τουλάχιστον 280 UAV, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε «αποστολές πληροφοριών, παρακολούθησης , αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου , αλλά και επιθέσεων ακριβείας », σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο στρατιωτικών αναλύσεων Arlington για τις μελλοντικές απειλές των ΗΠΑ η Κίνα έχει προβεί σε μαζική παραγωγή drones ειδικά για τον σκοπό αυτό αναφέρει ο επικεφαλής της έκθεσης αυτής Ian Easton .
«Η πιθανότητα η Κίνα να ξεπεράσει τεχνολογικά τις ΗΠΑ στον τομέα αυτό δεν είναι μακριά λόγω του τεράστιου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα αλλά και την έρευνα που διεξάγεται στον τομέα αυτό επενδύοντας πολλά κεφάλαια σημειώνοντας παράλληλα αλματώδη πρόοδο ». «Επίσης η Κίνα έχει επιδοθεί σε μία τεράστια παγκόσμια εκστρατεία «αλίευσης» τεχνολογίας αιχμής από προηγμένες χώρες μέσω του διαδικτύου και όχι μόνο στον τομέα αυτό με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου των δικών της UAV «που μοιάζουν ακριβώς όπως τα Predator ή το Global Hawk» και του RQ-170 δηλώνει ο Ian Easton.
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
http://www.military-informant.com/index.php/airforce/3126-1.html#.UbLo8ZyBNAI