www.politikologia1.gr
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ/Δρα ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ε.ΔΡΟΥΓΟΥ.
1.ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΔ;
Προέρχομαι από στρατιωτική οικογένεια. Δεν θέλω να πάω χρονικά πιο πίσω. Ο μακαρίτης ο πατέρας μου ήταν ανώτατος στρατιωτικός τάξης 49Α της ΣΣΕ, με πολεμική δράση έχοντας τιμηθεί με Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και Πολεμικούς Σταυρούς επ ανδραγαθία. Βαθύτατα δημοκρατικός και εναντίον των άκρων της μιας ή της άλλης πλευράς. Έντονα κατά του ναζιστικού και φασιστικού χώρου, ενώ έτυχε δυσμενών μεταθέσεων από το άθλιο Απριλιανό καθεστώς. Προέρχονταν από κεντρώα Βενιζελική οικογένεια. Μετά την αποστρατεία του και μέχρι που έφυγε από την ζωή, παρακολουθούσε σε καθημερινή βάση τα συμβαίνοντα , και όταν ήμουνα εδώ αλλά και στο εξωτερικό συζητούσαμε καθημερινά τα διεθνή ζητήματα και τα εθνικά μας θέματα. Είχε μεγάλη εμπειρία σε θέματα αντιμετώπισης αντάρτικου. Γενικώς με τους γονείς μου συζητούσαμε πάντοτε πολιτικά και διεθνολογικά θέματα, και αυτό τους άρεσε πολύ. Ο πατέρας μου πίστευε πολύ στην αξιοκρατία που δυστυχώς λόγω του βρώμικου κομματισμού δεν υπάρχει στις Ένοπλες Δυνάμεις , που δυστυχώς οι κρίσεις στους ανώτατους βαθμούς γίνονται με λίστες. Που προσωπικά τις ονομάζω λίστες ντροπής.
Αναφορικά με εμένα λόγω σπουδών και μεταπτυχιακών μου σε διεθνείς σχέσεις και αμυντικά θέματα, έχω επί σχεδόν 16 χρόνια έλθει κοντά σε χιλιάδες στελέχη εε και εα. Δεν υπάρχει σχηματισμός από ταξιαρχία και πάνω από την επικράτεια, που να μην έχω δώσει πάνω από 5-6 διαλέξεις. Το ίδιο και σε Γενικά Επιτελεία. Οι πιο στενές μου παρέες είναι αξιωματικοί που με ενημερώνουν για όλα. Λόγω πολλών επιμέρους ασχολιών μου με νέους τομείς έχω μειώσει τις δραστηριότητες με αυτούς στον τομέα της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης που τον θεωρούσα και θεωρώ ως τον κορυφαίο. Δυστυχώς η εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης έχει πέσει δραματικά. Το βλέπεις στις μελέτες και εργασίες των αξιωματικών. Αλλά το σύστημα δεν ενδιαφέρεται και συνεπώς …τι να λέμε…στα πλαίσια του περιοδικού Στρατιωτική Επιθεώρηση στο παρελθόν έγραψα 4 ειδικά ένθετα που ακόμα και σήμερα χρησιμεύουν σε χιλιάδες στελέχη και πάρα πολλοί μου το επισημαίνουν. Μου αρέσει η πρωτογενής και παραγωγική δουλειά και όχι οι αντιγραφές και η κλοπή ιδεών. Και τέτοιες αθλιότητες δυστυχώς υπάρχουν.
Για εμένα όμως πιο σημαντική ήταν η επί 11 ετία και πλέον διεθνής παρουσία μου σε ομιλίες και συμπόσια όλων των Νατοϊκών επιτελείων και σχολών. Με απλά λόγια έχω δώσει συνολικά διαλέξεις μέσα σε Γενικά Επιτελεία 14 χωρών, σε αμέτρητα διεθνή κέντρα αναλύσεων του ΝΑΤΟ και κρατών του Αραβικού Συνδέσμου, στην Σενεγάλη, στη Νότια Αφρική, στην Συγγαπούρη , στο Καζακστάν κλπ. Δεν χρειάζεται να τα αναφέρω. Ιστορία μίας ζωής στην εκπαίδευση. Συνολικά 8964 ξένοι αξιωματικοί έχουν παρακολουθήσει τις ομιλίες μου από 112 χώρες του πλανήτη. Προ ημερών είχα αξιωματικούς από Νιγηρία, Σενεγάλη, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν και Λευκορωσία. Και όταν βλέπω κάποιους στα παρακμασμένα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια να μιλάνε που και που για διάφορα θέματα…λέω τι λένε Θεέ μου!!! Έχω πάει σε 55 χώρες του πλανήτη και ένα λέω ότι τίποτα δεν ξέρω…αλλά κάποιοι τα γνωρίζουν όλα…. Σε ορισμένες πάνω από 20 φορές και έχω ένα τεράστιο δίκτυο αξιωματικών από όλο τον κόσμο….μιλάμε αμέτρητο…ειλικρινά που μου στέλνουν συνέχεια και καθημερινά υλικό. Είμαι ο μόνος Έλληνας αναλυτής που στα τέλη της δεκαετίας του 90 έδωσα διαλέξεις σε 11 κορυφαίες Διοικήσεις και σχολές επιτελών των ΗΠΑ. Οι πλακέτες μου το αποδεικνύουν. Τέλος πάντων έχω ευρύτερα ενδιαφέροντα τώρα…
2.ΠΟΙΑ ΕΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ;
Τα προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας σήμερα είναι τεράστια.
