Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στη Μόσχα οι δηλώσεις του προέδρου της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, σχετικά με την πρόσφατη ιστορία των δύο χωρών.
Σε συνάντησή του με ρώσους κυβερνητικούς εκπροσώπους, ο Γερμανός πρόεδρος συμβούλεψε τους Ρώσους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και να παραδεχτούν τα λάθη του ναζισμού και της σοβιετικής ιστορίας.
«Η συλλογική συνείδηση ​​διαμορφώνεται όχι μόνο από τις μεγάλες νίκες και τις μεγάλες πληγές, αλλά και από το αίσθημα ενοχής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να μετανοήσει για την ιστορία της, διότι, παρά το γεγονός ότι η πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης δεν ήταν ιδανική και δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει ιδανική πολιτική , η Σοβιετική Ένωση ποτέ δεν έκανε φυλετικές διακρίσεις και δεν έθεσε ζήτημα καταστροφής ολόκληρων λαών.
Ο κύριος Ναρίσκιν πρότεινε επίσης στο Γερμανό πρόεδρο να ξεσκονίσει τις γνώσεις του σχετικά με την ιστορία της Ρωσίας σημειώνοντας, ότι «η νίκη στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο η Σοβιετική Ένωση διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, ήταν η αφετηρία για την αναθεώρηση του ρόλου του ναζισμού στην ιστορία ».
Γ. Μοτσάκος