Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

«Υποστήριξη της συμμετοχής γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
15/03/2013
Εκπαιδευτική ημερίδα για την «Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο» διοργάνωσε στον Βόλο η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. 

Η συγκεκριμένη ημερίδα ήταν η πρώτη από τις τέσσερις συνολικά ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στις περιφέρειες της χώρας στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2007 – 2013. 

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα Ζέττα Μακρή, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας κα Καλλιόπη Γερακούδη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο Πρόεδρος ΠΕΤΑ ΑΕ και μέλος ΔΣ Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κ. Δ. Καλογερόπουλος, η εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) και περιφερειακή σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής κα Κατερίνα Αναγνώστου,  ο δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης, ο δήμαρχος Καρδίτσας, κ Κ. Παπαλός και ο αντιδήμαρχος Αλμυρού κ. Δ. Τσούτσας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν, επίσης, αιρετές και υποψήφιες αιρετές γυναίκες όλων των βαθμίδων της αυτοδιοίκησης από τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδος, εκπρόσωποι δήμων των εν λόγω περιφερειών, μέλη των περιφερειακών επιτροπών Ισότητας, εκλεγμένες περιφερειακές σύμβουλοι και γυναικείες ενώσεις & φορείς. 

Οι ομιλητές παρουσίασαν τις εμπειρίες των δήμων για τις πολιτικές ισότητας από την μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του Καλλικράτη και το πλαίσιο προτεραιοτήτων που θέτουν η υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας της Ισότητας και ο οδηγός εφαρμογής της. Ανέλυσαν ταυτόχρονα τους κυριότερους τρόπους δικτύωσης και επικοινωνίας με τους αρμοδίους φορείς για την προώθηση των θεμάτων ισότητας στους δήμους των περιφερειών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 

Στην εισήγησή της η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα Ζέττα Μακρή, τόνισε ότι η ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων αποτελεί το βασικότερο στοιχείο κάθε δημοκρατικής τοπικής κοινωνίας. Επεσήμανε, επίσης, ότι η συμμετοχή των γυναικών στα όργανα και τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατική εκπροσώπηση και συμμετοχή στις αποφάσεις που ρυθμίζουν και καθορίζουν τη ζωή όλων, διαμορφώνουν το βιοτικό μας επίπεδο και σχεδιάζουν το μέλλον των παιδιών μας. 

Στη συνέχεια η κα Μακρή παρατήρησε ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι λίγες στα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά αυτό δεν αναιρεί την συνεχή και δυναμική τους ανέλιξη και πρόβαλε την σημασία της ποιοτικής συμμετοχής τους στις κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες. 

Αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες, η οποία καταρτίστηκε και προωθείται από το συμβούλιο των δήμων και περιφερειών της Ευρώπης, η κα Μακρή τόνισε πως αποτελεί δημόσια και επίσημη δέσμευση υπέρ της αρχής της ισότητας αλλά και εργαλείο στα χέρια των τοπικών αρχών για την επίτευξη του στόχου της ισότητας. 

Τέλος, ανέφερε ότι προτεραιότητα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει τις γυναίκες και παρουσίασε ως στόχο αυτών των ημερίδων την προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι γυναίκες, που συμμετέχουν ήδη στην πολιτική ζωή, έτσι ώστε να συμμετέχουν ευρύτερα, πιο ποιοτικά και πιο αποτελεσματικά.

ΠΗΓΗ :  "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