Ποτέ δεν έχει απαντήσει κάποιος στο μόνιμα ερώτημα μου εδώ και 16 χρόνια που έδινα διαλέξεις για το τι είδους στρατό θέλουμε. Ποτέ. Γιατί πάντα μπαίνουν οι πολιτικοί και χαλάνε τον χώρο. Όσο για τις λεγόμενες αναδιοργανώσεις έχω βαρεθεί να τις ακούω από την εποχή του Σκαρβέλη που ήμουνα στο εξωτερικό, μέχρι την εποχή των Παραγιουδάκη-Αντωνακόπουλου-Γράψα-φράγκου….και τώρα Κωσταράκου. Αυτές δεν είναι αναδιοργανώσεις. Είναι μπαλώματα και επιλογές ανάγκης…και στο τέλος δεν γίνονται Ή κλείνεις ή δεν κλείνεις σχηματισμούς. Υπήρχαν και υπάρχουν σχηματισμοί στην Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία που έπρεπε να είχαν κλείσει από το 2003 και δέκα χρόνια μετά ακόμα υπάρχουν. Τώρα αν λέγεται αναδιοργάνωση το ότι μεταπίπτει η Χ ταξιαρχία πεζικού στις Σέρρες σε Σύνταγμα, αυτό ας μην το σχολιάσω…τέλος πάντων….το όνομα μου στην κυρά γειτόνισσα……Δεν ξέρουμε τι θέλουμε… Το βασικό είναι ότι δεν έχουμε υπουργούς και Αρχηγούς Επιτελείων με διευρυμένο πνεύμα….Δεν γνωρίζουν τα θέματα και οφείλουν τις θέσεις τους σε κομματικά κριτήρια….Δεν πάμε μπροστά. Πίσω πάμε. Κομματικές ηγεσίας είναι ηττημένες ηγεσίες. Άσε που όλοι νομίζουν ότι είναι δεύτεροι ή και πρώτοι του αείμνηστου αρχιστρατήγου Αλέξανδρου Παπάγου…Είναι μακριά κοιμώμενοι. Έχω πει και γράψει ο Θεός να βάλει το χέρι του… Μην πω για μερικούς γιατί θα γελάσει κάθε πικραμένος. Προσωπικά πάντοτε εκτιμούσα τον επίτιμο Α/Γεεθα στρατηγό Δημήτριο Γράψα και πάρα πολύ τον παραιτηθέντα πέρυσι Α/ΓΕΣ αντιστράτηγο εα Κώστα Ζιαζιά.
Οι Ένοπλες δυνάμεις σήμερα είναι μπροστά σε σοβαρότατα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Δεν μπορούνε να αποδώσουν τα αναμενόμενα, ενώ κάποιοι της ηγεσίας πιέζουν τα παρακάτω στελέχη για να φανούνε οι ίδιοι αρεστοί στην πολιτική ηγεσία. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Οι ανεπάρκειες πολλών ανωτάτων…είναι απίστευτες. Δεν θέλω να περάσω σε λεπτομέρειες. Δεν αξίζει. Τα οικονομικά προβλήματα των στελεχών είναι χαοτικά. Οι αξιωματικοί είναι στο απόσπασμα και με τον τρόπο της εξαθλίωσης-όπως όλους τους Έλληνες-τους έχουνε φέρει στα όρια ή και πέρα από τα όρια. Ο αξιωματικός επιτελεί λειτούργημα, άλλα η πολιτεία δεν το καταλαβαίνει…Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να το καταλάβει…μπορεί όμως να είναι και αργά… Δυστυχώς και οι ηγεσίες δεν τους αμύνονται πολύ…μου τα λένε κάθε μέρα Μετά άντε να κάνεις οικογένεια….Και δεν ενδιαφέρονται οι ανώτατοι και για τις εκατοντάδες παραιτήσεις κάθε χρόνο. Θα περίμενα περισσότερη ευαισθησία. …πιο πολύ έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα…και πιο πολύ προσπάθεια στο να κατανοήσεις τα προβλήματα των αξιωματικών. Τους έχουνε πάει σε μισθούς καθίζησης και δεν μιλάνε. Γνωρίζω πάρα πολλές οικογένειες που είναι σε αδιέξοδα. Αν έχεις και παιδιά με σπουδές, άντε αντιμετώπισε τα…, ειδικά αν δεν εργάζεται και η σύζυγος, έχεις τελειώσει από χέρι.
Αν τέλος πάμε και στην εκπαίδευση, μερικοί νομίζουν ότι αν κάνουνε μία-δυο βραδινές διακλαδικές ασκήσεις, τότε όλα είναι καλά….Πιραντελικά «είναι έτσι αν έτσι νομίζουν…».ΟΙ θέσεις μας στο εξωτερικό έχουνε μειωθεί, ενώ το ίδιο συμβαίνει με την συμμετοχή μας σε Σχολεία εξωτερικού και εσωτερικού. Μειωμένη ως ανύπαρκτη παρουσία. Δεν θέλω να δώσω στοιχεία…είναι εμφανές από πίνακες που διαθέτω. Τα λόγια είναι περιττά που τραγούδησε παλιά ο φίλος μου λαϊκός και ερωτικός τροβαδούρος Τόλης Βοσκόπουλος…παράθυρα κλειστά που δεν θα ξανανοίξουνε…»
3.ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ;
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ;
Λύσεις υπάρχουν, αλλά δεν θέλουν οι αρμόδιοι να τις υιοθετήσουν γιατί υπακούν στην τρόικα. Εγώ υπακούω στην φωνή της πατρίδας μου. Εκεί είναι η διαφορά μας. Στα θέματα άμυνας-παιδείας και υγείας του λαού δεν κάνεις υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, εκτός αν είσαι εντολοδόχος. Ξέρεις Γιάννη αν και πολύ μικρότερος έχω ασχοληθεί με εκείνα τα βρώμικα υποκείμενα των δωσίλογων στην κατοχή 1941-1944. Είμαι πολύ ευαίσθητος σε αυτό το θέμα, γιατί οι οικογένειες των γονιών μου υπέφεραν από τα μιάσματα και τους Γερμανοτσολιάδες. Με αφορμή τα μνημόνια της εθνικής ντροπής και βαρβαρότητας, μελετώ σε βάθος με δυο φόλες μου εκείνη την χρονική περίοδο…και δυστυχώς παρά τις διαφορετικές χρονικές περιόδους υπάρχουν ομοιότητες…Άνθρωποι κατώτεροι των περιστάσεων χειρίζονται τις τύχες του τόπου. Είπα στο πρώτο μέρος της συνέντευξης ότι δεν υπάρχει ένας Βενιζέλος, Καποδίστριας, Πλαστήρας και Παπάγος. Δυστυχώς για την πατρίδα μας.
