Μόσχα: Παράδοση αιώνων που θέλει τους Ρώσους ηγέτες να κρατούν μακριά από τη δημοσιότητα την ιδιωτική τους ζωή έσπασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώνοντας το διαζύγιό του με την σύζυγό του Λουντμίλα.

Όχι, όμως, και το διαζύγιο, καθώς σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ρώσος πρόεδρος και η σύζυγός του δεν έχουν κινήσει τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες για την έκδοση του διαζυγίου, κάτι που επιβεβαιώνουν και αξιωματούχοι του ληξιαρχείου στη Μόσχα.

Αξιωματούχοι στη γενέτειρα του Πούτιν, την Αγία Πετρούπολη, αρνήθηκαν να απαντήσουν αν έλαβαν αίτηση διαζυγίου, σύμφωνα με το πρακτορείο, και αρκέστηκαν να απαντήσουν ότι το προεδρικό ζεύγος μπορεί να καταθέσει αίτηση διαζυγίου σε όποια από τις δύο πόλεις επιθυμεί.

Πάντως, τα ρωσικά ΜΜΕ εμφανίστηκαν να δείχνουν απροσδόκητη κατανόηση στην κίνηση του προέδρου, αν και μεγαλύτερη πρόκληση θα ήταν -ή θα είναι- να εμφανίσει πιθανή νέα σύντροφό του. Οι εικασίες οργιάζουν και, ελλείψει στοιχείων, όλες οι υποψίες πέφτουν σε μία 30χρονη γυμνάστρια.

Η Λουντμίλα Πούτινα εμφανίστηκε για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό στο πλάι του ρώσου προέδρου σε παράσταση μπαλέτου στη Μόσχα την Πέμπτη. Σχολιάζοντας την «εξαιρετική παραγωγή», ο Πούτιν επιβεβαίωσε, σχεδόν αδιάφορα, ότι ο γάμος του είναι παρελθόν· την λέξη «διαζύγιο», και μάλιστα «πολιτισμένο» χρησιμοποίησε η Λουντμίλα.

Εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι για τα μελλοντικά σχέδια της πρώτης κυρίας της Ρωσίας ή για το που σκοπεύει να εγκατασταθεί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Την Παρασκευή, ο τρόπος που τα ρωσικά ΜΜΕ υποδέχθηκαν την είδηση του χωρισμού, δείχνει ενδεχομένως στροφή «επί το αμερικανικότερο» για το πόσο ιδιωτική είναι η οικογενειακή ζωή του ρώσου προέδρου.

«Αρκετοί ίσως αισθάνονται καλύτερα που ο πρόεδρος έκανε αυτό που έκανε αντί να ζει μία διπλή ζωή για να κρατήσει τους τύπους» ανέφερε στο σχόλιό της η Kommersant, που κλίνει προς την αντιπολίτευση.

Η ευρείας κυκλοφορίας τάμπλοϊντ Komsomolets έχει την ίδια άποψη: «Έδειξε ότι είναι ένας άνθρωπος όπως όλοι οι άλλοι, ακόμη κι ο πρόεδρος έχει δικαίωμα σε ιδιωτική ζωή και δικαιούται να έχει και αποτυχίες».

Το ερώτημα στο μυαλό όσων ασχολούνται είναι φυσικά εάν πίσω από το χωρισμό βρίσκεται άλλη γυναίκα. Στοιχεία δεν υπάρχουν και έτσι οι εικασίες στράφηκαν γύρω από το μοναδικό υποτιθέμενο «φλερτ» του Πούτιν που έχει βγει στη δημοσιότητα, την Ολυμπιονίκη γυμνάστρια Αλίνα Καμπάγεβα.

«Κάποιοι έλεγαν πως ήταν ερωτευμένος με μία γυμνάστρια που είχε τα μισά του χρόνια», αναφέρουν οι New York Times κάνοντας εκτενή αναφορά στο ιστορικό της και εξετάζοντας τα ενδεχόμενα πίσω από την απόφαση του Πούτιν. Σε ανάλογες εκτιμήσεις καταφεύγουν οι περισσότερες εφημερίδες ανά τον κόσμο.

Το βασικότερο, γράφουν, είναι εάν η μυστικότητα θα αρθεί και ο Πούτιν θα εμφανιστεί με νέα σύντροφο -ακόμη και νέα σύζυγο. Αυτό θα γίνει μάλλον δυσκολότερα αποδεκτό στη ρωσική δημόσια σφαίρα, υποστηρίζουν.

Πηγή: news.in.gr