E6BDE1D8201A180B09FDD809A6D9B97D
Η αφίσα που σχεδίασε ο  20χρονος Νίκος Χήναρης γέμισε τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Ελλάδας προσκαλώντας τους νέους στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων 2013, η οποία διοργανώθηκε από τις 26 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου ταυτόχρονα στις 33 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση.
Ο φοιτητής Πληροφορικής με πολυμέσα, θέτοντας στόχο την ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας της Ευρώπης, έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για την επίσημη αφίσα της διοργάνωσης που έκανε η Εθνική Υπηρεσία των Προγραμμάτων της ΕΕ Νέα Γενιά σε Δράση & Eurodesk.
Επιλέγοντας το σύνθημα «Join In», ο Νίκος προέτρεψε όλους τους νέους να συμμετάσχουν, να ενδιαφερθούν, να μοιραστούν ιδέες και απόψεις, να γιορτάσουν, να γνωριστούν μεταξύ τους μέσα από ένα πλήθος εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο αυτής της γεμάτης εβδομάδας. «Οταν αποφάσισα να λάβω μέρος στον διαγωνισμό έκανα μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο για να δω πώς έχει αποτυπωθεί ως σήμερα η έννοια της πολυπολιτισμικότητας» αναφέρει στο «Βήμα». Αυτό που προέκυψε τελικά ήταν αφίσες με χέρια ενωμένα ή παιδιά που αγκαλιάζουν τον πλανήτη σαν μια μεγάλη υπερεθνική αλυσίδα∙ θέματα που στερούνται δηλαδή πρωτοτυπίας και νεανικότητας, χαρακτηριστικά που αποτελούσαν εξάλλου κριτήρια αξιολόγησης του διαγωνισμού.
Το ταλέντο του και η διάθεση να πρωτοτυπήσει τον οδήγησαν στην επιλογή να μην απεικονίσει πρόσωπα, αλλά χαρακτήρες καρτούν, καθένας από τους οποίους συμβολίζει και τη σημαία ενός κράτους από αυτά που συμμετέχουν. Ως φόντο της ιδιότυπης αυτής παρέας χρησιμοποίησε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό την αιγίδα της οποίας εξάλλου διοργανώνεται εδώ και έξι χρόνια η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων. Η πρότασή του αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους στα κοινωνικά δίκτυα ανάμεσα στα έξι σχέδια που έφτασαν στο τελικό στάδιο επιλογής του διαγωνισμού.
«Ενημερώθηκα για τον διαγωνισμό μέσα από το εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου κάνω τις σπουδές μου. Στην αρχή δεν είχα σκοπό να λάβω μέρος, όταν όμως διάβασα τους όρους και τα αυστηρά κριτήρια του διαγωνισμού πείστηκα ότι αξίζει. Σκέφτηκα πως αν τελικά κερδίσω θα αποτελέσει ένα συν στο βιογραφικό μου» λέει ο Ν. Χήναρης στο «Βήμα». Η έφεση που είχε από μικρός στη ζωγραφική και στη συνέχεια η αγάπη του για το γκραφίτι εξελίσσεται σταδιακά μέσα από τις σπουδές του σε έναν συνειδητό επαγγελματικό προσανατολισμό. Οπως λέει ο ίδιος, τον συναρπάζει ο χώρος της διαφήμισης, όπως και κάθε άλλος δημιουργικός τομέας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι ασχολείται ήδη επαγγελματικά και με τη μουσική.

Οι νέοι της Ευρώπης σε δράση

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων 2013 ολοκληρώθηκε την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 στο πάρκο Ξαρχάκου στη Θεσσαλονίκη με μια ξεχωριστή τελετή λήξης. Νεανικά καλλιτεχνικά σχήματα, ανοιχτές εκδηλώσεις και δημιουργικά εργαστήρια περίμεναν τους νέους, ανάμεσά τους και εργαστήριο για όσους θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην τέχνη των γκραφίτι. Στον χώρο του πάρκου επάνω σε έξι παλέτες εκτέθηκαν όλα τα έργα που έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού αφίσας, ενώ στο τέλος της ημέρας έγινε και η βράβευση του νικητή.
Ταξιδεύοντας στη Θεσσαλονίκη ο Ν. Χήναρης είχε την ευκαιρία όχι μόνο να ζήσει μια ξεχωριστή εμπειρία, αλλά και να απολαύσει το σχέδιό του αναρτημένο στους δρόμους της πόλης. «Η αίσθηση που μου άφησε το να βλέπω κάτι δικό μου σε κοινή θέα ήταν πολύ ευχάριστη. Είναι μια επιβεβαίωση ότι η προσπάθειά μου πιάνει τόπο και πως τα επαγγελματικά βήματα που κάνω είναι σωστά» επισημαίνει.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του οργανισμού Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και του Δήμου Θεσσαλονίκης, δίνοντας έτσι μια ευκαιρία στους νέους της πόλης να πάρουν μια μικρή γεύση τού τι πρόκειται να γίνει στην πόλη την επόμενη χρονιά. Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας ενθαρρύνει την εφαρμογή νέων ιδεών και καινοτόμων προγραμμάτων προωθώντας την ενεργό συμμετοχή των νέων στην κοινωνία και επιδιώκοντας να παρουσιάσει ένα πρότυπο για την περαιτέρω ανάπτυξη πολιτικών που αφορούν τη νεολαία σε άλλους ευρωπαϊκούς δήμους.