Συνεπώς για να υπάρξουν λύσεις, πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα και να σταματήσουμε επιτέλους να παίρνουμε εντολές από τον κάθε σακάτη και κακόψυχο Σόιμπλε και τις παραφυάδες της Ευρωτοκογλυφίας. Θέλει ηγεσίες πολιτικές και στρατιωτικές που δεν έχουμε τώρα. Υπάρχουν ασφαλώς υγιή στελέχη, αλλά το βρωμοσύστημα δεν τα αφήνει να αναδυθούν. Γνωρίζω πατριώτες και έντιμους ανθρώπους…αλλά. Πάντως θα επικαλεστώ αγαπημένο μου συνθέτη και στιχουργό τον αείμνηστο Μάνο Λοίζο στο «η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει»…στο είπα είμαι λάτρης της μουσικής !! Ξέρεις μόλις περάσουν οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα μας πατήσουν και διαλύσουν….Με τέταρτο και πέμπτο μνημόνιο…Για αυτό λέω ξυπνήστε…. Προσωπικά αν και διάκειμαι θετικά με την Δύση , συνεχώς επικρίνω την Δύση για τις άθλιες επιλογές της. Προσωπικά κάνω κάθε μέρα στον εαυτό μου αυτοκριτική, ενώ αυτοί που έχουν οδηγήσει την χώρα στο χάος τα τελευταία χρόνια δεν κάνουνε…Και οι τρισάθλιοι Τσολάκογλου-Λογοθετόπουλοι και Ράλληδες που ήσαν στις κυβερνήσεις της εθνικής ντροπής επί κατοχής έλεγαν ότι το κάνουνε για να σώσουν τον τόπο και χιλιάδες Έλληνες… Στις δίκες των δοσίλογων εκείνος ο ανεκδιήγητος Τσολάκογλου είπε ότι «συνθηκολόγησε για να μην καταστραφεί η χώρα και ο στρατός!!!». Ντροπή, ενώ παραβίασε και την διαταγή του αρχιστρατήγου με 13 από τα 21 οχυρά να μην έχουνε καταληφθεί…οι συγκρίσεις των αναγνωστών και φίλων… Ο αρχιστράτηγος στις δίκες των δωσίλογων ήταν πολύ ανθρώπινος…μα πάρα πολύ…Μέχρι και τον Κατσίμητρο τον αποκατάστησε…λόγω προτέρου έντιμου βίου…Σκεφθείτε ότι οι δωσίλογοι έπιναν σαμπάνιες με τους κατακτητές της πατρίδας μας και ο αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος ήταν στο Νταχάου….Προχθές έπινα καφέ με 8 συνταγματάρχες εε και τους το έλεγα και μου έρχονταν να βάλω τα κλάματα….Μου τα έλεγαν ο παππούς μου και ο πατέρας μου. Δεν δέχομαι ούτε στιγμή την πατρίδα μου σκλαβωμένη. Η αντίσταση είναι απέναντι σε κατοχή νόμιμη.
Με μία άλλη κυβέρνηση φίλε μου και έξω από τα μνημόνια υπάρχουν λύσεις. Απλά οι τωρινοί θέλουν Τους Γερμανούς πάνω από τα κεφάλια τους….Για λίγο ακόμα
4.ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ;
Οι Ενώσεις καλές είναι αλλά οριακότατων δυνατοτήτων. Αφού σχετίζονται με τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Άμυνας δεν είναι ικανές για το παραπέρα…Αυτή την φορά κάτι παραπάνω έκαναν….αλλά δεν μπορούν ή δεν θέλουν. Εφόσον οικονομικά στηρίζονται οι προσπάθειες τους ως ένα βαθμό δεν μπορείς να περιμένεις πολλά. Φταίνε και οι πρώην που ήσαν αραχτοί ως πρόεδροι των Ενώσεων επί πολλά χρόνια που τις οδήγησαν σε κομματικές διασυνδέσεις και απραξία. Πάλι ο κομματισμός φίλε Γιάννη. Ποτέ δεν χαρακτήρισα άνθρωπο, λόγω κομματικών θέσεων. Ποτέ. Ειλικρινά. Διαφωνίες έχω με πολλούς, αλλά μέχρι εκεί. Κακεντρέχεια και εχθρότητα μην δείχνεις…¨όταν κάποιος ήταν πρόεδρος μια Ένωσης επί 12 χρόνια και ενώ είχε σοβαρότατα προβλήματα υγείας παρέμενε στην θέση του και ασχολούνταν με τα κομματικά…τι να λέμε….Δεν έκαναν προεργασία για να μπορούν οι διάδοχοι τους να κάνουν το παραπέρα… Θα έπρεπε να προχωρήσουν σε πιο σκληρές αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση για τα οικονομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα….Δεν είμαι ικανοποιημένος. Μπορούνε περισσότερα….ας συμβουλεύουν και παραέξω…Δεν χρειάζεται να έχουν φοβικά σύνδρομα….
5.ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ;
Οι μη-θεσμικές σαν ιδέα είναι θετική η παρουσία τους. ειλικρινά. Όμως δεν έχουν κοινό μέτωπο. Είναι αρκετές. Παρακολουθώ την δράση τους. Θα μπορούσαν από την θέση τους να διαδραματίσουν πιο σημαντικό ρόλο. Κάποιοι μέσα από αυτές θέλουν να πρωτοστατήσουν. Εδώ χρειάζεται το ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ. Δυστυχώς δεν έχουν τύχει της απόκτησης δύναμης που έχουν στο εξωτερικό. Γνωρίζω σε Γερμανία-Ολλανδία κλπ. Συνεργάζονται με άλλες κοινωνικές δυνάμεις. Έχουν δικά τους ΜΜΕ. Κάνουν δικές τους μελέτες. Προχωράνε σε αναζήτηση φίλων και συμμάχων σε διάφορους τομείς. Δεν θέλω να τα πω εδώ….Περίμενα πιο πολλά… Και χρειάζεται ένας ελάχιστος κοινός παρανομάστης αντίδρασης και απάντησης. Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης είπα για το Ινστιτούτο Αλμπερτ Αϊνστάιν….ο νοών νοείτω…ξυπνήστε. Με ανακοινώσεις και καταγγελίες δεν κάνεις τίποτα….περιστροφή και κύκλους περί τον εαυτό σου.
