Το συριακό καθεστώς σήμερα Κυριακή, επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του Καΐρου να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Mohamed Morsi ότι συμμετέχει σε «μια συνωμοσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ» εναντίον της Συρίας.
Ο Morsi δήλωσε ότι η χώρα του έχει «διακόψει» όλες τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό από το Σάββατο και κάλεσε για την δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, «οδηγώντας στην ουσία το αιγυπτιακό κράτος σταθερά εναντίον του προέδρου Μπασάρ Άσαντ».
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA μια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ο Morsi ζήτησε την από την Μουσουλμανική Αδελφότητα την διεξαγωγή Τζιχάντ, κατά του συριακού καθεστώτος, αγνοώντας τελείως τις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού.
Ο Σύριος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι προσκλήσεις του Morsi για ξένη επέμβαση στη Συρία και την υλοποίηση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα θα εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Προειδοποίησε επίσης τους συμμάχους του Άσαντ όπως η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ να αποχωρήσουν άμεσα από τις μάχες στη Συρία.
«Είμαστε κατά της Χεζμπολάχ και των επιθέσεων τους εναντίον του συριακού λαού», δήλωσε ο Morsi. «Η Χεζμπολάχ πρέπει να φύγει από τη Συρία. Δεν υπάρχει χώρος ή τόπος για την Χεζμπολάχ στη Συρία. ».
Ο Morsi, ο οποίος αντιμετωπίζει τώρα τελευταία μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της χώρας του και ειδικά στον οικονομικό τομέα αλλά και τον φόβο ότι θα ακολουθήσει μια ισλαμική ατζέντα, δήλωσε ότι οργάνωσε μια επείγουσα σύνοδο κορυφής των αραβικών και άλλων ισλαμικών χωρών με κύριο σκοπό να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία, με την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες που αποφάσισαν να εξοπλίσουν άμεσα τους Σύρους αντάρτες.
Η αιγυπτιακή μουσουλμανική Αδελφότητα έχει δεχθεί πολλές κλήσεις αυτή την εβδομάδα από Σουνιτικές θρησκευτικές οργανώσεις για διεξαγωγή τζιχάντ εναντίον του Άσαντ και των σιιτών συμμάχων του. Η Αίγυπτος δεν έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στον εξοπλισμό των ανταρτών της Συρίας, αλλά ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Κάιρο δεν θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο των Αιγυπτίων που ήθελαν να πολεμήσουν στη Συρία.
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών