Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Σημαντικά χαμηλότερες οι τιμές στα Ελληνικά Σουπερμάρκετ

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΓΓΛΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ
20/03/2013

Σχήμα 1:Σύγκριση μέσων τιμών τυπικού καλαθιού προϊόντων
Ελλάδας-Αγγλίας-Γαλλίας-Ισπανίας με ΦΠΑ και χωρίς ΦΠΑ
Σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα έχουν η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία κατά 24%, 30% και 1,5% αντίστοιχα, χωρίς την αξία του ΦΠΑ,  σύμφωνα με την επαναλαμβανόμενη τετραμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). 

Αναλυτικότερα η έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα οργανωμένης έρευνας σύγκρισης τιμών σε τυπικό καλάθι προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2012 με την Αγγλία και τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ η σύγκριση των τιμών έγινε με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει από χώρα σε χώρα. 

Για την παρούσα ανάλυση συγκρίθηκαν οι τιμές σε 20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι. Αυτές οι υποκατηγορίες προϊόντων εξετάζονται από ένα σημαντικό δείγμα 2.465 τιμών προϊόντων στις τέσσερις χώρες συνολικά για να υπολογισθούν οι μέσες τιμές, με δειγματοληψίες από έγκυρα site σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα. 

Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι δύο χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Αγγλία κατά 44% περίπου και η Γαλλία κατά 39% ενώ η διαφορά με την Ισπανία φτάνει το 8,5%. 

Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά). 

Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ από τον Ιανουάριο 2011 είναι 13% (και 23% για αναψυκτικά και χυμούς), σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (5,5%) και την Ισπανία (5%), επηρεάζοντας αναπόφευκτα τις τελικές τιμές. Στην περίπτωση της Αγγλίας σημαντικό ρόλο στη σύγκριση παίζει και η σημερινή ισοτιμία στερλίνας-ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση, το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την παραπάνω ανάλυση είναι ότι το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων (σουπερμάρκετ) παρέχει στους Έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε προϊόντα με κατά μέσο όρο χαμηλότερη τιμή (ακόμα και στα φθηνά προϊόντα των τυπικών 20 κατηγοριών), που είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας των προμηθευτών και των σουπερμάρκετ για συγκράτηση των τιμών το 2012 όπως φαίνεται και στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσίευσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. 



Όπως φαίνεται και στο σχήμα 2 η τάση των μειωμένων τιμών στα ελληνικά Σουπερμάρκετ συνεχίζεται από τις αρχές του 2011 που ξεκίνησε η συγκεκριμένη έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται οι μέσες τιμές ανά κατηγορία προϊόντων ανά χώρα. Για τη σύγκριση χρησιμοποιήθηκαν 391 προϊόντα στην Ελλάδα, 750 στην Αγγλία και 742 στη Γαλλία και 582 στην Ισπανία. 



Τα δεδομένα τιμών υπολογίζονται από γνωστά παρατηρητήρια τιμών των χωρών που εξετάστηκαν και για την Ελλάδα στα πρωτογενή δεδομένα που παρέχει το παρατηρητήριο τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) και τιμοληψίες σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. 

Τα στοιχεία προέρχονται από τις παρακάτω αλυσίδες σουπερμάρκετ: 

- Ελλάδα: Καρφούρ Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Βερόπουλος, Μασούτης, My Market
- Αγγλία: Asda, Sainsbury’s, Tesco, Waitrose, Ocado
- Γαλλία: E.Leclerc, Auchan, Carrefour, Cora, Geant, InterMarche, Aldi, Ed/DIA, Leader Price, Lidl, Netto
- Alcampo, Caprado, Carrrefour, Eroski, El corte Ingles, Mercadona, Tudespesa.com 

Τα κριτήρια επιλογής των προϊόντων στο καλάθι ήταν ένας συνδυασμός αντίστοιχων χρησιμοποιούμενων καλαθιών για εκτίμηση στο εξωτερικό, καθώς και κοινής διαθεσιμότητας στοιχείων στις χώρες. 
 ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