6.ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΤΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ-ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ;
Ο ρόλος που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είναι σημαντικός. Πέραν νομικών και άλλων ενεργειών, είπα ότι θα μπορούσαν οικονομικά-πολιτικά και κοινωνικά να αντιδράσουν. Βαρέθηκα να βλέπω ανακοινώσεις. Σε κάποια φάση το φθινόπωρο Γιάννη να κάνουμε επ αυτών μια μικρή συζήτηση…Θα έχει αξία τότε η χρονική παρέμβαση μου. Το εννοώ πραγματικά. ¨έχω κάποιες καλές σκέψεις…έτσι πιστεύω….
7.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ;;
Πριν απαντήσω σε αυτό εκτιμώ ότι δεν χρειάζεται κόμμα που να στηρίζεται σε επικεφαλής στελέχη αποστράτους. Μην συγχέουμε τα πράγματα. Για αυτό και πριν ένα χρόνο δεν πέτυχαν κάποιο αποτέλεσμα. ..Τα είχα θίξει τότε στον πρώην πρόεδρο και φίλο Νίκο Αλικάκο με τον όποιο για ένα τετράμηνο συνεργάστηκα. Δεν θέλησα ποτέ έκτοτε να δημοσιοποιήσω τους 24 λόγους γιατί ο ΣΕΕ απέτυχε. Δεν το κάνω για λόγους αρχής. Από τότε πάλι βλέπω ανακύκλωση προσώπων, και οι εκτιμήσεις μου είναι περίπου οι ίδιες. Για να αποκτήσουν δυναμική και αξιοπιστία θα πρέπει να κάνουνε πάρα πολλά μέσα σε ένα εξάμηνο, και δεν προλαβαίνουν λόγω των δραματικών επερχόμενων εξελίξεων. Υπάρχουν στους κύκλους του ΣΕΕ κάποια θετικά πρόσωπα, αλλά δεν φθάνει αυτό…. Πάντως θυμάμαι στο facebook ράψει ότι δεν έβλεπα φως…., ακόμα και αν κάποιος πρώην αρχηγός επιτελείου αναλάμβανε επικεφαλής. Την στιγμή που κατεβαίνουν μόνοι τους είναι πάρα πολύ δύσκολα. Θα ήταν καλύτερα-αν παραμένουν αντιμνημονιακοί-σε κάποιο αντιμνημονιακό χώρο …και ξέρω ένα κόμμα που ενδιαφέρεται για την κίνηση τους.
Και κάτι άλλο. Δεν είναι το ίδιο με το Γουδί το 1909. Μην τρελαθούμε!!1 άλλο εκείνο το ανεπανάληπτο ορόσημο για την πατρίδα των εε αξιωματικών που έπαιξαν το κεφάλι τους κατά της εισαχθείσας άθλιας βασιλικής οικογένειας και των πριγκίπων και των βουλευτάδων της συμφοράς και άλλο τώρα. Το Γουδί για εμένα και η έλευση του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου από την Κρήτη μας ήταν και είναι για μένα το κάτι άλλο. Γιατί έχουνε ακουστεί ή παρακρουστεί και κάτι τέτοια…Η σεμνότητα δεν βλάπτει…Οι συγκρίσεις πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια. Πάντως προσωπικά έχω από το πρώτο μέρος της συνέντευξης κάνει την επιλογή μου εδώ και αρκετό καιρό.Κοίταξε σε αυτό που ρωτάς προβλήματα είναι λογικό να υπάρξουν. Μην τα βλέπουμε όμως όλα νομικά. Ο Θανάσης Δρούγος τα βλέπει πολιτικά, κοινωνικά, στρατηγικά και αν είναι εφικτά και πάνω σε αυτά υποσχέθηκα μετά το καλοκαίρι -για να μην χαθούνε τώρα οι ιδέες- να τα πούμε αποκλειστικά για αυτά και έχοντας εμπειρία από 3 διαφορετικές χώρες. Κάποιες σκέψεις μου θα φανούν προκλητικές. Δεν αποφεύγω ποτέ απαντήσεις. Άλλα θέλω να είμαι ΟΝ ΤΙΜΕ. Πάντως στην Πορτογαλία από την ιστορική αντιφασιστική επανάσταση των γαριφάλων των Ντακόστα Γκομές-Βάσκο Γκονσάλβες και Οτέλο Αντόνιο ντε Καρβάλιο μέχρι τους σημερινούς στρατιωτικούς ηγέτες μπορώ να πω ότι έχουνε πιο τσαγανό συγκριτικά με εμάς…Πάντα μέσα μου αγαπητέ Γιάννη ρέει πολιτικά δημοκρατικό αίμα , και είμαι ένθερμος υποστηρικτής δημοκρατικών επαναστάσεων , όπως εκείνων στην Πορτογαλία και στη Λατινική Αμερική. …Και το κατάλαβαν επί Μπιλ Κλίντον και οι ίδιοι οι Αμερικανοί και ζήτησαν συγνώμη από 30 και πλέον για την παροχή υποστήριξης σε βρόμικα φασιστικά καθεστώτα νοτίως του Ρίο Γκράντε επί δεκαετίες. Και αυτό τους τιμά.
8.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;
) Η χώρα μας είναι σε περίοπτη στρατηγική θέση, αλλά δυστυχώς σε συνεχή κατήφορο τα τελευταία χρόνια, λόγω των πολιτικών μας και της οικονομικής μας κατάρρευσης.
