Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
04/12/2012
Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους, με προίκα 25,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να λειτουργήσει την επταετία 2014-2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό τη στήριξη της ευάλωτης κοινωνικής ομάδας. 

Αριθμοί φτώχειας στην ΕΕ και το νέο ταμείο
 
  • Άνθρωποι σε κίνδυνο φτώχειας η κοινωνικού αποκλεισμού 116 εκατομμύρια το 2010. Περίπου δύο εκατομμύρια περισσότεροι από το 2009
  • Άνθρωποι που υποφέρουν από σοβαρή υλική στέρηση: 40 εκατομμύρια
  • Άνθρωποι που δε μπορούν να ‘εχουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι (ή το χορτοφαγικό ισοδύναμο) μέρα παρά μέρα ―κάτι που ορίζεται ως βασική ανάγκη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας: Περισσότεροι  από 43 εκατομμύρια άνθρωποι, το 2010 και αυξάνονται, συνεχώς
  • Άστεγοι: Σύμφωνα με εκτιμήσεις,  4,1 εκατομμύρια(2009/2010)

Παιδιά
  • Παιδιά σε κίνδυνο φτώχειας η κοινωνικού αποκλρισμού:25,4 εκατομμύρια
  • Παιδιά με μεταχειρισμένα ρούχα: 5,7% εκατομμύρια
  • Παιδιά μόνο με ένα ζευγάρι παπούτσια:4,7 εκατομμύρια 
Θυμίζουμε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της στρατηγικής της «Ευρώπη 2020», έθεσε ως στόχο της να μειώσει τουλάχιστον κατά 20 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό έως το 2020. Ωστόσο η οικονομική κρίση όξυνε τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και γέννησε ανησυχίες για τις κοινωνικές συνέπειες στα άτομα και στην κοινωνία.

Το Ταμείο
Το πρόγραμμα διανομής τροφίμων στους απόρους της ΕΕ (ΠΔΤΑ), που εφαρμόζεται, σήμερα, παρέχει, εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες  επισιτιστική βοήθεια σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό το πρόγραμμα θα διακοπεί στο τέλος του 2013. 

Ωστόσο, η υλική στέρηση εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρά προβλήματα και εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη συνδρομής της ΕΕ προς τους απόρους της κοινωνίας. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ(2014-2020) ο οποίος θα αποτελέσει το θέμα συζήτησης στην άτυπη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ,  στις 22 και 23 Νοεμβρίου, παρουσίασε πρόταση για ένα νέο μέσο που σχεδιάστηκε  για την καταπολέμηση των ακραίων μορφών φτώχειας και αποκλεισμού.

Πρόκειται για το «Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους», που θα λειτουργήσει την επταετία 2014-2020 με ένα προϋπολογισμό 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τη σύσταση του Ταμείου , τη λειτουργία του, τον  τρόπο συμμετοχής των δικαιούχων κλπ. προβλέπει σχέδιο κανονισμού της ΕΕ που ποθείται προς έκδοση.

Σύμφωνα με το σχέδιο κανονισμού, το Ταμείο θα ασχολείται με προβλήματα στέρησης τροφής, έλλειψης στέγης και υλικής στέρησης των παιδιών. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει να ανακουφίσει μία ή περισσότερες από αυτές τις μορφές στέρησης. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει συνοδευτικά μέτρα, που συμπληρώνουν την υλική στήριξη, για να συμβάλει στην κοινωνική επανένταξη των απόρων.

Επιλέξιμος πληθυσμός και στόχευση
Ο επιλέξιμος πληθυσμός για τη λήψη υλικής βοήθειας είναι οι άποροι της Ένωσης. Ο καθορισμός κριτηρίων για τον εντοπισμό των απόρων που θα λαμβάνουν βοήθεια θα είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών ή των οργανώσεων-εταίρων, επειδή είναι περισσότερο σε θέση να ορίσουν τη στόχευση της βοήθειας με βάση τις τοπικές ανάγκες. 

Ο υπό έκδοση  κανονισμός περιέχει επίσης έναν έμμεσο μηχανισμό στόχευσης, δεδομένου ότι ορίζει το είδος των αγαθών που θα διανεμηθούν, συγκεκριμένα τρόφιμα ή βασικά καταναλωτικά αγαθά για προσωπική χρήση των αστέγων ή των παιδιών. 

Οργανώσεις-εταίροι
Οι οργανώσει-εταίροι είναι εκείνες που παρέχουν άμεσα ή έμμεσα τα τρόφιμα ή τα άλλα αγαθά στους απόρους. Για να εξασφαλιστεί ότι το Ταμείο θα συμβάλει στη σταθερή και διαρκή μείωση της φτώχειας και στη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, οι οργανώσεις-εταίροι που παρέχουν άμεσα τα τρόφιμα ή τα προϊόντα θα χρειαστεί να αναλάβουν οι ίδιοι δραστηριότητες που να συμπληρώνουν την παροχή υλικής βοήθειας και να αποσκοπούν στην κοινωνική ένταξη των απόρων. Το Ταμείο καθαυτό μπορεί να υποστηρίζει τα εν λόγω συνοδευτικά μέτρα. 

Οι εθνικές αρχές μπορούν είτε να αγοράζουν τα τρόφιμα ή τα άλλα αγαθά ή να τα καθιστούν διαθέσιμα στις οργανώσεις-εταίρους ή να παρέχουν χρηματοδότηση στην οργάνωση-εταίρο για την αγορά των τροφίμων ή των προϊόντων. Εάν η αγορά τροφίμων ή άλλων αγαθών αναλαμβάνεται από οργάνωση-εταίρο, μπορεί η οργάνωση είτε να διανείμει τα τρόφιμα ή τα αγαθά η ίδια είτε να αναθέσει τη διανομή τους σε άλλες οργανώσεις-εταίρους.

Blog:marina anastas.kourbela

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