Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Αρχαιολογικοί θησαυροί στο φως από τις εργασίες για το μετρό

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ
21/12/2012
Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στις θέσεις των σταθμών Ελαιώνας, Αιγάλεω και στο Φρέαρ εξαερισμού Προφήτης Δανιήλ ήρθαν στο φως κατά τις προκαταρκτικές εργασίες για την κατασκευή της επέκτασης του μετρό προς το Αιγάλεω.

Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν:

Την αρχαία Ιερά Οδό, στο Σταθμό του Αιγάλεω.

Πρόκειται για τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού που πλαισιώνεται από αναλημματικούς της τοίχους καθώς και από παρόδιο νεκροταφείο. 






Την αρχαιότερη γέφυρα της Ελλάδος, στο Σταθμό του Ελαιώνα
.

3 βάθρα θεμελίωσης γέφυρας του Κηφισού ποταμού.

Το Φρέαρ Προφήτη Δανιήλ, της αρχαίας Ιεράς Οδού.

Πρόκειται για τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού με τον αναλημματικό της τοίχο, το οποίο χρονολογείται από τα γεωμετρικά χρόνια έως τα ύστερο-ρωμαϊκά έτη.
Τους τρεις προαναφερόμενους αρχαιολογικούς θησαυρούς ανέδειξε η Αττικό Μετρό Α.Ε., ενώ σήμερα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι παραδόθηκαν στο κοινό της πόλης.

Αμέσως μετά την μικρή τελετή παράδοσης, ο Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Έργων, κ. Στράτος Σιμόπουλος, δήλωσε ότι «για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Αττικό Μετρό Α.Ε. και Υπουργείου Πολιτισμού, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο άριστη ισορροπία μεταξύ των έργων κατασκευής και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Χάρις σε αυτή τη συνεργασία, οι πολίτες απολαμβάνουν σήμερα το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα στην κατασκευή του Μετρό αλλά και στην ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών θησαυρών». 
Το πρόγραμμα μάλιστα, θα συνεχισθεί και σε άλλες περιοχές.

Για την παραπάνω εξέλιξη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ. Χρήστος Τσίτουρας, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Στη σκιά της Ακρόπολης και σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας (Ομόνοια), Έλληνες και ξένοι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν την ιστορία της αρχαίας πόλης μέσω της ανάδειξης των ευρημάτων που ήρθαν στο φως χάρις στην κατασκευή του Μετρό. Αυτό το πρόγραμμα θα συνεχισθεί και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου καθώς και στο Μετρό Θεσσαλονίκης, χαρίζοντας έτσι μια μοναδικότητα στα Μετρό της Ελλάδος έναντι των άλλων Μετρό της Ευρώπης».
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Με το έργο του Μετρό, η Αρχαιολογική Υπηρεσία απέκτησε μια τεράστια εμπειρία, ενώ η αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα ενισχύθηκε με μια ακόμη “σχολή”, σύμφωνα με την οποία η κατασκευή ενός τεχνικού έργου σε μια πόλη ζωντανή και πυκνοκατοικημένη, όπως η ελληνική πρωτεύουσα, με την διαχρονική της ιστορία και τον μνημειακό της πλούτο να καλύπτει την μακρά ιστορική διάρκεια, συνδυάστηκε όχι μόνον με την αρχαιολογική έρευνα και την συνεπαγόμενη αυξημένη γνώση, αλλά κυρίως με την προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος. Η Αθήνα απόκτησε μέσα στην καρδιά της μια σειρά από μικρούς αρχαιολογικούς χώρους, εκεί που η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε κατάλοιπα ικανά να αναδειχθούν, να καταστούν επισκέψιμα και να εμπλουτίσουν το σύγχρονο αστικό περιβάλλον, ενώ οι σταθμοί του Μετρό εμπλουτίστηκαν με μικρές, αλλά υψηλής αισθητικής εκθέσεις. Τρεις τέτοιους αρχαιολογικούς χώρους στις θέσεις των σταθμών Ελαιώνας, Αιγάλεω και στο φρέαρ Προφήτης Δανιήλ, και μία έκθεση, στον σταθμό του Αιγάλεω, αποδίδουν σήμερα στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης η Αττικό Μετρό και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ.»

Με τον τρόπο αυτό, η Αθήνα απέκτησε μια σειρά από μικρούς αρχαιολογικούς χώρους.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