Είναι πιο πολύ ενδιάμεσος χώρος για την παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη. Δυστυχώς υπάρχουν τέτοιοι πυρήνες στον ελλαδικό χώρο, που συνδέονται με Αλβανικά, καυκασιανά και μεσανατολικά κυκλώματα. Αυτή την χρονική περίοδο-επειδή γνωρίζεις ότι επί 20 χρόνια ασχολούμαι-διδάσκω και γράφω για τρομοκρατία-δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Άλλα λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Συρία , των ασύμμετρων απειλών στα βόρεια σύνορα μας, και των διαφόρων εκτροπών από τις δραματικές εξελίξεις της Αραβικής Άνοιξης είναι καλό να είμαστε-παρά τα χάλια μας-σε αυξημένη ετοιμότητα. Βρισκόμαστε στην πρώτη τριαντάδα τρομοκρατικών στόχων επί 187 χωρών. Αυτό λέει κάτι… Πάντως αυτοί εδώ οι τυχάρπαστοι και άσχετοι περί ασύμμετρων απειλών στα εδώ Υπουργεία μας, δεν με ρώτησαν τα τελευταία χρόνια ποτέ/μετά το 2004 για το τι γίνεται…και μιλάμε ότι οι άνθρωποι στα σχετικά και καθ ύλη αρμόδια υπουργεία είναι άχρηστοι και κομματάνθρωποι….πάρε την ηγεσία της ΕΥΠ. μην πας μακριά….είναι σαν να βάλουνε εμένα στον Ιατρικό κλάδο σε εξειδικευμένα ζητήματα. Αρκεί να είσαι κομματοκύνας στην Ελλάδα…τίποτα παραπάνω…Και να σκεφθείς ότι στο εξωτερικό 11 φορές τον χρόνο , με καλούνε στα κορυφαία συμπόσια για την διεθνή τρομοκρατία. Έχω προσωπικό μου φίλο , εκπληκτικό μυαλό που έχει ασχοληθεί και γράφει επί δέκα χρόνια για τρομοκρατία στα Βαλκάνια και είναι συνεργάτης μου.. και αυτά τα κόμματο-παλικάρια δεν του έχουνε ζητήσει τα φώτα του….που σε πληροφορώ τα ζητάνε ξένες πρεσβείες εδώ….Η πατρίδα μας στην δίνη της αναξιοκρατίας και της καθολικής παρακμής. Άσε που τρώνε λεφτά και δεν παράγουνε τίποτα…
9.ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ
ΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ;
Ναι υπάρχει στενή σχέση. Είναι πλέον τεμνόμενοι οι κύκλοι της τροφοδοσίας της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Έχει ξεφύγει η τρομοκρατία από την μορφή της ένοπλης επαναστατικής βίας και των ιδεολογικών θέσεων. Μέσα στις φυλακές οι ποινικοί επικοινωνούν με αρχηγούς μαφιόζικων οργανώσεων σε Βαλκάνια αλλά και λιγότερο σε Καύκασο και Μ Άνατολή και συντονίζονται.
Δεν το συζητώ. Η πρόσφατη καταδρομική ενέργεια στα Τρίκαλα, σε συνδυασμό με τον συντονισμό με τις αλβανικές μαφίες σε Κόσοβο-Τέτοβο και εδώ μέσα το αποδεικνύει. Έχουμε πρόβλημα και δεν έχουμε αναλύσει σε βάθος τα όσα ετοιμάζουν κάποιοι να κάνουν. Γνωρίζω για δεκάδες εστίες στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας, στις όποιες διδάσκεται και προωθείται το πλαίσιο τρομοκρατίας-ποινικού χώρου και η κατάσταση με ανησυχεί πολύ. Δεν σου κρύβω ότι σε κάθε φυλακή της χώρας μας υπάρχει ισχυρότατο κύκλωμα συνεργασίας με τρομοκρατικές ομάδες καθώς και με παράνομες μικρο-ομάδες που βρίσκονται μια αναπνοή από τα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία και τα Σκόπια. Άσε τις διασυνδέσεις και τα πάρε-δώσε με άλλες ομάδες ειδικά σε Τσετσενία και Νταγκεστάν, που βρίσκονται στο Κόσοβο και ετοιμάζονται… Αγαπητέ Γιάννη όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε….η λαϊκή παροιμία τα λέει πολύ καλά.. Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Περίμενε να δεις περιπτώσεις με εμπλοκή διαδικτύου ή και με μεταφορά επικίνδυνων υλικών μαζικής καταστροφής(χημικά-βιολογικά-ραδιολογικά). Θέμα χρόνου είναι….όσο η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας χειροτερεύει. Προχθές εκλεκτός φίλος μου ταξίαρχος εε μου έλεγε ότι «με θυμόνταν το 1998 όταν για πρώτη φορά σε διαλέξεις μου ακούσαν οι αξιωματικοί μας από μένα για ασύμμετρες απειλές….».
10.ΠΟΙΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΔΥΝΗΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ;
Πιθανοί μελλοντικοί στόχοι θα είναι στρατιωτικές μονάδες, αστυνομικά κτίρια, διόδια εθνικών δικτύων, κυβερνοχώρος, μεγάλες τράπεζες και παραρτήματα τους, ενώ σε επόμενη φάση τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης , με σκοπό να προκληθεί χαοτική κατάσταση. Γνωρίζω για επαφές σε περιοχή του Κόσοβου Αλβανομαφιόζων με Τσετσένους και Οσετιανούς στις όποιες παραβρέθηκαν και δυο ποινικοί Αλβανικής προέλευσης με παρουσία και δράση στην χώρα μας. Τίποτα παραπάνω…Δεν είναι κινδυνολογία. Αξιωματικοί επικοινωνούν μαζί μου και το χαίρομαι και μου λένε «δάσκαλε πριν δέκα χρόνια τα έλεγες και κάποιοι λέγαμε τι λέει ο Θανάσης τώρα. Τα γραφόμενα σου το αποδεικνύουν…»
11.ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΤΥΠΗΜΑΤΟΣ;
Όχι βέβαια. Αν και λόγω ΟΑ 2004 βελτιωθήκαμε, αλλά σοβαρούς ανθρώπους που απέκτησαν εμπειρία για κομματικούς λόγους ή τους αποστράτευσαν ή τους έχουνε σε υποδεέστερες θέσεις. Εδώ ακόμα σε σχολές επιτελών έχουνε στο πρόγραμμα απαρχαιωμένες διαλέξεις. Από άλλο πλανήτη. Οι αποφασίζοντες δεν έχουνε πάει Βοσνία-Κόσοβο-Αφγανιστάν-νότιο Ιράκ να τα δούνε πρακτικά. Οι πιο πολλές διαλέξεις είναι για να γεμίζουν το πρόγραμμα. Δεν ασχολούμαι πλέον. Αν και υπάρχουν αξιωματικοί που επιδιώκουν τομές, δυστυχώς όμως τους καταπίνει το σύστημα, που δεν θέλει την βελτίωση και την ανοδική πορεία των στελεχών. Εδώ διοικούνε σχολές άνθρωποι που δεν τις έχουνε βγάλει… Διοικούνε σχηματισμούς άνθρωποι που πέρασαν τις σχολές κατ εντολή κομματικών μεθοδεύσεων… Δεν με ενδιαφέρουν πλέον αυτά. Έχω πάει σε επόμενες φάσεις, πολύ μπροστά. Άσε που μερικοί πάνε σε 1-2 διαλέξεις για να προβάλουν τα βιβλία τους….ΝΤΕΚΑΝΤΑΝΣ. Δεν θα το έκανα ποτέ…Μου τα λένε από μέσα…
Σε επίπεδο τεχνολογιών , βρισκόμαστε πολύ χαμηλά. Ορισμένα βηματάκια έγιναν, αλλά η χώρα υστερεί σε επίπεδο χειρισμού κρίσεων, πρόληψης, αποτρεπτικών μεθόδων, εργαστηριακών επιλογών, πληροφοριών, ανάλυσης πληροφοριών, εκτιμήσεων και πολλών άλλων. Ανοχύρωτη πολιτεία. Θα έπρεπε να πετάμε….Τα λέω αυτά επειδή τα ασχολούμαι. Άλλα χτύπα ξύλο αν συμβεί το κακό τι κάνουμε….Το βράδυ της απόδρασης από τα Τρίκαλα των δολοφόνων έγραψα για το πώς έβλεπα την ενέργεια….Τότε δεν είπε κανένας τίποτα. Μετά μου τηλεφωνούνε και γράφουνε ότι καλά τα είπα. Ευτυχώς υπάρχει θεός που τα βλέπει…Να δώσουμε έμφαση στην αντιμετώπιση κοινής δράσης τρομοκρατών και ποινικών σε αστικό περιβάλλον…εκεί θα παιχτούν πολλά.
