Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
13/02/2013
Προς ενίσχυση των κυρώσεων κινείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας, η οποία πραγματοποίησε την τρίτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή της. 

Έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση, το Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα λάβει τα «απαιτούμενα μέτρα». 

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν έντονα αυτή την δοκιμή, που συνιστά σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, προεδρεύουσας χώρας του ΣΑ την τρέχουσα περίοδο. 

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA, η δοκιμή πραγματοποιήθηκε με ασφαλή και επιτυχή τρόπο, ενώ χρησιμοποιήθηκε μια μικρή πυρηνική συσκευή, η ισχύς της οποίας ήταν μεγαλύτερη των προηγούμενων δοκιμών. 

Όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, η δοκιμή προκάλεσε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 1 χιλιομέτρου, κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές, το 2006 και το 2009. 

Το πρακτορείο μετέδωσε ακόμη ότι η πυρηνική δοκιμή έγινε για την «προστασία της εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας έναντι της απερίσκεπτης εχθρικότητας των ΗΠΑ». 

«Αυτή η πυρηνική δοκιμή ήταν μόνο η πρώτη απάντηση που δώσαμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να είναι εχθρικές και να περιπλέκουν την κατάσταση, θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ισχυρότερη, δεύτερη και τρίτη απάντηση σε διαδοχικά βήματα», δήλωσε εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το KCNA. 

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίο Πανέτα δήλωνε από την Ουάσινγκτον ότι οι στρατιωτικές επιδιώξεις της Βορείου Κορέας συνιστούν «σοβαρή απειλή» για τις ΗΠΑ, και συνέδεσε την Πιονγιάνγκ με την Τεχεράνη μιλώντας για «κράτη παρίες» 

Εκτιμήσεις του υπορυγείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, αναφέρουν ότι η δόνηση θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας πυρηνικής έκρηξης ισχύος 6-7 κιλοτόνων, ενώ ο Οργανισμός της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) στη Βιέννη ανακοίνωσε ότι το μέγεθος της έκρηξης ήταν χονρδικά διπλάσιο από αυτό του 2009. 

Για «άκρως προκλητική ενέργεια» που πλήττει τη σταθερότητα στην περιοχή έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ, αλλά και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. 

Τη «βαθιά δυσαρέσκεια και έντονη αντίθεσή» του εξέφρασε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Ζιεκί στον βορειοκορεάτη πρέσβη, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, ανακοίνωσε, μετά από τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Πιόνγκανγκ. 

Τη δοκιμή καταδίκασε ακόμη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, η Γερμανία, η Γαλλία, καθώς και η Ρωσία, η οποία έκανε λόγο για παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Πιονγκγιάνγκ.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