Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την "ΦΩΝΗ των ΚΑΣΤΡΩΝ"

ΠΗΓΗ : "   http://argonafplia.gr   " ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΖΑΣ "
Συμμετέχει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρευρέθηκε στην εκδήλωση της “Ένωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα” που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14-6-2013 στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα.
 
Το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, πλούσιο και πολυθεματικό.
 

 
Παρουσιάστηκε η πρόταση προγράμματος με τίτλο: «Η φωνή των Κάστρων» από τη Δρ. Δωροθέα Παπαθανασίου-Ζούρτ (Παν. Αιγαίου).
 
Συγχρόνως παρουσιάστηκαν, κατά επιτυχημένο τρόπο, από μελετητικά γραφεία και εκλεκτούς ομιλητές οι προτάσεις για την ανάπτυξη του ιστορικού και προσκυνηματικού τουρισμού, του εθελοντισμού και της κοινωνικής υπευθυνότητας, για την προστασία, ερμηνεία και δημιουργική αξιοποίηση της μεσαιωνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση με θέμα “Η ευρωμεσογειακή στρατηγική, προκλήσεις και δυνατότητες” από την Ευρωβουλευτή κα Ρόδη Κράτσα.
 
Τονίστηκε ιδιαίτερα ο ρόλος των Κάστρων ως πηγή ανάπτυξης. Μεταφέρθηκε η διεθνής εμπειρία από άλλα κράτη, όπου οι κοινωνίες προγραμματισμένα κτίζουν προϊόντα και μύθους με αποτέλεσμα να κερδίζουν συνεχώς οι τοπικές κοινωνίες.
Τα Κάστρα είναι συγχρόνως τοπόσημα, αυθεντικά δημιουργήματα της πόλεως και μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα από το παρελθόν στο μέλλον.
 
Είναι ένα μεγάλο δυναμικό και συμβολικό κεφάλαιο με τεράστιες δυνατότητες.
 
Η “Ένωση Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα” είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε το 2007 μετά από πρωτοβουλία και αποτέλεσμα συνεδρίου του Ινστιτούτου Μεσαιωνικών Σπουδών το οποίο έλαβε χώρα στο Μυστρά Λακωνίας.
Στόχοι της Ένωσης αυτής είναι: 
 
Η ανάδειξη, η προβολή, η χρήση των Μεσαιωνικών κτισμάτων.
Η προώθηση της έρευνας και της γνώσης αυτών. 
Η ενίσχυση των υποδομών, η αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος με στόχο την ανάπτυξη σε περιφερειακό, διαπεριφερειακό και τοπικό επίπεδο. 
Η συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα Εθνικά, Ευρωπαϊκά, για την τουριστική αξιοποίηση. 
Η αρμονική ένταξη των κάστρων, στις πόλεις που βρίσκονται, στη σύγχρονη ζωή και στα κοινωνικά δρώμενα.
 
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει, ενισχύει και υποστηρίζει κάθε σοβαρή προσπάθεια που γίνεται από φορείς, θεσμούς και πολίτες που έχουν στόχο τη συντήρηση, προβολή και αξιοποίηση της πολιτιστική μας κληρονομιάς. 
Ακόμη είναι ιδιαίτερα γνωστή για το μεγάλο αριθμό κάστρων και για τις πόλεις και περιοχές που έχουν κτιστεί αυτά. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ο αριθμός των κάστρων, φρουρίων και πύργων στο σημερινό Νομό Κορινθίας πλησιάζει τα εκατό. Πολλά από τα κάστρα αυτά έχουν δομηθεί κατά την Μυκηναϊκή Εποχή, άλλα κατά τους κλασσικούς χρόνους. Νεώτερα κατά τη Βυζαντινή Εποχή. Υπάρχουν ακόμα κάστρα τα οποία έχουν κατασκευασθεί κατά τη Βενετοκρατία. Πάνω τους αποτυπώνεται η τεχνολογία της κάθε εποχής και η τεχνογνωσία των κατοίκων της περιοχής, όλα δημιουργήματα της κοινωνίας.
 
Έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ πολλά έργα τα οποία αφορούν στη συντήρησή, στερέωση, προσπελασιμότητα και ανάδειξη τους. Έργα τα οποία υλοποιούνται, άλλα είναι σε εξέλιξη και αποτελούν στοιχεία του Δικτύου των κάστρων.
Η πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στον τομέα αυτό του πολιτισμού δεν είναι αποσπασματική, ούτε τυχαία. Επεμβαίνει με γνώση, έχοντας στόχο, τη σύνδεση μεταξύ τους, τη δημιουργία δικτύου, την ολοκληρωμένη αξιοποίηση τους και τη συνεχώς προστιθέμενη αξία που παράγουν.
 
Συγχρόνως συνδυάζει αυτά και με άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν πόλεις της Πελοποννήσου, όπως αρχαία Λιμάνια. Έτσι η κάθε μονάδα γίνεται μέλος μιας μεγάλης ομάδας – ένωσης με αποτέλεσμα να γίνεται η Πελοπόννησος ένα ανοιχτό Μουσείο στο Χώρο και στο Χρόνο, με αποτύπωση των γεγονότων και της ιστορίας, μέσω των δομημάτων, των κατασκευών και του περιβάλλοντος.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