12.ΜΗΠΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ;
Με διάφορες ξένες υπηρεσίες θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τις επαφές. Ειδικά με εκείνες που έχουν τεχνογνωσία. Κυρίως με τους Αμερικανοβρετανούς. Να ζητήσουμε την συνδρομή τους σε διάφορα θέματα. Επίσης με τις διάφορες υπηρεσίες της Σερβίας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας και Αραβικών χωρών. Είναι πολύ καλές και ειδικά η Σερβία και η Ρουμανία έχουνε κάνει πρόοδο και έχουνε διεισδύσει σε οργανώσεις με τζιχάντια και Αλβανοκοσοβαρικούς μαφιόζους. Επίσης με την Ρωσία σε θέματα ακραίων μουσουλμανικών ομάδων… Από τους ευρωπαίους είναι λίγοι αυτοί που έχουνε πιάσει τους σφυγμούς…Οι Γερμανοί είναι καλοί σε Μ Άνατολή και Κεντρική Ασία, ενώ και οι Ολλανδοί έχουνε κάνει υπολογίσιμες βελτιώσεις…Το βλέπω από τελευταίες μελέτες τους…
13.ΚΑΠΟΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔOΞΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ;
Με ξέρεις ως αισιόδοξο άτομο, αλλά δεν διακρίνω φως…Οι ένστολοι γνωρίζω ότι είναι ευαίσθητα άτομα και αγαπάνε την πατρίδα μας, πόσο μάλλον τώρα που έχουμε πέσει σε διαδοχικά οικονομικά και κοινωνικά βαρομετρικά χαμηλά και είναι σε μόνιμη κρίση η συνεκτικότητα μας. Για τους αξιωματικούς η πολιτεία πρέπει να κάνει πολλά και να τους δικαιώσει. Είναι καιρός να αφήσουμε τις τρόικες και να δούμε τι θα κάνουμε. Το είπα χρειάζεται μέσα από τον αφέντη λαό μια άλλη κυβερνητική επιλογή. Και όχι φοβικά σύνδρομα…Αυτά τα καλλιεργεί το παραπαίουν συστημικό κράτος. Αν δεν ενσκήψει η πολιτεία, εν όψει των προσεχών κινδύνων και απειλών θα βρεθούμε σε αδιέξοδα και δεν θα συνέλθουμε. Για τα χάλια στις ΕΔ περίμενα εδώ και δυο χρόνια παραιτήσεις ηγεσιών και μόνο ο Κώστας Ζιαζιάς το έκανε. Λες και οι επί του παρόντος στρατιωτικοί ηγέτες θα είναι για πάντα σε αυτές τις θέσεις….Σε λίγο θα διαπιστώσουν τι σημαίνει αποστρατεία και σύνταξη… Πέρασαν Αρχηγοί και δεν έκαναν τίποτα και τους βλέπω να πίνουνε καφέ και να λένε τις ασυναρτησίες τους…Μπορεί να έχουμε μείνει πολύ πίσω σε εξοπλισμούς και αυτό είναι τραγικό, αλλά ας κοιτάξουμε τουλάχιστον το ανθρώπινο δυναμικό.. Τι να το κάνω αν ηγούμαι στρατού που είναι σε κατάσταση προβληματική. Ο Στρατηλάτης Μ. Αλέξανδρος στις περίφημες διαβάσεις από Πακιστάν και Ινδία δεν έπινε νερό, αν δεν είχε πιει πρώτα ο στρατιώτης… Τέτοιους αξιωματικούς-ηγέτες θέλουμε…όλοι οι άλλοι είναι περιστασιακοί και αναλώσιμοι…Εμένα έτσι μου έμαθε ο πατέρας μου και το σπίτι
μου…
15.ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΠΟΣΟ ΗΣΥΧΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ;
Ασφαλώς όχι. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο είναι εκτός πραγματικότητας. Οι ασύμμετρες απειλές και τα θερμά επεισόδια μας περιμένουν. Δεν βλέπω πόλεμο με τους απέναντι. Αυτά είναι ξεπερασμένα. Έχουν αλλάξει οι πόλεμοι, και ως εκ τούτου και η πολεμολογία. Στην θέση αυτών που είναι τώρα στην ηγεσία, δεν θα κοιμόμουνα ποτέ ήσυχος. Είναι και η φύση μου τέτοια αγαπητέ Γιάννη. Δεν έχουνε μελετήσει οι κύριοι –και αφήνω τους πολιτικούς γιατί το επίπεδο είναι χαμηλότατο-την φύση και τις διαστάσεις των μετά-μοντέρνων και μετά-μεταμοντέρνων πολέμων. Ακόμα και οι Αμερικανοί ,ως και οι Ισραηλινοί το παλεύουν…αλλά έχουνε κάνει βήματα. Εδώ ακόμα βλέπουν γραμμές Μαζινώ, εννοώ και στα μυαλά τους, ενώ έχουμε μεταφερθεί στο διάστημα , στον μετά-κυβερνοχώρο και στους νέους πολέμους του ΟΜΠΑΜΑ. Θέλουν διάβασμα και να δώσουν εξετάσεις…γραπτά και προφορικά!!!
