Κάτω από τον καυτό ήλιο του κεντρικού Μεξικού, μια διάταξη ηλιακών πάνελ σε σχήμα δίσκου συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και εκπέμπουν τη θερμότητα σε μια κουζίνα όπου φτιάχνονται λαχταριστές τορτίγιες.
Ο Γερμανός επιχειρηματίας Γκρέγκορ Σάπερς σχεδίασε και εγκατέστησε τα κυκλικά ηλιακά πάνελ στη μικρή πόλη Ελ Σαούζ, 180 χιλιόμετρα βόρεια της Πόλης του Μεξικού, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Στόχος του είναι αυτόςπεριβαλλοντικά φιλικός ηλιακός φούρνος να μειώσει δραματικά το κόστος της ενέργειας για τις φτωχές, αγροτικές κοινότητες του Μεξικού.
Η τεχνολογία ανήκει στον Αυστριακό Βόλφγκανγκ Σέφλερ,
αλλά η κατασκευή των ηλιακών πάνελ έγινε στο Μεξικό από την εταιρεία Trinysol που ίδρυσε ο Σάπερς.
“Μπορείς να μαγειρέψεις για 60 άτομα με ένα μόνο κάτοπτρο” δηλώνει ο Γερμανός στο AFP.
Τα ηλιακά πάνελ από γυαλί και αλουμίνιο έχουν επιφάνεια 10 ή 16 τετρ. μέτρων, είναι τοποθετημένα σε γωνία 45 μοιρών στραμμένα προς τον ουρανό και μπορούν να εκπέμψουν θερμότητα της τάξης των 1020 βαθμών Κελσίου.
Όταν η θερμότητα φτάνει στην ηλιακή κουζίνα τη μοιράζονται ένα καζάνι, ένα ταψί για τορτίγιες και ένας φούρνος. Τα ηλιακά πάνελ μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης σε εστιατόρια ή αρτοποιεία.
Η κατασκευή του ηλιακού συστήματος μαγειρέματος κοστίζει μεταξύ 4000 και 5000 δολαρίων, ωστόσο μετά εκμηδενίζει το κόστος ηλεκτρικής ή άλλης ενέργειας.
Παράλληλα με τις ηλιακές κουζίνες, ο Σάπερς αναπτύσσει τρεις ακόμα χρήσεις για τα πάνελ του: ένα θερμοκήπιο, ένα μελίσσι και ένα σύστημα για ατμόλουτρα.
“Αρχικά οι κάτοικοι ήταν καχύποπτοι με τα πάνελ. Αυτό διήρκεσε μέχρι να τους δείξουμε τις πραγματικές τους δυνατότητες” λέει ο Γερμανός.
Τα ηλιακά πάνελ του Σάπερς προσφέρουν εκμεταλλεύονται την καθαρή ενέργεια του ήλιου για μαγείρεμα μηδενικών εκπομπών αερίων.
Πηγή: Καλά Νέα
 
ΠΗΓΗ BLOGGER : schizas.com