Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Επιστημονική αριστεία στα εγκληματολογικά της ΕΛ.ΑΣ.

 

Δημοσιευμένο στο : http://news.kathimerini.gr
Σάββατο, 01 Δεκέμβριος 2012
--Του Κωστα Oνισενκο

«Κάνουμε και εμείς ό,τι βλέπετε στις ξένες αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές. Βέβαια, στη δική μας περίπτωση για να επιτευχθεί ο στόχος δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια του πρωταγωνιστή. Δεν έχουμε πρωταγωνιστές, είμαστε ομάδα και το καλό αποτέλεσμα που έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα οφείλεται σε ομαδική δουλειά» λέει στην «Κ» η δρ Πηνελόπη Μηνιάτη, διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων DNA της ΕΛ.ΑΣ.
Η υπηρεσία της ανήκει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στεγάζεται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στη λεωφόρο Αθηνών. Περνώντας από πόρτα σε πόρτα βλέπει κανείς εργαζομένους που θυμίζουν ελάχιστα αστυνομικούς. Ατομα με ειδικές στολές και μάσκες στα πρόσωπα μιλούν χαμηλόφωνα, σχεδόν ψιθυριστά την ώρα που τα δεκάδες μηχανήματα εκτελούν το έργο τους με εντυπωσιακή ακρίβεια. «Αυτός είναι ο Ηρακλής, το καμάρι μας. Μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους» λέει η κ. Μηνιάτη δείχνοντας μια μεγάλη συσκευή ανάλυσης DNA. Οι εννέα στους δέκα υφισταμένους της κ. Μηνιάτη έχουν διδακτορικό. Ενας αστυνομικός αναλύει με επιμέλεια τα διαμετρήματα των όπλων, ένας άλλος εξηγεί με μεγάλη προσήλωση γιατί δεν αρκεί να κοιτάμε μόνο ένα σημείο ελέγχου προκειμένου να ξεχωρίσουμε ένα παραχαραγμένο χαρτονόμισμα, ενώ συνάδελφός του αναζητεί ψηφιακά πειστήρια σε σκληρούς δίσκους.

Επειτα από μεγάλη προσπάθεια και χωρίς στοχευμένη βοήθεια από συμβούλους -όπως έγινε σε περιπτώσεις αστυνομιών άλλων χωρών- οι υπηρεσίες του Εγκληματολογικού έχουν πάρει πιστοποίηση ISO 9001:2008 ως προς την ποιότητα των διαδικασιών που ακολουθούν. Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες αυτές βρίσκονται στην τελική διαδικασία για να αποκτήσουν και τη διαπίστευση με την οποία θα αναγνωρίζεται διεθνώς η τεχνική τους ικανότητα για την εκτέλεση δοκιμών και ελέγχων. Πρόκειται για μια επίπονη και απαιτητική διαδικασία, η οποία κατατάσσει τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. ανάμεσα στα κορυφαία της Ευρώπης, καθώς ακόμα και οι διαπιστεύσεις που έχουν γίνει για τις αστυνομίες άλλων χωρών αφορούν δύο, τρεις ή τέσσερις υπηρεσίες και όχι το σύνολό τους. Στη δική μας περίπτωση η διαδικασία αφορά και τα 14 κύρια πεδία των ελληνικών εγκληματολογικών εργαστηρίων, σε σύνολο 16 πεδίων εφαρμοσμένης εγκληματολογίας που υπάρχουν διεθνώς.

«Δουλειά μας είναι η θεμελίωση των αποδείξεων. Αποδεικνύεται με επιστημονικό τρόπο πώς έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα. Αν το τάδε όπλο έχει χρησιμοποιηθεί για κάποιον φόνο ή σε ποιον ανήκει ένα δείγμα DNA» λέει ο αστυνομικός διευθυντής Γεώργιος Καρανάσιος, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Οπως περιγράφει, η υπηρεσία, που πρωτοξεκίνησε από το πρώτο Κεντρικό Γραφείο Εγκληματολογικής Σημάνσεως το 1919, έχει εξελιχθεί σήμερα προς κάθε τομέα της εγκληματολογίας, ενώ ώθηση δόθηκε την περίοδο της εκδίκασης της υπόθεσης της «17 Νοέμβρη», όταν από το δικαστήριο ζητήθηκε πλήθος πειστηρίων. «Σήμερα συμμετέχουμε σε διεθνή fora, στέλνουμε ομιλητές σε διεθνείς ημερίδες, έχουμε τεχνολογία τελευταίας γενιάς και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό» λέει με υπηρηφάνεια. Η υπηρεσία απασχολεί περίπου 380 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο Δημόσιο, κινήθηκε πιο γρήγορα από τις περιστάσεις, ξεκινώντας τη διαδικασία πιστοποίησης για να προλάβει την εφαρμογή της συνθήκης PRUM για την ανταλλαγή δεδομένων, αποτυπωμάτων και DNA ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. «Οποιοδήποτε δικαστήριο της Ευρώπης θα είναι υποχρεωμένο να δέχεται τα αποτελέσματα των διαπιστευμένων εργαστηρίων. Είναι μια διαδικασία που ξεκινήσαμε το 2010 και η επιτυχής ολοκλήρωσή της είναι μια επιβεβαίωση για εμάς. Δεν έχουμε βέβαια αμφισβητηθεί μέχρι σήμερα, ωστόσο, όπως λένε, “η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια αλλά και να δείχνει”» μας λέει με χαμόγελο ο υπεύθυνος για την πιστοποίηση και τη διαπίστευση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, αστυνομικός υποδιευθυντής Νικόλαος Σκαρτσής.

http://news.kathimerini.gr

ΠΗΓΗ BLOGGER : PoliceNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