16.Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΑΤΟ;
Ο Θανάσης Δρούγος δεν κρύβεται πίσω από τα λόγια. Δεν ταιριάζει στον πολύ ελεύθερο χαρακτήρα μου. Η κριτική χωρίς εμπάθεια πρέπει να γίνεται. Επιβάλλεται. Το ΝΑΤΟ και τον Ευρω-ατλαντισμό τον υποστήριζα πολύ στον Ψυχρό Πόλεμο. Είχε λόγο ύπαρξης, εξ αιτίας των Σοβιετικών. Πάγια θέση μου. Έγραψα πρόσφατα και εστάλησαν σε όλο τον κόσμο σε 5 γλώσσες 3 άρθρα με κριτική στο νέο ΝΑΤΟ. Γιατί υπάρχει; Δεν είναι δυνατό η επί δεκαετίες κορυφαία στρατιωτική συμμαχία στον πλανήτη να κυνηγάει πειρατές ανοικτά της Σομαλίας, Ταλιμπάν στα βουνά του Χίντου Κους και να συνοδεύει τα παιδάκια να πηγαίνουν στα σχολεία τους στο Κόσοβο. Αν θέλεις τέτοια άλλαξε το καταστατικό της Συμμαχίας. Ποτέ δεν έκρυψα τα πιστεύω μου. Ποτέ δεν είδα το ΝΑΤΟ σαν κάποιους αξιωματικούς (πάρα πολλοί με οριακότατα Αγγλικά) που επήγανε για οικονομικούς λόγους… Για μένα το ΝΑΤΟ είναι οι αρχές που δένουνε την Β.Αμερική με την Ευρώπη, λόγω της Σοβιετικής αρκούδας. Πάνε αυτά τώρα. Υπάρχει παντού λευτεριά από το φθινόπωρο της οργής του 1989. Προχθές είδα ότι η Κολομβία και η Μογγολία θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ!! Αν είναι δυνατό!! Τα είχα γράψει πέρυσι στις ιστοσελίδες μου, με διαφάνεια και καθαρά λόγια. Δεν μπορώ τα δήθεν στην ζωή μου..….Πέρασαν αυτά. Ή άλλαξε το ΝΑΤΟ και πες το κάπως αλλιώς ή κατάργησε το…Όλα τα άλλα είναι για παραμυθατζήδες και εκ του πονηρού… Εγώ το ΝΑΤΟ το ήξερα και το ξέρω…άλλοι πρέπει να ενημερωθούν. Σχετικά με τις σκέψεις μου από τα 3 άρθρα σε πληροφορώ ότι 2 από τις 3 πρωην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μου απάντησαν και μου έδωσαν τροφή για περαιτέρω σκέψη…Η Ατλαντική διάσταση δεν είναι κάτι απλό…
17.ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ;ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΑΣ;
Έχω αργήσει λόγω των γεγονότων στην πατρίδα μας και διεθνώς, Δεν μπορώ να τα προλάβω όλα. Έχω λόγω εντυπωσιακού αρχείου πει ότι σε περίπου ένα χρόνο από τώρα-πρώτα υγεία και να είμαστε όλοι καλά-ότι θα γράψω ένα βιβλίο για το ιστορικό της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Εκεί φίλε Γιάννη θα αποκαλύψω απίστευτα πράγματα αμυνόμενος της πατρίδας μας, αλλά και συγκεκριμένων αρχών του Ατλαντισμού , με έντονη κριτική στον Ατλαντισμό. Από αναλυτή που πιστεύει σε αυτόν. Πολλοί μπορεί να χάσουνε και τον ύπνο τους…ειδικά τώρα που το ΝΑΤΟ καθιστά πολλά έγραφα διαθέσιμα και τα αποχαρακτηρίζει.
18.Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΕΛΚΕΔΑ;
Το Κέντρο έχει κάνει χάρη στον πρόεδρο του υπερδραστήριο προσωπικό μου φίλο Σταύρο Καρκαλέτση σημαντικότατο έργο μέχρι τώρα . Εθνικό έργο. Σε εποχές πάρα πολύ δύσκολες. Ανέλαβα επιπρόσθετη δράση σε αυτό τον χώρο και από Σεπτέμβριο θα διοργανώσουμε ημερίδες και θα έχουμε επιπλέον δημοσιεύσεις. Μαζί μας σε αυτή την κοινή προσπάθεια με τον Σταύρο είναι ο συνδιαχειριστής της μίας από τις δύο ιστοσελίδες μου, και επί χρόνια προσωπικός και οικογενειακός φίλος αντιστράτηγος εα Γιάννης Μπαλτζώης.
ΤΕΛΟΣ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ»,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΙΣΩΣ
ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΜΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΕΙ,ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ
ΕΑΝ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Υ.ΕΘ.Α.,ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ;
Ευτυχώς το είπες σε μία άλλη κυβέρνηση, γιατί μακριά από εμένα αυτές των τελευταίων χρόνων.
* Επειδή σκέφτομαι ελεύθερα δεν θα υπήρχε περίπτωση να περνούσε την είσοδο της Μεσογείων η οποιαδήποτε τρόικα. Οικονομικούς δολοφόνους και ύποπτα άτομα ανθελληνικής προέλευσης με εμένα δεν θα τολμούσαν να περάσουν. Στο Υπουργείο Άμυνας δεν μπορεί να εισέρχεται η κλίκα της εθνοκτονικής σύμπραξης από Βερολίνο και Βρυξέλλες. Οι λήσταρχοι του σοκ και δέος του εξωτερικού θα είχανε πάρει το μήνυμα…
*Θα υπήρχαν από πλευράς μου «κόκκινες γραμμές» στο τι πας να κάνεις στην άμυνα. Η χώρα δεν παραδίδεται μικρότερη. Αλλά ίση ή μεγαλύτερη. .
