ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Το σύνολο του τύπου έχει αναφερθεί στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, για επιβολή φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη της χώρας.
Αλλά ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε εν συντομία αυτό το νέο γερμανικό υπερόπλο.
Τονίζεται ότι οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν οργή, τόσο των πολιτών της Κύπρου, οι οποίοι προσπάθησαν και προσπαθούν να αποσύρουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, όσο και μεταξύ των αλλοδαπών που έχουν καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, κυρίως Ρώσων.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο προκάλεσαν μεγάλες ανησυχίες, τόσο μεταξύ των καταθετών των κυπριακών τραπεζών, όσο και των διεθνών αναλυτών, οι οποίοι προειδοποιούν για δυσμενείς επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά και στο σύνολο της ευρωζώνης.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης μίλησε περί αναγκαιότητας λήψης μιας τέτοιας απόφασης που θα διασώσει τον τραπεζικό τομέα της χώρας, ενώ σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η εν λόγω απόφαση είναι «επαναστατική», όχι μόνο διότι θυμίζει την επικράτηση των κομμουνιστών το 1917 ή το 1945, αλλά επειδή αίρει μία από τις βασικές αρχές, στις οποίες θεμελιώθηκε η διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008, ότι οι καταθέσεις μέχρι τις 100.000 ευρώ είναι προστατευμένες.
Σημειώνεται επίσης ότι «η υπόθεση της Κύπρου» ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, καθώς η οικονομική συμβολή των πολιτών προς το παρόν πραγματοποιείτο μέσα από πολύπλοκες διοικητικές διαδικασίες, ενώ τώρα τα χρήματα τους ‘αφαιρούνται απευθείας και αδυσώπητα’.
Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που προσέφυγαν στο μηχανισμό στήριξης πριν από την Κύπρο – Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία, αν και έλαβαν την οικονομική στήριξη των Βρυξελλών και προχώρησαν σε πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, δεν σημειώνουν ιδιαίτερη πρόοδο στην υπέρβαση της κρίσης.
Όμως επανερχόμενοι στο γερμανικό υπερόπλο και αναζητώντας τον πραγματικό στόχο αυτής της προσβολής, παραθέτουμε δημοσίευμα της ε/φ BLIC, που έχει ιδιαίτερη σημασία, με την εκτίμηση του οικονομικού αναλυτή, Σάσα Ραντούλοβιτς, ότι «η απόφαση για επιβολή φόρων στις τραπεζικές καταθέσεις αποτελεί ουσιαστικά μια μορφή χρεοκοπίας των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να αποφύγουν μεγαλύτερες απώλειες», που πρέπει να το δούμε σε συνδιασμό με τη άποψη του Ζόραν Ντράκουλιτς, ιδιοκτήτη του ομίλου Point Group, ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές και ασυνήθιστο μέτρο, «στόχος του οποίου είναι πρωτίστως να τιμωρήσει τους Ρώσους».
Μια άλλη εξίσου σημαντική άποψη παρουσιάζεται σε άρθρο του Τόμισλαβ Κράσνετς στην κροατική Vecernji List, με τίτλο «Η ΕΕ σώζει την τράπεζα του Μιλόσεβιτς», το οποίο επικρίνει την απόφαση για οικονομική στήριξη της Κύπρου από την ΕΕ, καθώς τα χρήματα αυτά προορίζονται και για την Λαϊκή Τράπεζα, μέσω της οποίας τη δεκαετία του ’90 το καθεστώς του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς έκανε ξέπλυμα χρήματος και στη συνέχεια με αυτά χρηματοδότησε την εξαγορά όπλων για τους πολέμους στην Κροατία, Βοσνία και Κόσοβο. Το άρθρο υπενθυμίζει έγγραφο της Εισαγγελίας της Χάγης, από το οποίο προκύπτει ότι κατά την περίοδο 1992 έως 2000 σε οκτώ κυπριακές, πλασματικές επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν 1 δις γερμανικά μάρκα, 80 εκ. αμερικάνικά δολάρια και 63,8 εκ. ελβετικά φράνκα από τη Σερβία.
Μεγάλη και πολύπλευρη η διαπλοκή , μεγάλα και αδίστακτα τα συμφέροντα , τα σενάρια πολλά. Η Ελλάδα εκ των πραγμάτων θα συνεχίσει να αποτελεί όπως και οι άλλες χώρες του μνημονίου »οδηγόν πειραματόζωο», ρόλο που η Κύπρος απέρριψε με γενναιότητα και αρκετό θόρυβο. Ένα μεγάλο μπράβο στους αδερφούς συνέλληνες Κύπριους.