*Δεν θα δεχόμουνα αυτή την πρωτοφανή κατακρήμνιση των μισθών των στελεχών. Δεν θέλω να πω δημόσια υπολογίσιμους και δημοκρατικότατους τρόπους αντίδρασης. ¨όχι περικοπές σε ανθρώπους που αμύνονται πατρίου εδάφους συνολικά. Θα έφθανα στα άκρα της αντοχής μου…
*Σίγουρα θα είχα προχωρήσει εδώ και καιρό σε άλλης φύσης, πρόσωπα και προσανατολισμού στρατιωτικής ηγεσίας. Ποτέ δεν πίνω παλιό κρασί σε καινούργια μπουκάλια….Δεν μπορεί να παραμείνουν στην θέση τους άτομα που υποχώρησαν απέναντι σε οικονομικό-κομισάριους κλπ.
*Ποτέ δεν θα κοιτούσα κομματικές λίστες. Μακριά από μένα όλα αυτά….Σιχαίνομαι τους κομματοκύνες…Θέλω αξιοκρατικές επιλογές και καθαρά μυαλά…Κρίσεις με μόνο γνώμονα την αξιοκρατία.
*Θα πραγματοποιούσα σειρά ταξιδιών σε προορισμούς που έχω σχέσεις και θα πρόβαλα μέσα από την άμυνα, μια άλλη Ελλάδα…που δυστυχώς δεν το έχουμε κάνει. Μία Ελλάδα όχι με τα πανάκριβα τουριστικά μοντέλα που χρυσοπληρώνουμε…αλλά με δικούς μου τρόπους που γνωρίζω ότι θα απέδιδαν. Η χώρα μας δεν είναι για ξεπούλημα. Είναι για σεβασμό και δεν μπορεί ο κάθε Θύννος ή ξεπεσμένος να την διασύρει…. Είναι πολύ μικροί για να μας διασύρουν…
*Σε διεθνείς διασκέψεις θα περνούσα μηνύματα που δεν τολμάνε να τα περάσουνε, οι διαχειριστές της τρέχουσας εξουσίας. Θα προχωρούσα μέσα από μια Επανάσταση στις υποθέσεις Ασφάλειας και Άμυνας με παρεμβάσεις παγκόσμιου βεληνεκούς για να ακούγεται η πληγωμένη πατρίδα μας, ότι είναι εκεί και μάχεται…. ¨όχι βόλτες στις Βρυξέλλες και στην Μόσχα…κλπ. Άλλα περιοδείες ουσίας με έτοιμο υλικό…που θα στηρίζει ευρύτερες προσπάθειες της χώρας μας…
*Συμβούλους και παρασυμβούλους θα χρειαζόμουνα τους λίαν απαραιτήτους. Δεν χρειάζεται να ξοδεύονται χρήματα για κομματικούς στρατούς…αν πατάς καλά στα πόδια σου περιττά είναι όλα τα άλλα…
*Στην Ατλαντική Συμμαχία δεν θα καθόμουνα να άκουγα μόνο. Θα αναλάμβανα πρωτοβουλίες που δεν χρειάζεται να δημοσιεύσω…οι όποιες θα άνοιγαν ορίζοντες που ούτε καν έχει σκεφθεί η τωρινή και οι πρότερες ηγεσίες. Θα περνούσα απόψεις που θα αναβάθμιζαν την Ελλάδα μέσα στην Συμμαχία, οδηγώντας της Συμμαχία σε πολλά θέματα κοντά μας…που δεν το έχει κάνει κανένας…
* Θα ήμουνα μέρα παρά μέρα έξω στους σχηματισμούς, δίπλα στον άνθρωπο-αξιωματικό ή υπαξιωματικό ή στρατιώτη. Θα κατέγραφα ο ίδιος τα προβλήματα, όπως είδα στην ζωή μου 3 υπουργούς άμυνας και 5 στρατηγούς 4 αστέρων να κάνουνε….Γιατί πιστεύω στον άνθρωπο, και δεν μπορώ να δεχθώ την κατάρρευση και την οικονομική αιχμαλωσία.
*Θα συζητούσα για θέματα κοινωνικά-περιβαλλοντικά κα των αξιωματικών. Θα διεκδικούσα με τις διασυνδέσεις που έχω υποτροφίες για το εξωτερικό για παιδιά αξιωματικών, και θα προωθούσα αφανείς συνεργασίες σε πάρα πολλά ζητήματα με αρκετές χώρες.
*Ποτέ δεν θα ασχολούμουν με το να κάνω έφοδο την νύκτα…που έκανε κάποιος ..και έχει γίνει σάλος …..αν είναι δυνατό… Αυτά είναι επιπέδου παιδικής χαράς…μην πω τίποτα άλλο…ο νοών νοείτω…
*Πάντα πίστευα σε μία άμυνα πολυδιάστατη και ευρύτερη. Αυτό σημαίνει σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση των αξιωματικών, στην αξιοκρατική αξιολόγηση του ποιοι θα πάνε στο εξωτερικό , ενώ θα προχωρούσα στην αποστολή στελεχών για 2-3 εβδομάδες σε επιλεγμένες σχολές και ινστιτούτα για προωθημένη σκέψη αξιωματικών. Έχουμε εκπληκτικά στελέχη . Δεν μπορεί η πατρίδα να μην τους στηρίζει…./Επίσης έμφαση στις ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ-ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ>. Πέταμα τα άχρηστα συστήματα. Έμφαση σε άλλα….
*Και αν δεν μπορούσα να τα κάνω κάποια από αυτά και πολλά άλλα που έχω στο μυαλό μου αγαπητέ φίλε Γιάννη θα πήγαινα στο σπίτι μου….ποτέ δεν πρέπει να νομίζεις ότι είσαι Βοναπάρτης ή οτιδήποτε άλλο…Είπαμε υπάρχει και Θεός.
Και πάλι αγαπητέ Γιάννη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία.
ΕΓΩ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
ΑΝΑΛΥΤΗΣ.